Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2015 02:30

  Φοροπαγίδα για όσους έκαναν αίτηση σύνταξης πέρυσι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φοροπαγίδα για όσους έκαναν αίτηση σύνταξης πέρυσι

  Του Σπύρου Δημητρέλη
   
  Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι εξωτερικού και όσοι εισπράττουν μερικά ευρώ τόκους. Σε αυτούς που θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με αρνητικές εκπλήξεις όταν λάβουν το εκκαθαριστικό της εφορίας περιλαμβάνονται και περίπου 150.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης αυτή δεν τους έχει ακόμη απονεμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν αποκτήσει εισόδημα από τη σύνταξη το 2014 και εφόσον είχαν έστω και μερικά λεπτά του ευρώ εισόδημα από τόκους, θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικό φόρο με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

  Ωστόσο, όταν τελικά λάβουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση και να περιμένουν την επιστροφή του φόρου, όποτε αυτή τους δοθεί.

  Ας δούμε ένα  παράδειγμα, πώς λειτουργεί αυτή η «παγίδα» για τους νέους συνταξιούχους:

  Ένας φορολογούμενος υπέβαλε το 2014 αίτηση συνταξιοδότησησης και είχε πραγματικό εισόδημα από τόκους μόλις ένα ευρώ. Ο φορολογούμενος διαμένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 50 τ.μ.,  κι έχει κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 10 ετών.

  Το συνολικό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ανέρχεται σε μόλις 1 ευρώ. Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, η εφορία θα υπολογίσει  τον φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου που ανέρχεται σε 7.600 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 26% επί του τεκμαρτού εισοδήματος καθώς και προκαταβολή φόρου 55%. Το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 3.062 ευρώ. Και όλα αυτά ένα ευρώ εισόδημα από τόκους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων