Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 16:04

  Επιπλέον 136.000 μπήκαν πέρυσι στη "μαύρη λίστα" της εφορίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιπλέον 136.000 μπήκαν πέρυσι στη "μαύρη λίστα" της εφορίας

  Tου Σπύρου Δημητρέλη

  Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση στις κεφαλαιαγορές και οι αποδόσεις τους να πέφτουν ταχύτατα, μπορεί η οικονομία να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης και ψήγματα ανάκαμψης, όμως τα νέα από το μέτωπο της μάχης για τη φορολογική επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν είναι το ίδιο καλά. Αν και το λογικό θα ήταν να περιμένει κάποιος βελτίωση και στο μέτωπο της εισπραξιμότητας των φόρων, η κατάσταση εκεί συνεχίζει να επιδεινώνεται δείχνοντας ότι αυτοί που πληρώνουν δεν αντέχουν πλέον να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ περισσότερο σε φόρους.

  Τα ψιλά γράμματα στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης είναι αποκαλυπτικά της πίεσης που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  -στο τέλος του 2016 ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν 4.146.483. Τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή έντεκα μήνες μετά ο αριθμός των οφειλετών διαμορφωνόταν στους 4.207.117. Δηλαδή μέσα σε έντεκα μήνες ο αριθμός των φορολογούμενων που άφησαν απλήρωτη κάποια φορολογική υποχρέωση αυξήθηκε κατά 60.634. Δηλαδή κάθε μήνα σήκωναν ψηλά τα χέρια στη φορολογική επίθεση της κυβέρνησης περίπου πεντέμισι χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  -στο τέλος του 2016 ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, στους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορούσε να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 1.647.771. Πρόκειται για την μερίδα των οφειλετών της εφορίας που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση από τους υπόλοιπους καθώς στην πλειονότητά τους χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ. Ο αριθμός αυτής της κατηγορίας των οφειλετών διαμορφωνόταν τον Νοέμβριο στους 1.783.858, δηλαδή μέσα σε έντεκα μήνες αυξήθηκε κατά 136.087. Είναι δηλαδή οι φορολογούμενοι που γονάτισαν υπό το βάρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων και οφείλουν πλέον σημαντικά ποσά στην εφορία

  -από τους 1.783.858 στους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το έχει ήδη κάνει σε 1.035.296. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται κατασχέσεις για άλλους 748.562 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

  -στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017 επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε άλλους 196.250 φορολογούμενους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων