Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Νοε-2017 16:02

  Παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου στην εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου στην εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:15

  του Σπύρου Δημητρέλη

  Παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Μετά από το πράσινο φως που δόθηκε από τους Θεσμούς στο σχετικό αίτημα της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών η ρύθμιση αναμένεται να παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι που θέλουν να κάνουν χρήση της. Για την παράταση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

  Πρόσφατα το capital.gr μετέδιδε:

  "Το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας είναι θετικό στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και μάλιστα έχει υποβάλει και σχετικό αίτημα για έγκριση στους θεσμούς. Οι πιθανότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έγκριση του σχετικού αιτήματος είναι αυξημένες και εφόσον δοθεί το πράσινο φως θα κατατεθεί αμέσως σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

  Τυπικά η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης εκπνέει σήμερα και ήδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις αφού σύμφωνα με την αρχική διάταξη έληγε στις 31 Μαϊου. Ωστόσο, η εισπρακτική επιτυχία της σε συνδυασμό με το καθολικό αίτημα των φοροτεχνικών για παράταση οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να προχωρήσουν, εφόσον το επιτρέψουν οι Θεσμοί, σε νέα παράταση.

  Βασικό επιχείρημα των φοροτεχνικών για το αίτημα νέας παράτασης είναι ότι με την τελευταία παράταση ενός μήνα που δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου οι εργάσιμες ημέρες που απέμειναν - λόγω καθυστέρησης ψήφισης της διάταξης - για χρήση της ρύθμισης ήταν λιγότερες από 15 με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις χιλιάδες υποθέσεις των πελατών τους.

  Οι φοροτεχνικοί ζητούν και κάτι ακόμη... Να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο της ρύθμισης δεν μπορούν να ανακληθούν ή να διορθωθούν. Αυτός ο περιορισμός έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις στις εφορίες αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης ακόμη και καταφανέστατων λαθών.

  Για παράδειγμα, φορολογούμενος που υπέβαλλε διορθωτική δήλωση Ε9 και έκανε λάθος δηλώνοντας ως επιφάνεια κατοικίας μερικές... χιλιάδες τετραγωνικά, δεν μπορεί να διορθώσει τη σχετική δήλωση.

  Στην περίπτωση που τελικά δοθεί παράταση (οι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση έως το τέλος του έτους) είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί και από αύξηση του συντελεστή προσαύξησης του φόρου που προκύπτει από τη φορολογητέα ύλη που αποκαλύπτουν οικειοθελώς οι φορολογούμενοι.

  Τα οφέλη της ρύθμισης

  Στο πλαίσιο της ρύθμισης εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτης φορολογητέας ύλης, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις κάθε είδους φορολογίας, με απαλλαγή από πρόστιμα.

  Ο φόρος που προκύπτει από την υπαγωγή του φορολογούμενου στη ρύθμιση υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα που αποκαλύπτεται προσαυξημένο κατά ένα συντελεστή 18% ο οποίος μπορεί - εφόσον έχει ξεκινήσει έλεγχος στον φορολογούμενο - να ξεπεράσει το 30%.”

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ