Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαρ-2016 20:52

  Με 80% φόρους θέλει να κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με 80% φόρους θέλει να κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από το πρώτο μνημόνιο το Μάιο του 2010 και η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, δημιουργεί ένα μείγμα μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε όλο και περισσότερους φόρους αντί στην πιο αποτελεσματική δημοσιονομικά περικοπή δαπανών. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των δανειστών, για να βελτιωθεί κατά 1 ευρώ η δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας θα πρέπει να ληφθούν φορολογικά μέτρα 3 ευρώ ή να περικοπούν δαπάνες 1,5 ευρώ. Παρολ’αυτά, το νέο "πακέτο", όπως αναφέρθηκε, είναι κατά κύριο λόγο φορολογικού χαρακτήρα. Σε μια προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η περικοπή των δαπανών και η συρρίκνωση του κράτους, καταφεύγει και αυτή στην πιο εύκολη πολιτικά "συνταγή" των περισσότερων φόρων.

  Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά όλων των παραπάνω. Η βάση της διαπραγμάτευσης είναι να θεσπιστούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ έως και το τέλος του 2018. Αυτό το μέγεθος η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους Θεσμούς ότι θα το βρει ως εξής:

  *1% ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ από την "μεταρρύθμιση" της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επί της ουσίας, με αλλαγές σε όλες τις φορολογικές κλίμακες επιχειρείται να αφαιρεθούν από τις τσέπες μισθωτών, συνταξιούχων, επιτηδευματιών και ιδιοκτητών ακινήτων 1,8 δισ. την επόμενη τριετία. Μάλιστα, για να πετύχει εισπρακτικά αυτή η φορολογική επέλαση, σημαντικό μέρος της σχεδιάζεται να προκύψει από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι και θα συνεισφέρουν τα περισσότερα

  *1% ή 1,8 δισ. ευρώ από αυξήσεις σε όλο το φάσμα της έμμεσης φορολογίας πλην του ΦΠΑ ο οποίος έχει ήδη, με τις παρεμβάσεις του καλοκαιριού, "χτυπήσει ταβάνι". Στο "τραπέζι" έχουν πέσει αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη, ντήζελ, υγραέριο, φυσικό αέριο), στην κινητή τηλεφωνία, στη συνδρομητική τηλεόραση κ.α.

  *1% ή 1,8 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά με περίπου τα μισά από αυτά να σχεδιάζεται να έρθουν από αυξήσεις εισφορών, δηλαδή ουσιαστικά νέα φορολογία. 

  Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η μοναδική πιθανότητα –και αυτή περιορισμένη- να αποδώσει αυτή η νέα φορολογική επίθεση στην οικονομία υπάρχει μόνο εφόσον αλλάξει άρδην το κλίμα στην οικονομία, γίνει φιλικό προς το επιχειρείν και ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων αλλά κυρίως ιδιωτικών επενδύσεων. Στο πεδίο αυτό όμως, σημειώνουν, οι ελπίδες δεν είναι μεγάλες καθώς, ακόμη και στην περίπτωση που κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, για να πυροδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις στην οικονομία και να ξεκινήσει η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει η κυβέρνηση να στείλει ένα ξεκάθαρο και φιλικό σήμα προς τους ιδιώτες επενδυτές, ότι μπορούν πλέον να την εμπιστευτούν χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων