Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 12:47

  Νάρκη για τον προϋπολογισμό το ρήγμα των εσόδων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νάρκη για τον προϋπολογισμό το ρήγμα των εσόδων

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Το πρόβλημα μπορεί να έχει δικαιολογία, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. Για το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού ο λόγος, το οποίο στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, δηλαδή δυο μήνες πριν ολοκληρωθεί η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού εξακολουθεί να εμφανίζει μια τεράστια μαύρη τρύπα, της τάξης των 2,842 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε, δικαιολογίες, αλλά η τρύπα παραμένει τρύπα.

  Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υστέρηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες:

  -πρώτον, στο γεγονός ότι στο 10μηνο οι φόροι που έχουν ήδη επιστραφεί στους φορολογούμενους ανέρχονται σε 4,492 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερκαλύπτει την πρόβλεψη που είχε γραφτεί στον προϋπολογισμό για επιστροφές φόρων φέτος ύψους 3,324 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από όσα προβλέπεται ότι θα επιστρέφονταν στο σύνολο του έτους. Μόνο που το γεγονός ότι επιστρέφονται μεγαλύτερα ποσά φόρων από προηγούμενα έτη "ομολογεί" την πολιτική καθυστέρησης των επιστροφών που εφάρμοζε η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρεί ρευστό στα δημόσια ταμεία και να "καλλωπίζει" την εκτέλεση του προϋπολογισμού προηγούμενων ετών

  -δεύτερον, στο γεγονός ότι έχει έως τον Οκτώβριο εισπραχθεί μια δόση του ΕΝΦΙΑ λιγότερη από αυτήν που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα άρχιζε να εισπράττεται από τον Αύγουστο ενώ τελικά η είσπραξη ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον πρώτο μήνα του 2018

  Από τα υπόλοιπα στοιχεία προκύπτει τελικά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού παραμένει εντός στόχων λόγω μείωσης των κρατικών δαπανών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι στο 10μηνο μειωμένες κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ υπολείπονται και κατά 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη που έγινε κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στο μεγάλο φρένο που έχει μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στο 10μηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 1 δισ. ευρώ ενώ καταγράφεται και υστέρηση του ίδιου ποσού σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

  Όλα τα παραπάνω δείχνουν και τα βασικά αντιαναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Υστέρηση στα κρατικά έσοδα αλλά με πολιτική φορολογικής εξόντωσης της οικονομίας από τη μια αλλά και μείωση των επενδυτικών δαπανών από την άλλη.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων