Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2009 09:24

  Λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου η συμπαραγωγή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η συμπαραγωγή αντιμετωπίζεται ευνοϊκά με παρόμοια κίνητρα όπως αυτά των ΑΠΕ. Η πρόεδρος του Cogen Europe εξηγεί τους λόγους γι’ αυτό. Η κ. Fiona Riddoch υπογραμμίζει ότι όπως και στην Ε.Ε. έτσι και στην Ελλάδα θα πρέπει οι μεγάλες μονάδες συμπαραγωγής να έχουν προτεραιότητα στο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς οδηγούν στην επίτευξη των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

  Συμπαραγωγή είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την ίδια αρχική πηγή ενέργειας. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση του καυσίμου, με την απόδοση να φτάνει περίπου στο 90%.

  Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο 

  Κυρία Riddoch, πως αποτιμάτε την εξέλιξη του τομέα της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε; Έχουν σημειωθεί νέες επενδύσεις σε μονάδες συμπαραγωγής και μάλιστα εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης;
   

  Βλέπουμε σιγά-σιγά την αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «απογειώνεται». Υπάρχουν κάποια κράτη μέλη που έχουν αντιληφθεί εγκαίρως τα οφέλη της συμπαραγωγής σχετικά με την ενεργειακή πολιτική. Όπως η Γερμανία που έχει ηγετική θέση στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας και έχει θέσει ως στόχο το διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της από τα περίπου 12GW στα 24GW μέχρι το 2020. Για το σκοπό αυτό οι Γερμανοί έχουν δημιουργήσει υποστηρικτικές δομές που θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη επίτευξη αυτού του στόχου. Το ίδιο γίνεται στην Ισπανία και το Βέλγιο. Άλλα κράτη μέλη κινούνται ίσως λίγο πιο αργά και έχουν επικεντρωθεί στους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτά τα κράτη ωστόσο έχουν αρχίσει αντιλαμβάνονται τη συμπαραγωγή ως ένα βασικό κομμάτι για την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ. 

  Αυτό συμβαίνει γιατί οι στόχοι για τις ΑΠΕ είναι πολύ αυστηροί και εκφράζονται ως ποσοστό επί της συνολικής εθνικής κατανάλωσης ενέργειας. Εάν λοιπόν εξοικονομήσεις ενέργεια οι στόχοι για τις ΑΠΕ γίνονται πιο εφικτοί. Βλέπουμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη παράμετρος έχει αρχίσει να προκαλεί ενδιαφέρον γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας σε αρκετές χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία. 

  Παράλληλα, μετά τους στόχους που τέθηκαν την τελευταία πενταετία για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, βλέπουμε το ενδιαφέρον της Ευρώπης να μετατοπίζεται και σε άλλες προτεραιότητες όπως η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Αυτό φάνηκε και στη στρατηγική αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής στα τέλη του 2008. Από τη στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια αναδεικνύεται ως προτεραιότητα, τότε προκύπτουν θεμελιώδη ερωτήματα όπως τι είδους ενεργειακό εφοδιασμό χρειαζόμαστε, πως αξιοποιούμε καλύτερα τη ενέργεια και που αποφασίζουμε να διαθέσουμε την ενέργεια αυτή. Και σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η εξοικονόμηση ενέργειας και η Συμπαραγωγή. 

  Επομένως, έχουμε δύο διαδικασίες σε εξέλιξη στην Ε.Ε. Έχουμε αυτούς που από νωρίς ίσως για ιστορικούς λόγους αξιολόγησαν τη Συμπαραγωγή, τη χρησιμοποίησαν ευρέως και αύξησαν τη διείσδυσή της στο ενεργειακό μείγμα. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τις στρατηγικές για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή ασφάλεια να δίνουν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη της Συμπαραγωγής 

  Επικρατεί η αντίληψη ότι η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας αφορά πολύ μικρές μονάδες της τεχνολογίας αυτής. Εντούτοις σε αρκετά Κράτη Μέλη της Ε.Ε. λειτουργούν πολλές μεγάλες μονάδες τέτοιας τεχνολογίας και μάλιστα δίδονται σημαντικά κίνητρα για το σκοπό αυτό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα στις μεγάλες κατανεμόμενες μονάδες συμπαραγωγής και ποια είναι αυτά;

  Στην Ευρώπη, περίπου το 50% των μονάδων συμπαραγωγής που λειτουργούν σήμερα είναι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Και αυτό οφείλεται στο ότι για να έχεις υψηλής απόδοσης Συμπαραγωγή, απαιτούνται υψηλά θερμικά φορτία. Με αυτά τα υψηλά θερμικά φορτία, επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη χρήση του καυσίμου. Ευρεία χρήση των θερμικών φορτίων της συμπαραγωγής συναντάται στη βιομηχανία όπου υπάρχει μεγάλη διείσδυση σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία, η παραγωγή υλικών, η χαρτοβιομηχανία, η βιομηχανία μετάλλου και τσιμέντου. Αυτό που κάνει τη συμπαραγωγή πολύ ελκυστική είναι η αποδοτική χρήση του καυσίμου, η οποία συνεπάγεται οφέλη σε εθνικό επίπεδο. 

  Αυτό το αναγνωρίζει τόσο η οδηγία για τη Συμπαραγωγή 2004/8/ΕΚ, όσο και η οδηγία για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνει μία παρόμοια πρόβλεψη. Επίσης σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υπάρχει νομοθετική αναγνώριση του ρόλου της συμπαραγωγής στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα στο Βέλγιο η Exxon Mobil πρόσφατα άνοιξε ένα νέο διυλιστήριο, με μια μονάδα μεγαλύτερη από 200MW, επειδή ακριβώς η νομοθεσία στο Βέλγιο αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα της μονάδας αυτής για το ενεργειακό προφίλ της χώρας.

  Ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση μιας νέας διακρατικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι μεγάλες μονάδες συμπαραγωγής ως προς την δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας; 

  Αναφέρεστε στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Θα πρέπει να πάμε πίσω δύο χρόνια στη σύνοδο των G8 όταν δόθηκε η εντολή στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) να εξετάσει αποτελεσματικές μεθόδους για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Η ΙΕΑ λοιπόν ξεκίνησε μια μελέτη με την ονομασία «CHPDH Collaborative». Η μελέτη αυτή κατέληξε στο ανεπιφύλακτο συμπέρασμα ότι η Συμπαραγωγή, αποτελεί μια ασφαλή τεχνική και προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το συμπέρασμα διατυπώθηκε επίσημα στη συμφωνία Gleneagles. Επίσης το ίδιο συμπέρασμα περιλαμβάνεται στη στρατηγική θέση που υιοθέτησε η ΙΕΑ ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης. Επομένως σε αυτό το επίπεδο η ΙΕΑ έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες της Συμπαραγωγής, το ίδιο έχει κάνει και η Ε.Ε. μέσω της οδηγίας για τη Συμπαραγωγή. Εμείς στην Cogen Europe ζητούμε από την Επιτροπή να είναι πολύ πιο αυστηρή στην εφαρμογή της οδηγίας και εάν χρειαστεί να αναλάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα ώστε να δοθούν κίνητρα για τα κράτη μέλη που σήμερα κινούνται με αργούς ρυθμούς. 

  Σας υπενθυμίζω ότι στο τέλος του 2008 η Επιτροπή αναγνώρισε τρεις στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την αύξηση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο τέλος του 2008 έγινε μια αποτίμηση για το που βρισκόμαστε σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Εάν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, τότε θα επιτύχουμε βελτίωση μόνο 13% μέχρι το 2020, έναντι στόχου 20%. Εκτιμώ ότι η Συμπαραγωγή έχει να παίξει σημαντικό ρόλο για τη μείωση αυτής της απόστασης του 7% και αυτό ζητάμε από την Ε.Ε. να αναδείξει με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

  Η COGEN EUROPE κατά το παρελθόν έχει ασχοληθεί συστηματικά με το Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για την προώθηση της συμπαραγωγής. Θεωρείτε ότι το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο συμβάλλει στην προώθηση επενδύσεων σε μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στην Ελλάδα; 

  Η νομοθεσία στην Ελλάδα άλλαξε το 2006 και έγινε ένα πρώτο βήμα με τη θεσμοθέτηση κανόνων υποστήριξης των μονάδων κάτω από 35MW. Ήταν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, για ένα μικρό στόχο. Τα μεγαλύτερα οφέλη ωστόσο θα επιτευχθούν από τα μεγάλα εργοστάσια και θα ήταν λάθος να κάνετε πίσω και να μην ολοκληρώσετε το θεσμικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας στην οποία προτού ψηφιστεί η οδηγία για την προώθηση της Συμπαραγωγής, υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση των μονάδων ανάλογα με την ισχύ τους. Πλέον μετά την υιοθέτηση της οδηγίας 2004/8/ΕΚ όλες οι μονάδες αντιμετωπίζονται το ίδιο ευνοϊκά.. Το επόμενο βήμα λοιπόν - και σε αυτό το σημείο ίσως θα ήταν ευπρόσδεκτη η ανάμειξη του ρυθμιστή – θα πρέπει να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Το ισχύον πλαίσιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της Συμπαραγωγής.

  Ποιος είναι ο διακριτός ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής και της Πολιτείας ως προς την περαιτέρω προώθηση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας; Τι είδους ρυθμιστικές και νομοθετικές παρεμβάσεις απαιτούνται για τη σημαντική διείσδυση μονάδων συμπαραγωγής στο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας; 

  Ο ρόλος του ρυθμιστή είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα.. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει υποχρέωση να αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα του συστήματος και επομένως ο ρυθμιστής εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής της συμπαραγωγής και ελέγχει εάν έχει ληφθεί υπόψη η συμπαραγωγή σε όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται για την κατασκευή νέων μονάδων. Υπάρχουν ωστόσο κάποια θεμελιώδη βήματα που θα πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια του ρυθμιστή. Γνωρίζω ότι ο ρυθμιστής είναι πολύ δραστήριος. 

  Και νομίζω ότι ένα απαραίτητο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι να δίνεται προτεραιότητα στο σύστημα για τις μεγάλες μονάδες συμπαραγωγής. Αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη. Συνήθως η πρώτη προτεραιότητα δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δεύτερη προτεραιότητα στις μονάδες συμπαραγωγής. Άλλωστε ο στόχος της ενεργειακής αποδοτικότητας στην ουσία υπαγορεύει την αναγκαιότητα η ενέργεια που παράγεται από τη μεγάλη Συμπαραγωγή να έχει προτεραιότητα στο σύστημα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το σκεπτικό της οδηγίας, στο σημείο που αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επομένως αυτοί είναι οι δύο τομείς που θα πρέπει να εξετάσει ο ρυθμιστής. Το κυριότερο πάντως είναι η προτεραιότητα στην απορρόφηση της ενέργειας της Συμπαραγωγής από το σύστημα που θα κάνει τη λειτουργία των μεγάλων μονάδων βιώσιμη και ενεργειακά αποδοτική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων