Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιουλ-2012 09:20

  Θα χάνουν το αφορολόγητο όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Σπύρου Δημητρέλη

  Σχέδιο αποθάρρυνσης όσων φορολογούμενων προσανατολίζονται στην μη υποβολή φορολογικής δήλωσης επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η βασική ποινή που εξετάζεται είναι η απώλεια του αφορολόγητου ορίου που θα οδηγεί σε αυτόματη βεβαίωση πρόσθετου φόρου 500 ευρώ γα κάθε φορολογούμενο που δεν υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Για ένα ζευγάρι στο οποίο και οι δυο έχουν εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ ετησίως η ποινή αυτή θα μεταφράζεται σε 1.000 ευρώ καθώς θα χάνουν και οι δυο το αφορολόγητο όριο. 

  Αντιμέτωποι με τα στοιχεία που δείχνουν ότι έως τώρα μόνο οι μισοί φορολογούμενοι έχουν υποβάλει δήλωση, οι επιτελείς της Καραγιώργη Σερβίας έχουν τρομάξει καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εκτροχιασθεί πλήρως ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις για την είσπραξη των φόρων που βεβαιώνονται με τα εκκαθαριστικά. 

  Έτσι, για να πιέσει τους φορολογούμενους να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και να βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος (ο οποίος επιδιώκεται να εξασφαλιστεί έγκριση από την τρόικα για να εξοφληθεί σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις) στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και επιλογές. Η επικρατέστερη από αυτές προβλέπει τα εξής:

  - να μην δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Για την χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων η προθεσμία εξέπνευσε στις 16 Ιουλίου.

  - να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχασαν την παραπάνω προθεσμία, να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά μέσα στους επόμενους δυο μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με την επιβάρυνση όμως ενός λογικού προστίμου (π.χ. 50 ευρώ) για την εκπρόθεσμη υποβολή.

  - οι φορολογούμενοι που θα χάσουν και αυτήν την προθεσμία θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ αυστηρά μέτρα. Το βασικό μέτρο που εξετάζεται στο πλαίσιο αυτό είναι η απώλεια του αφορολόγητου ορίου. Η απώλεια αυτή οδηγεί αυτόματα στην βεβαίωση πρόσθετου φόρου ύψους 500 ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το θέμα. Μάλιστα, αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται στη νέα ηγεσία της Καραγιώργη Σερβίας να μην προσφύγει σε πολύ αυστηρά και εξοντωτικα μέτρα εναντίον όσων δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καθώς θα εκνευρίσει τους φορολογούμενους. Υπάρχουν, όμως και οι αντίθετες εισηγήσεις που λένε ότι αν επικρατήσει μια λογική χαλαρότητας της εφορίας έναντι αυτών που δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους τότε ο αριθμός των δηλώσεων που δεν θα υποβληθούν θα είναι καταστροφικά μεγάλος για τα δημόσια έσοδα.

  Σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί συνολικά έως τώρα περίπου 2,9 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από τις 5,5 εκατ. που υποβάλλονται ετησίως. Κατά συνέπεια έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν άλλα 2,6 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή περίπου 240.000 δηλώσεις την ημέρα.

  spiros.dimitrelis@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  01:09 24/10

  Έμειναν 70 ημέρες για το αφορολόγητο

  Λίγο περισσότερο από δυο μήνες απομένουν για να εκπνεύσει το 2017 και πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

  08:09 20/10

  Διπλό μπλόκο για οφειλές σε εφορίες-ταμεία

  Τι σημαίνει στην πράξη η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η καθιέρωση ενιαίας ενημερότητας για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη φορολογική διοίκηση.

  15:00 18/10

  Αγριεύει η εφορία με τις 100 δόσεις

  Ακόμη και με μια ημέρα καθυστέρησης θα χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων. Με το σημερινό καθεστώς η ρύθμιση χάνεται μετά από καθυστέρηση 15 ημερών για την πληρωμή ή ρύθμιση νέων φορολογικών οφειλών....

  00:05 12/10

  Απαραίτητη για την επιτυχία του εξωδικαστικού η εμπιστοσύνη οφειλέτη στον εμπειρογνώμονα

  Ο νόμος θέλει να βοηθήσει επιχειρήσεις που έχουν την θέληση αλλά και τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Δεν πρόκειται για ένα νόμο ρύθμισης οφειλών ούτε για χάρισμα χρεών. Σε αυτό το νομικό πλέγμα που...

  21:33 11/10

  Οι πέντε "παγίδες" του Ε9 που… φουσκώνουν τον ΕΝΦΙΑ

  Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν γίνει στο Ε9 και οδηγούν σε αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Ζήτημα ημερών να ανοίξει ηλεκτρονικά η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9. Πότε καλείται...