Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Αυγ-2017 09:19

  Ο ΕΝΦΙΑ "μπλοκάρει" τις επιστροφές φόρου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο ΕΝΦΙΑ "μπλοκάρει" τις επιστροφές φόρου

  "Φρένο" στις επιστροφές φόρου σε περίπου 600.000 φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία βάζει το υπουργείο Οικονομικών. 

  Σύμφωνα με "Τα Νέα" η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ανοίγει τον δρόμο των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών με αποτέλεσμα οι αναμενόμενες επιστροφές φόρου να μείνουν στη σφαίρα της προσδοκίας.

  Για ορισμένους ο συμψηφισμός μπορεί να είναι επιθυμητός. Για άλλους μεταφράζεται σε ακύρωση της δυνατότητας που έχουν να διαχειριστούν τα νέα βάρη από τον ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται για τη φετινή εξόφληση του φόρου.

  Πληροφορίες της εφημερίδας μάλιστα αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα οι αρμόδιες επιτροπές έχουν  προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους.

  Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όμως έχει βγάλει πιστωτικό σημείωμα για 955.634 φορολογούμενους με το συνολικό προς επιστροφή ποσό στα 364,336 εκατ. ευρώ. Έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου 240,8 εκατ. ευρώ οιτ δικαιούνται.

  Αυτεπάγγελτα ο συμψηφισμός

  Υπενθυμίζεται πως ο συμψηφισμός βάσει του νόμου μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα με πράξη του προϊσταμένου της εφορίας εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.

  Σε συμψηφισμό υπόκεινται με βάση το νόμο οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά καθώς και οι παραγεγραμμένες οφειλές οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ