Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Ιουλ-2018 07:47

  N. Cordone: Τι σημαίνει η συμφωνία SIA Group - First Data, τι σχεδιάζουμε για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον περασμένο Μάιο γνωστοποιήθηκε ότι η SIA Group, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών πληρωμών, προχώρησε στην εξαγορά των δραστηριοτήτων επεξεργασίας καρτών της First Data, παγκόσμιου ηγέτη στις τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, έναντι 375 εκατ. ευρώ.

  H εξαγορά αφορά δραστηριότητες στην Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Πρόκειται για δραστηριότητες επεξεργασίας καρτών, παραγωγής, υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου και back-office που αντιπροσωπεύουν συνολικά 13,3 εκατ. κάρτες πληρωμών, 1,4 δισ. συναλλαγές, καθώς και τη διαχείριση τερματικών POS και ΑΤΜ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η SIA θα εξελιχθεί πλέον σε κορυφαίο παίκτη της περιοχής σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και τις υπηρεσίες πληρωμών.

  Στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα, ο Nicola Cordone, Αναπληρωτής CEO της SIA Group, μιλά στο Capital.gr για τη στρατηγική του ομίλου, την εξαγορά της First Data, τις σημαντικές προοπτικές στον τομέα των πληρωμών στην Ε.Ε. και τα σχέδια για την Ελλάδα.

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

  H SIA Group είναι μια νέα εταιρεία στην ελληνική αγορά. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις δραστηριότητες σας;

  Η SIA ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια με σκοπό τη μηχανογράφηση του ιταλικού συστήματος πληρωμών, και από τότε η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας.  Εξελιχθήκαμε γρήγορα σε έναν ευρωπαϊκό ηγέτη στον τομέα των τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για κεντρικές τράπεζες καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο, σε ό,τι αφορά θέματα πληρωμών, καρτών, υπηρεσιών δικτύου και κεφαλαιαγορών. Σήμερα, περίπου 20 κεντρικές τράπεζες και ιδρύματα (εκ των  οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και οι κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Νέα Ζηλανδίας) έχουν επιλέξει τη SIA για να αναπτύξουν τις υποδομές πληρωμών τους. Η  SIA Group παρέχει υπηρεσίες σε 48 χώρες με περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, ενώ τα έσοδα της στο κλείσιμο του 2017 ανήλθαν σε 567,2 εκατομμύρια ευρώ.

  Εξαγοράσατε πρόσφατα της δραστηριότητες επεξεργασίας καρτών της First Data σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι σας για την επένδυση στη περιοχή;

  Είμαστε ενθουσιασμένοι που εντάξαμε τις δραστηριότητες επεξεργασίας καρτών της First Data, καθώς και νέους εργαζομένους με πολύ σημαντική εμπειρία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία για την SIA που αναμένουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους και η απόκτηση αυτών των σταθερών και κερδοφόρων δραστηριοτήτων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επέκταση των συστημάτων μας για ηλεκτρονικές πληρωμές σε ολόκληρη την ΕΕ, και ιδιαίτερα στις χώρες με υψηλούς δείκτες σε ότι αφορά την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.  Μας παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσουμε μια αγορά που μέσα  στην επόμενη τριετία αναμένεται να σημειώσει αύξηση άνω του 11% ετησίως σε ότι αφορά τις  συναλλαγές και τις πληρωμές, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αυτό του υπόλοιπου της Ευρώπης που κυμαίνεται στο 6%.  Σκοπός μας είναι να φέρουμε τη καινοτομία και την διεθνή εμπειρία μας στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να υποστηρίξουμε την ψηφιοποίηση της οικονομικής κοινότητας και των επιχειρήσεων με υπηρεσίες και προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα των πληρωμών.

  Τι περιμένετε από αυτή την εξαγορά;

  Δεδομένης της γεωγραφικής εμβέλειας της επιχείρησης, καθώς και το γεγονός ότι το 2017 οι δραστηριότητες  αυτές έφεραν στην First Data συνολικά έσοδα της τάξεως των  100 εκατομμυρίων,  η εξαγορά θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας να καταστεί η SIA ως ο βασικός πάροχος τεχνολογίας στην περιοχή. Η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τον όμιλο SIA, ο οποίος συνεχίζει την πορεία του για διεθνή ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση του ομίλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε έναν τομέα όπως είναι ο τομέας των ηλεκτρονικών πληρωμών που υπόκεινται σε συνεχή ενοποίηση.

  Ποιο είναι το αποτύπωμα της SIA μετά την εξαγορά;

  Η εξαγορά που καταφέραμε παρέχει στην  SIA  δραστηριότητες επεξεργασίας καρτών, παραγωγής καρτών, υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου και back-office, συμπεριλαμβανομένων 13,3 εκατομμυρίων καρτών πληρωμής, 1,4 δισεκατομμυρίων συναλλαγών,  καθώς και την διαχείριση τερματικών POS και ΑΤΜ. Με την ενέργεια αυτή, τα έσοδα της SIA  θα αυξηθούν κατά περίπου 18%, με σημαντική αύξηση των εσόδων από χώρες εκτός της Ιταλίας, οι οποίες θα αυξηθούν από 20% σε 33% του συνόλου. Παράλληλα, οι κύριες  επιχειρηματικές δραστηριότητές μας αναμένεται να επιταχυνθούν σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του23% στις συναλλαγές πληρωμών, 18% στις κάρτες που διαχειρίζεται, 107% στα τερματικά POS και 56% στα ΑΤΜ.

  Η SIA πρόσφατα έλαβε πιστοποίηση από το Eurosystem που την καθιστά τον πρώτο πάροχο δικτύου για πρόσβαση στην πλατφόρμα "TARGET Instant Payment Settlement". Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

  Η πιστοποίηση από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη αποδεικνύει την αριστεία του δικτύου SIAnet, του δικτύου οπτικών ινών 170.000 χιλιομέτρων, υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης, το οποίο πληροί όλες τις απαιτήσεις αξιοπιστίας, ταχύτητας και σταθερότητας που απαιτούνται για άμεσες πληρωμές. Η SIA είναι σήμερα το μοναδικό δίκτυο με πρόσβαση στις δύο πανευρωπαϊκές πλατφόρμες άμεσης πληρωμής, το Clearing's RT1 της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και το ΤΙPS του Ευρωσυστήματος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η υποδομή μας ήδη εξυπηρετούσε τις άμεσες πληρωμές  που πραγματοποιούνται μέσω του πανευρωπαϊκού συστήματος της EBA Clearing, το οποίο λειτουργεί από τις 21 Νοεμβρίου 2017 φιλοξενώντας πάνω από 1 εκατομμύριο συναλλαγές συνολικού ύψους 635 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο μας ως πρωτοπόρο προμηθευτή τεχνολογίας στον τομέα των υπηρεσιών δικτύου

  Ποιος είναι ο αντίκτυπος των άμεσων πληρωμών και πώς θα επηρεάσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις;

  Η SIA διευκολύνει τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη αναπτύσσοντας συνεχώς  νέες λύσεις πληρωμών, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η χρήση των μετρητών. Με την έναρξη των άμεσων πληρωμών στο τέλος του περασμένου έτους, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε 34 χώρες της Ενιαίας Περιοχής Πληρωμών σε Ευρώ  (SEPA) μπορούν να στείλουν και να λάβουν μετρητά μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ σε μία και μόνο συναλλαγή, σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα μέσω μιας υπηρεσίας που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, και λειτουργεί σύμφωνα με το σύστημα άμεσης μεταφοράς πιστωτικών καρτών SEPA του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών. Από την δική μας οπτική, οι άμεσες πληρωμές, η Δεύτερη Οδηγία Υπηρεσιών Πληρωμών (Payment Services Directive 2) καθώς και των ανοικτών τραπεζών (Open Bank API) αποτελούν τις πιο σημαντικές τάσεις στον τομέα. Ένας συνδυασμός αυτών μπορεί πραγματικά να αναδιαμορφώσει ριζικά τον κλάδο πληρωμών στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων