Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Οκτ-2018 00:05

  "Μια φορά κι ένα καιρό ήταν η αποταμίευση..."

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την ξεχασμένη έννοια  της αποταμίευσης επιδιώκει να  αναβιώσει η Eurobank, η οποία ψηφίστηκε φέτος ως η καλύτερη τράπεζα για τις αποταμιεύσεις στην Ελλάδα από το διεθνούς κύρους περιοδικό World Finance. 

  Για τις τράπεζες, η πρόκληση να καλύψουν το αποταμιευτικό κενό (-8,3% του ΑΕΠ) που δημιούργησε η κρίση είναι μεγάλη και συμπορεύεται και εξαρτάται από την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το καλύτερο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ωστόσο οι τράπεζες βρίσκονται ακόμη μακριά από το να επιστρέψουν στην προ κρίσης καταθετική ρευστότητα.

  Στις μέρες μας, η αποταμίευση κινείται σε ένα πολύ περιοριστικό πλαίσιο, δεδομένων των χαμηλότερων εισοδημάτων, της φορολογικής αφαίμαξης των νοικοκυριών και του υψηλού κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, πρέπει να ξαναστραφούμε στην αποταμίευση, διδάσκοντάς την και στα παιδιά μας. Κάτι που η Eurobank έχει αναλάβει να το κάνει πράξη με σειρά πρωτοβουλιών. 

  - Ημέρα της Αποταμίευσης σήμερα, κ. Γιαννακλή, αλλά με ένα μεγάλο αποταμιευτικό κενό που έχει αφήσει πίσω της η κρίση. Πώς βλέπετε να αλλάζουν τα δεδομένα μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής και την πρόσφατη ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών;

  Η αλήθεια είναι ότι κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα η έννοια της αποταμίευσης χάθηκε. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2017,  η αποταμίευση ιδιωτών στην Ευρώπη βρισκόταν κοντά στο 12% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο -8,3%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η σωρευτική μείωση του αποταμιευτικού πλούτου των νοικοκυριών ανέρχεται στα -32,9 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2017. Παρόλα αυτά, καθώς το κλίμα για τη χώρα αλλάζει, προσδοκούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών προς το τραπεζικό σύστημα. Κάθε περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων προκαλεί εξ ορισμού προβληματισμό  και καχυποψία στους καταθέτες, ενώ η ελευθερία εδραιώνει περαιτέρω την πεποίθηση ότι  επιστρέφουμε σε ασφαλές περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και για τις καταθέσεις. 

  - Επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες; 

  Το κλίμα όσον αφορά στις καταθέσεις έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Αύγουστο 2018, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών  έχουν αυξηθεί  κατά 10 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός,  αλλά, κυρίως, στο ότι σταδιακά ενισχύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

  Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό αύξησης των καταθέσεων, πάντως, θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα καταθετικής ρευστότητας του 2007. Με τη βελτίωση των μεγεθών της χώρας, με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ευελπιστούμε και επιδιώκουμε και οι καταθέσεις που βγήκαν εκτός τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης να επιστρέψουν.

  - Γιατί πρέπει να καλλιεργηθεί ξανά η έννοια της αποταμίευσης; 

  Η αποταμίευση αποτελεί μια διαχρονική αξία που τα προηγούμενα χρόνια είχε παραμείνει στο περιθώριο και για αντικειμενικούς λόγους στη διάρκεια της κρίσης. Ανέκαθεν, αποταμιεύαμε για να έχουμε διαθέσιμο ένα επιπλέον ποσό για να πετύχουμε τους στόχους μας, να αντιμετωπίσουμε έκτακτα γεγονότα ή και να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής μας. Πόσο μάλλον τώρα σε ένα περιβάλλον όπου τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, το κράτος θα μπορεί να εξασφαλίζει μόνο ένα μέρος από την σύνταξη που θα χρειαζόμαστε και για αυτό το λόγο θα είναι απαραίτητη και η δική μας συμμετοχή. Αυτό θα μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με την  τακτική αποταμίευση,  η οποία θα πρέπει να ξεκινάει όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία.

  - Πώς διαφοροποιείται σήμερα η αποταμίευση από την προ κρίσης περίοδο;

  Πριν από την κρίση, τόσο το ύψος των επιτοκίων, όσο και η απουσία των capital controls είχαν ως αποτέλεσμα οι πελάτες να τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους σε κλασσικές καταθετικές επιλογές. Συγκεκριμένα, σε Λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και Προθεσμιακές Καταθέσεις, αλλά και σε επενδυτικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων στις αποταμιεύσεις τους. 

  Η  ένταση της κρίσης έχει οδηγήσει σήμερα τους καταθέτες στο να αναζητούν  κυρίως ασφάλεια για τις αποταμιεύσεις τους, έστω και με χαμηλότερες αποδόσεις, καταφεύγοντας στα κλασικά καταθετικά προϊόντα. Παράλληλα, η ανάγκη για την ενίσχυση του εισοδήματος και της εξασφάλισης σύνταξης έχει αυξήσει τη ζήτηση για μεσομακροχρόνια τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. 

  - Ποιες αποταμιευτικές επιλογές προσφέρει στους πελάτες της η Eurobank;

  Ο βασικός πυλώνας στην στρατηγική μας είναι ο πελάτης. Σ’ αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας για να καλύψουμε τις ανάγκες του. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις ανάλογα πάντα με την κάθε ανάγκη, το στάδιο της προσωπικής και επαγγελματικής κατάστασης του κάθε πελάτη, καθώς και το επενδυτικό του προφίλ.  Οι επιλογές είναι πολλαπλές. Αναφέρω ενδεικτικά προνομιακά προϊόντα για το παιδί και τους νέους, όπως το "Μεγαλώνω” και το "18Plus”, προϊόντα τακτικής αποταμίευσης όπως το "Αποταμιεύω” και το "Μεγάλο Ταμιευτήριο, ευέλικτες προθεσμιακές καταθέσεις,  τον Live λογαριασμό για τους πιο ψηφιακούς πελάτες, καθώς και πληθώρα τραπεζοασφαλιστικών επιλογών με την ομπρέλα προϊόντων ‘Εξασφαλίζω’. 

  - Πρόσφατα η Eurobank ψηφίστηκε καλύτερη τράπεζα για τις αποταμιεύσεις στην Ελλάδα από το διεθνούς κύρους περιοδικό World finance. Πώς κέρδισε η Τράπεζα τον τίτλο αυτό; 

  Ο τίτλος της καλύτερης Τράπεζας για την Αποταμίευση στην Ελλάδα μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, καθώς αποτελεί ιδιαίτερη αναγνώριση των προσπαθειών μας όλα αυτά τα χρόνια. 

  Για τον όμιλο της Eurobank ο συγκερασμός της παράδοσης και της ιστορικότητας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την καινοτομία και τις σύγχρονες μεθόδους που έφερε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Eurobank, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Η αποταμίευση μας αφορά όλους και για αυτό το λόγο στη Eurobank προσπαθούμε να την ενισχύσουμε και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας, ως στάση ζωής. 

  Παράλληλα με τα προϊόντα και τα προγράμματα που προσφέρουμε στους πελάτες μας, πραγματοποιούμε μια σειρά από δράσεις με στόχο να εκπαιδεύσουμε και να προωθήσουμε την αξία της Αποταμίευσης στην ελληνική κοινωνία. Συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση, κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους  γύρω από τις αξίες και τα μακροχρόνια οφέλη της Αποταμίευσης.  

  Συνδυάζοντας την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, το 2017 δημιουργήσαμε μια  νέα εφαρμογή, την "Κουμπαρούπολη”, που απευθύνεται  σε παιδιά, με σκοπό να τους διδάξει με ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο τα οφέλη της Αποταμίευσης, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια έχουμε προβεί σε εκδόσεις εκπαιδευτικών βιβλίων για την αποταμίευση. Επίσης, με στόχο να αναδείξουμε την κληρονομία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχουμε δημιουργήσει το "Μουσείο της Αποταμίευσης”, όπου οι επισκέπτες μπορούν μέσα από μοναδικά εκθέματα να γνωρίσουν περισσότερα για την Ιστορία και την αξία της Αποταμίευσης διαχρονικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων