Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2009 00:52

  Ανδρέας Λοβέρδος: Τα ασφαλιστικά ταµεία έχουν χρήµατα για 6 µήνες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φοίβου Καρζή

  Zωή µέχρι τον Ιούνιο έχουν τα ασφαλιστικά ταµεία αν δεν προχωρήσουν αµέσως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε µια δραµατική αποτίµηση της κατάστασης που έχει παραλάβει, διαπιστώνει ότι εκείνα που κινδυνεύουν άµεσα είναι τα µεγάλα, λαϊκά ταµεία, όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, που µόνα τους καλύπτουν εννέα στους δέκα Έλληνες ασφαλισµένους. Χωρίς µέτρα, µέσα σε δύο χρόνια ο Προϋπολογισµός θα χρειαστεί να συνεισφέρει 5,2 δισ. ευρώ για να µπορούν να καταβάλλονται οι συντάξεις – και αυτό είναι προφανώς αδύνατο. Ο κ. Λοβέρδος είναι ωστόσο αισιόδοξος ότι η µεταρρύθµιση θα προχωρήσει «µε τη στήριξη των πολιτών».  - Ανακοινώσατε ένα πλαίσιο αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Και στο παρελθόν έγιναν αντίστοιχες προσπάθειες, που όµως δεν προχώρησαν εξαιτίας των αντιδράσεων. Στη σηµερινή κατάσταση, χωρίς να ληφθούν µέτρα, πόσο χρόνο «ζωής» έχουν τα Ταµεία;

  Επανειληµµένα έχω τονίσει πως δικαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα πατήσει τη νάρκη του Ασφαλιστικού το 2009. Ενώ πέρυσι το κράτος χρειάστηκε να δώσει έκτακτη οικονοµική επιχορήγηση 850 εκατ. ευρώ στα Ταµεία για να καταβληθούν οι συντάξεις, φέτος το ποσό τριπλασιάστηκε: Χρειάστηκε να δώσουµε εκτάκτως για συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων 2,47 δισ. ευρώ. Του χρόνου το ποσό αυτό θα φτάσει τα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 οι αριθµοί θα παροξυνθούν. Προβλέπεται να ζητηθούν εκτάκτως 5,2 δισ. ευρώ. Αυτό ισοδυναµεί µε αύξηση κατά 22% των εισφορών και µείωση κατά 16% των συντάξεων!!! Μακριά από µας αυτά τα σενάρια. Αν φέτος ορισµένα Ταµεία «ξέµειναν» τον Σεπτέµβριο, το 2010 θα ξεµείνουν από τον Ιούνιο. Σύµφωνα µε πρόχειρες εκτιµήσεις, το 2015-2016 υπάρχει κίνδυνος να µην καταστεί δυνατό να καταβληθούν κάποιες από τις 12 µηνιαίες συντάξεις και τα δώρα. Όταν δηλαδή η γενιά της µεταπολίτευσης βγει στη σύνταξη, τότε το ασφαλιστικό σύστηµα θα παραδοθεί.

  - Ποια είναι τα ασφαλιστικά ταµεία που διατρέχουν το µεγαλύτερο κίνδυνο και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

  Για το χρονικό ορίζοντα έκανα ήδη λόγο. Τα Ταµεία µε το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι το ΙΚΑ, ο Οργανισµός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) και ο ΟΓΑ. 

  - Μιλήσατε για βασική σύνταξη. Αυτή θα έχει προνοιακό χαρακτήρα, θα είναι δηλαδή µια βάση πέρα και ανεξάρτητα από εισφορές, ή θα περιλαµβάνεται ως ελάχιστο αντίκρισµα στην ανταποδοτικότητα; Πρακτικά, το ανταποδοτικό σκέλος θα είναι όλη η σύνταξη (όχι µικρότερη από τα 550 ευρώ) ή θα ξεκινάει κανείς µε τη βασική σύνταξη και θα συµπληρώνει ό,τι ανταποδοτικό έχει συγκεντρώσει στον εργασιακό του βίο;

  Ναι, η βασική σύνταξη έχει ούτως ή άλλως προνοιακό χαρακτήρα. Αυτό λοιπόν πρέπει να ποσοτικοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, πέραν δηλαδή αυτής της βάσης, προτείνουµε το σύστηµα να δουλεύει ανταποδοτικά, µε βάση το χρόνο ασφάλισης και τα σχετικά ένσηµα. Τα πρακτικά οφέλη αυτής της πρότασης είναι πολλά και θα τα αναπτύξουµε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Για την ώρα δίνουµε δύο πρακτικά αποτελέσµατα: α) θα είναι καθαρό το ποσό οφειλής των Ταµείων αφενός και του κράτους αφετέρου, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται και β) θα επιτραπεί η εισροή χρηµάτων από το Ευρωπαϊκό Ταµείο για την κοινωνική ένταξη των µεταναστών και την αντιµετώπιση της φτώχειας, αφού είναι γνωστή η λειτουργία της χώρας µας ως κράτους της Ε.Ε., που προστατεύει πολίτες από το σύνολο των Βαλκανίων (µετανάστευση κ.λπ.). 

  - Ποιοι είναι οι πρώτοι που θα πάρουν συντάξεις µε το νέο σύστηµα; 

  Όσοι θα βγουν στη σύνταξη σε 8 µε 10 χρόνια µετά την ψήφιση του νόµου για το νέο σύστηµα. Έχουµε άλλωστε ξεκαθαρίσει πως το σχετικό σχέδιο νόµου θα το καταθέσουµε στη Βουλή έως τον Ιούνιο του 2010. 

  - Με την ενοποίηση των ταµείων σε τρία, όπως την περιγράψατε, θα αλλάξουν οι όροι και οι παροχές για τους ασφαλισµένους των πιο εύρωστων σήµερα Tαµείων (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ) και από πότε; Αµέσως; Για όλους; Για ποιους ασφαλισµένους τους; Μήπως θα έχουν ασφαλισµένους δύο ταχυτήτων;

  Η ενοποίηση των Ταµείων θα γίνει οµαλά και όχι πρόχειρα, γι’ αυτό µιλήσαµε για αλλαγή που θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας. Σπεύδω να σηµειώσω αυτό που από την αρχή έχουµε πει, ότι οι αποτυχηµένες µέθοδοι της αύξησης των εισφορών και των ορίων ηλικίας ή της µείωσης των συντάξεων είναι έξω από το σκεπτικό µας. Αποδείχτηκε άλλωστε στην πράξη πως η µέθοδος της αύξησης των εισφορών αντί της αλλαγής του συστήµατος όχι µόνο δεν απέδωσε τίποτε, αλλά κατέστησε τις εισφορές τις υψηλότερες σχεδόν στην Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι τη «µαύρη» εργασία. Φαντάζεστε τις κωµικοτραγικές συνέπειες της µεθόδου αυτής για την αύξηση των ορίων ηλικίας; Έχουµε ήδη αναφερθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τις αναγκαίες προσαρµογές, τις οποίες θα προσδιορίσουµε σε όλα τα επίπεδα στο τραπέζι του διαλόγου και πουθενά αλλού. 

  - Έχετε κάνει κάποιον υπολογισµό του τελικού κόστους που θα έχει η συνεισφορά του κράτους στη µεταρρύθµιση και στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήµατος; Έχετε συζητήσει µε τον υπουργό Οικονοµικών εάν και από πότε µπορεί ο Προϋπολογισµός να αναλάβει πρόσθετα βάρη;

  Έχουµε κάνει κάποιους σχετικούς υπολογισµούς και ζητήσαµε από την Επιτροπή των Ειδικών, βάσει της αναλογιστικής µελέτης που θα υιοθετήσει και της πλήρους τεκµηρίωσης που θα της παράσχουµε, να προσεγγίσει το συνολικό κόστος της αλλαγής. Με τον υπουργό Οικονοµικών κ. Παπακωνσταντίνου είµαστε σε καθηµερινή επαφή, συµφωνούµε για τις αναγκαίες αυτές πολιτικές και ξέρουµε πως η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήµατος θα νοµιµοποιήσει τη χρηµατοδότησή του, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ. Με την αλλαγή του ασφαλιστικού η Ελλάδα θα κερδίσει σε αξιοπιστία. Θα κάνει ό,τι έκαναν και οι υπόλοιποι 15 της ΟΝΕ για να αντιµετωπίσουν τα συνταξιοδοτικά τους προβλήµατα ως τα µείζονα ζητήµατα της εθνικής τους οικονοµίας. Είναι άλλο να ρίχνεις τα λεφτά στη µαύρη τρύπα του σηµερινού συστήµατος και άλλο να χρηµατοδοτείς ένα νέο σύστηµα, που θα προσδώσει αντοχή στην εθνική οικονοµία, αλλά και στη συνταξιοδοτική µας δυνατότητα. 

  - Αν δεν πρόκειται να αναλάβουν όλα τα βάρη τα κρατικά ταµεία, που δεν αντέχουν, ή οι εργαζόµενοι, που δεν έχουν, θα πρέπει να υπάρξει αυξηµένη συµµετοχή των επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Μπορείτε να ζητήσετε κάτι τέτοιο σε µια στιγµή που η αγορά βυθίζεται στην ύφεση;

  Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου έχουµε ανοίξει και το θέµα των πηγών χρηµατοδότησης του ασφαλιστικού συστήµατος, αποκλείοντας την αύξηση των εισφορών. Στις προτάσεις µας συµπεριλαµβάνεται και η δυνατότητα της µείωσης των εισφορών, µε µια µέθοδο όµως που θα περιορίζει δραστικά την εισφοροδιαφυγή. Δεν θέλω όµως επ’ αυτού να πω περισσότερα, για την ώρα. 

  - Ποιοι είναι εκείνοι που αποκλείεται, σε κάθε περίπτωση, να θιγούν από τις όποιες αλλαγές αποφασιστούν στο τέλος του εθνικού διαλόγου; 

  Παλεύουµε να διασώσουµε τη συνταξιοδοτική δυνατότητα της Ελλάδας και το σηµερινό πλαίσιο παροχών. Αλλιώς η προσπάθεια θα ήταν εύκολη. Έχουµε αποκλείσει τις νεοφιλελεύθερες αλλαγές και τις µεθόδους της κοινωνικής αναλγησίας. Γι’ αυτό άλλωστε και η προσπάθεια του κ. Κουτρουµάνη και η δική µου θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. 

  - Υπάρχει κάποιος πολιτικός σχεδιασµός από την πλευρά της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Πώς εντάσσεται σε κάποιο συνολικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, πέρα από το ότι το απαιτούν οι κοινοτικοί εταίροι;

  Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη ανοίξει µια ευρύτερη κοινωνική-πολιτική διαβούλευση για την έξοδο της χώρας από την κρίση µέσω των απαραίτητων δοµικών αλλαγών στο φορολογικό σύστηµα, στο Ασφαλιστικό, στο κράτος και στην παιδεία. Επιχειρούµε, µε επιτυχία, µια τεχνητή αναθέρµανση της αγοράς µε το επίδοµα αλληλεγγύης, την προσαρµογή του «Τειρεσία» στις συνθήκες της κρίσης και τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιµετωπίζουν δυσκολίες. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουµε στις απαραίτητες δοµικές αλλαγές στους τοµείς που ανάφερα. Αυτό ήταν το προεκλογικό µας σχέδιο. Το είχαµε εκθέσει στον ελληνικό λαό και σήµερα το εφαρµόζουµε.

  Δεν ανοίγουµε εµείς µέτωπο µε το ΚΚΕ

  Από το σχέδιο για µια ασφαλιστική µεταρρύθµιση µέχρι την εξασφάλιση των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρµογή του, ο δρόµος είναι µακρύς. Ήδη από την πρεµιέρα του διαλόγου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ συµµετέχουν. Αυτό σηµαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της ένα µέτωπο αντίθεσης από την Αριστερά στις αλλαγές που προωθεί. Η αντίληψη του υπουργού Εργασίας είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αναλωθεί σε µετωπική σύγκρουση µε τον Περισσό, παρότι ο κ. Λοβέρδος εκτιµά πως «το ΚΚΕ άνοιξε µέτωπο εναντίον της κυβέρνησης από το ίδιο το βράδυ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Άνοιξαν µέτωπο και εναντίον του υπουργείου Εργασίας πριν καν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εµπιστοσύνης. Ειδικά για το Ασφαλιστικό, έσυραν πίσω τους το ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να σύρουν και ένα κοµµάτι του ΠΑΣΟΚ.

  Προσωπική µου τακτική και εισήγησή µου προς την κυβέρνηση συνολικά είναι πως δεν πρέπει να ανοίξουµε και εµείς, ως κυβέρνηση, µέτωπο απέναντι στο ΚΚΕ. Μοναδικά µας όπλα είναι να δίνουµε τις κατάλληλες λύσεις και να πείθουµε τον κόσµο µε τα επιχειρήµατα και την πολιτική µας στάση. Πιστεύω πως οι κυβερνήσεις κρίνονται από τις επιτυχίες ή τα λάθη τους και όχι από τη στάση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα κάνει αυτό που πιστεύει, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουµε και εµείς».

  - Εκτός από υπουργός Εργασίας, είστε και ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής στην ελληνική Βουλή. Σκέφτεστε ποτέ την τύχη που είχε ο προκάτοχός σας, ο Τάσος Γιαννίτσης, και η µεταρρύθµιση που εκείνος θέλησε να ψηφίσει;

  Είναι καθήκον και συνεπώς υποχρέωσή µου να πω την αλήθεια για το ασφαλιστικό σύστηµα της χώρας, να δώσω τις απαραίτητες λύσεις και να επικοινωνώ µε τους πολίτες για την ανάγκη να δώσει η Ελλάδα λύση σε ένα πρόβληµά της, το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορθότατα ως εθνικό.

  Η σηµασία της πειθούς είναι καίρια. Ισοδυναµεί µε την ίδια τη λύση. Αυτό δηλαδή που κατάλαβα ως καθήκον µου πρέπει να το συµµεριστούν και οι πολίτες για να εφαρµοστούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστηµα. Όποιος έχει συνείδηση του καθήκοντός του και τη στήριξη των πολιτών, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Κάνει λάθος όποιος νοµίζει ότι θα φοβηθώ µήπως χάσω το οφίκιό µου και έτσι θα αναδιπλωθώ. Απλώς, έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν φτάνει να έχει καταλάβει ο πολιτικός το πρόβληµα, πρέπει να το έχουν καταλάβει και οι πολίτες. Χωρίς τη στήριξη των πολιτών δεν γίνεται τίποτα.

  Στα 250 εκατ. ευρώ σήµερα οι απώλειες από τα «δοµηµένα»
   
  Μία ακόµη «µαύρη τρύπα» για τα ασφαλιστικά ταµεία αποτελούν οι απώλειες στα αποθεµατικά τους από το σκάνδαλο των «δοµηµένων οµολόγων». Ο υπουργός Εργασίας αποκαλύπτει στο «Κεφάλαιο» ότι (σε λογιστική αποτίµηση) χάθηκαν 250 εκατ. ευρώ και εξηγεί πώς θα αλλάξει η διαχείριση των αποθεµατικών: 

  «Εξ όσων ενηµερώνοµαι, από τα παιχνίδια µε τα ρισκαδόρικα δοµηµένα οµόλογα και µε βάση τις σηµερινές αποτιµήσεις, φαίνεται πως λογιστικά υπάρχει απώλεια περίπου 250 εκατ. ευρώ. Το νέο σύστηµα θα εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια, συνεπώς πληροφόρηση του ασφαλισµένου για τη σύνταξή του, και θα τείνει να αποκλείσει τις πολιτικές παρεµβάσεις πελατειακού τύπου. Λύσεις όπως αυτές που έδωσε στην Ολυµπιακή η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχουν συµβάλει στη διάλυση του ασφαλιστικού µας συστήµατος και όχι µόνο δεν θα τις επαναλάβουµε, αλλά θα προσπαθήσουµε να διαφυλάξουµε το σύστηµα από αυτού του είδους την πελατειακή ψευτοδιακυβέρνηση. Θέλω να σας ενηµερώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επισκέφτηκε το υπουργείο Εργασίας ρωτούσε για το ασφαλιστικό κόστος της δήθεν λύσης της Ο.Α. Ρωτούσαν ακόµη για την περίπτωση του ΟΣΕ, αν δηλαδή έχουµε στο µυαλό µας µια λύση τύπου Ο.Α. Ρωτούσαν ακόµη πώς ενώ για τις συντάξεις ο ΟΑΕΕ ζητεί πρόσθετη κρατική χρηµατοδότηση 1 δισ. ευρώ, ο Προϋπολογισµός δίνει τα µισά. 

  Με άλλα λόγια, ρωτούσαν οι της Ε.Ε. αν θα καταφέρουµε να µειώσουµε αυτές τις δαπάνες για να µειώσουµε το έλλειµµα, όπως ισχυριζόµαστε στο σχέδιο Προϋπολογισµού. Αντιλαµβάνεστε ότι η χώρα έχει πρόβληµα και πρέπει να το λύσει».

  * Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 12ης Δεκεμβρίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 20/07

  Β. Οικονόμου: Μία περιορισμένη έξοδος στις αγορές δεν καλύπτει τα αδιέξοδα της οικονομίας

  "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε το σχέδιο παράλληλου συστήματος πληρωμών", τονίζει, στη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και...

  00:08 12/07

  Άρης Περουλάκης: "Με €11 δισ. στηρίζει η Κομισιόν την Ελλάδα από το 2015"

  Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ως Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κ. Άρης Περουλάκης μιλάει για την εξαιρετικά μεγάλη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ...

  13:18 20/06

  Εμείς είμαστε οι "Παραιτηθείτε"...

  Θέλουμε μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση απόψε στο Σύνταγμα, δηλώνει στο Capital.gr ο Αλφρέντο Σαλτιέλ, ένας από τους πρωταγωνιστές του κινήματος "Παραιτηθείτε".