Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Νοε-2016 16:00

  Το μεγάλο φιάσκο με τα τέλη κυκλοφορίας - τι έρχεται για το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το μεγάλο φιάσκο με τα τέλη κυκλοφορίας - τι έρχεται για το 2018

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σε φιάσκο κατέληξε η πολυδιαφημισμένη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει από φέτος σε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Μετά από μήνες επεξεργασίας σεναρίων και διαβουλεύσεις επιτροπών για αλλαγές που θα έκαναν το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας πιο δίκαιο αλλά και πιο αποτελεσματικό στην εισπραξιμότητα, τελικά δεν έγινε τίποτα.

  Με ένα περιεκτικό non paper, το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά είπε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις απαιτούμενες αλλαγές οι οποίες, όπως σημειώνεται, δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένα.

  Ποιες θα ήταν οι αλλαγές που δεν έπρεπε να γίνουν βεβιασμένα;  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα άλλαζαν τα τέλη κυκλοφορίας μόνο στα οχήματα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών με στόχο να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας ιδιοκτήτες οχημάτων αυτής της κατηγορίας που τις είχαν καταθέσει.  Οι προτάσεις που εξετάζονταν προέβλεπαν μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας άνω των 10 ετών και αύξηση των τελών για τα αντίστοιχα οχήματα ηλικίας έως 10 ετών. Το ότι δεν έγιναν τελικά οι αλλαγές οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Πρώτον, ότι καθυστέρησε σημαντικά η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις αλλαγές, άλλαξε στο παρά ένα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη θέση του αρμόδιου για τα φορολογικά έσοδα ενώ δεν δόθηκε και το πράσινο φώς από τις υπηρεσίες πληροφορικής του υπουργείου για την ευκολία υλοποίησης των αλλαγών.

  Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι με το πάγωμα των αλλαγών πάγωσαν και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους φορολογούμενους για δικαιότερα τέλη κυκλοφορίας.

  Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο μεταφέρει πλέον τις προσδοκίες για ένα νέο και πιο δίκαιο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στο επόμενο έτος.  Το τάζει αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών;  Ότι θα δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας όπου θα υπάρχει αυτόματος επανυπολογισμός των τελών κάθε έτος και για κάθε όχημα. Έτσι, θα υπάρχει, για παράδειγμα, αυτόματη μείωση των τελών κάθε έτος λόγω παλαιότητας ενώ τα τέλη θα εξαρτώνται, από την εμπορική αξία των οχημάτων καθώς και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων