Του Σπύρου Δημητρέλη

Πλησιάζει η ώρα που οι φορολογούμενοι θα κληθούν μαζικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φετινά χαράτσια. Το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι πολυάριθμοι φόροι που βεβαιώνονται φέτος με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι οι δυο μεγάλοι φορο-λογαριασμοί που θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι πριν φύγει το καλοκαίρι.

Το Capital.gr παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χαρατσιών με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την θέσπιση ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης τους. Έτσι:

- από τις 27 Ιουλίου θα αρχίσουν να τυπώνονται και να ταχυδρομούνται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και την πρώτη δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), όπως λέγεται επισήμως το χαράτσι στα ακίνητα. Το χαράτσι θα πληρωθεί φέτος σε πέντε διμηνιαίες δόσεις ενώ για το 2011 πληρώθηκε σε δυο. Η πρώτη φετινή δόση θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου και η τελευταία εντός του 2013.

- έχουν ήδη ταχυδρομηθεί τέσσερις παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 1,9 εκατ. Συνολικά πρόκειται να ταχυδρομηθούν περίπου 5,5 εκατ. εκκαθαριστικά. Στα εκκαθαριστικά, εκτός από το φόρο εισοδήματος, είναι ενσωματωμένο το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ άνω των 2.000 κυβ. εκ, πισίνες κλπ) και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Τα εκκαθαριστικά θα πληρωθούν σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις ανάλογα με το χρόνο βεβαίωσης. Αν η βεβαίωση γίνει έως το τέλος Ιουλίου τότε θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις. Αν γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο τότε εξοφλείται σε δυο διμηνιαίες δόσεις, ενώ αν γίνει αργότερα εξοφλείται υποχρεωτικά σε μια δόση στο τέλος το μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης χορηγείται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού βεβαιωμένου φόρου. Να σημειωθεί ότι ειδικά για την πληρωμή του εκκαθαριστικού το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει σχέδιο ρύθμισης που προβλέπει την εξόφλησή του σε έως και δέκα μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου. Η εφαρμογή του, ωστόσο, απαιτεί πράσινο φως από την τρόικα η οποία κατά κανόνα είναι αντίθετη σε ειδικές ρυθμίσεις είσπραξης των φόρων.

- από το Σεπτέμβριο έρχονται και τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και 2011. Θα πληρωθούν σε μια δόση έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση.

spiros.dimitrelis@capital.gr