Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 11:21

  Δύο παρατάσεις που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δύο παρατάσεις που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους (upd)

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:26

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Τελικά εισακούστηκαν από τους θεσμούς τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών και θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Η παράταση θεσμοθετείται με τροπολογία η οποία κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή και προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έως και τις 15 Νοεμβρίου 2017. Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι η παράταση ισχύει αναδρομικά από τις 31 Οκτωβρίου που σημαίνει και οι δηλώσεις που κατατέθηκαν στο χρονικό διάστημα από το τέλος Οκτωβρίου έως και σήμερα καλύπτονται. 

  Η παράταση είναι αποτέλεσμα του σχετικού και καθολικού αιτήματος των φοροτεχνικών οι οποίοι διαμαρτύρονται στο υπουργείο Οικονομικών ότι η "ζήτηση” της ρύθμισης είναι πολύ μεγάλη και το χρονικό περιθώριο που έχουν προκειμένου να υπαχθούν σε αυτήν ήταν περιορισμένο. Μάλιστα σημειώνουν ότι με την τελευταία παράταση που δόθηκε για έναν μήνα, δηλαδή έως το τέλος Οκτωβρίου, ο αριθμός των εργάσιμων ημερών για χρήση της ρύθμισης ήταν λιγότερες από 15 αφού άργησε η κατάθεση και η δημοσίευση της σχετικής διάταξης στη Βουλή. Αυτό που τονίζουν οι φοροτεχνικοί είναι ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτεί πολύ χρόνο καθώς όλες οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται χειρόγραφα στις εφορίες.

  Η ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων έχει πάρει ουσιαστικά τη μορφή της συνολικής περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αφού οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε είδους φορολογία. Ο φόρος που προκύπτει με την υποβολή της δήλωσης υπολογίζεται με βάση την κλίμακα και τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το έτος απόκτησης του εισοδήματος ή άλλης φορολογητέας ύλης με προσαύξηση τουλάχιστον 18% (ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η φορολογική του υπόθεση). Με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας θα φανεί και αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των φοροτεχνικών να επιτρέπεται και η διόρθωση των δηλώσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο της ρύθμισης, καθώς τέτοια δυνατότητα σήμερα δεν υπάρχει. 

  Η ρύθμιση εμφανίζει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία καθώς ήδη έχουν υπαχθεί σε αυτήν περισσότεροι από 250.000 φορολογούμενοι υποβάλλοντας κάθε είδους αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς να καταβάλλουν πρόστιμα. Στο πλαίσιο της ρύθμισης υπολογίζεται ότι έχουν αποκαλυφθεί πρόσθετα εισοδήματα ύψους περίπου 4,3 δισ. ευρώ και το ποσό που έχει ήδη βεβαιωθεί ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. 

  Στο μεταξύ, καθυστερεί σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση στην μη αποστολή των δεδομένων των ηλεκτρονικών πληρωμών από τις τράπεζες στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, σημειώνουν ότι εφόσον σταλούν τα στοιχεία η ΑΑΔΕ μπορεί να πραγματοποιήσει την κλήρωση εντός τριών ημερών. 

  Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ η πρώτη κλήρωση θα γινόταν στα τέλη Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία των πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνουν εντός του Νοεμβρίου δυο κληρώσεις, μια για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο και άλλη μια για τις συναλλαγές του Οκτωβρίου.

  Οι λαχνοί για τη συμμετοχή στην κλήρωση δίνονται με βάση τη συνολική μηνιαία αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών κάθε φορολογούμενου ως εξής: 

  * για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ.
  * για τα επόμενα 400 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ. Επομένως για συναλλαγές 500 ευρώ τον μήνα, ο φορολογούμενος θα δικαιούται 300 λαχνούς.
  * για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
  * για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ. Κάθε μήνα 1.000 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ που θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οι τυχεροί θα ειδοποιούνται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο taxisnet.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων