Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 00:05

  Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις ΜμΕ εισάγει στην Ελλάδα η EBRD

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με την προσθήκη συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), μεταφέροντας την εμπειρία της από τις πάνω από 20.000 ΜμΕ τις οποίες έχει στηρίξει ήδη με συμβουλευτικές υπηρεσίες. 

  Ενώ στο project της χρηματοδότησης των ΜμΕ που αποτελούν την "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής Οικονομίας πέφτουν οι "προβολείς" της ελληνικής κυβέρνησης, των τραπεζών και των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κομβικής σημασίας για την επιστροφή της Οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, αναδεικνύεται η ανάγκη υποστήριξης της χρηματοδότησης προς τις ΜμΕ από ένα ολοκληρωμένο συμβουλευτικό έργο.  

  "Έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμη και εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση ενός συμβουλευτικού έργου, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στις επιχειρήσεις είναι σημαντικός, σε όρους κερδοφορίας, παραγωγικότητας, θέσεων εργασίας, άνοιγμα νέων αγορών, πρόσβασης σε χρηματοδότηση κ.ο.κ.", αναφέρει στο Capital.gr η κυρία Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager της EBRD, αρμόδια για τη συμβουλευτική, χρηματοδότηση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Aπό το πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών της EΒRD, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν με βελτίωση των προτύπων λειτουργίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοοικονομική και λογιστική διαχείριση, την αποδοτικότητα των πόρων, την καινοτομία και την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και με βελτίωση των εξαγωγικών δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως π.χ. η αγροτική βιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής.

  - Η EBRD, πέρα από τη χρηματοδότηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καινοτομεί εισάγοντας στην Ελλάδα πρόγραμμα για την συμβουλευτική υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προγράμματος, από πού αντλεί τους πόρους του και σε ποιες επιχειρήσεις πρόκειται να τους διοχετεύσει; 

  Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  (EBRD), έχοντας πάντα σαν στόχο να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ξεκινήσαμε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα για να βοηθήσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.  Η εμπειρία μας σε αυτό τον τομέα είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι  η EBRD έχει βοηθήσει πάνω από 20.000 μικρές επιχειρήσεις σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας από το 1993. 

  Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών (EIAH) μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη (γνωστού και ως "Σχέδιο Juncker") το οποίο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Μέσω της συνεργασίας μας με τον EIAH, στοχεύουμε στην υποστήριξη 240 ΜμΕ στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

  - Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος ειδικά για την ελληνική Οικονομία; 

  Η προσθήκη συμβουλευτικών υπηρεσιών στο έργο της EBRD στην Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο που έχουμε στην τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται σημαντικά στις ΜμΕ που αποτελούν το 99% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Μέσω αυτού του προγράμματος, στοχεύουμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές ΜμΕ να αναπτυχθούν περαιτέρω, να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  - Στην πράξη πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την μικρομεσαία επιχείρηση;

  Εάν μια εταιρεία επιθυμεί να επωφεληθεί από ένα συγκεκριμένο είδος τεχνογνωσίας, όπως για παράδειγμα να αποκτήσει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να βελτιώσει την οικονομική της διαχείριση ή να σχεδιάσει τη μελλοντική επιχειρηματική της στρατηγική, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε ένα ευρύ φάσμα έργων. Τα έργα αυτά προϋποθέτουν συνήθως  συνεργασία με εγκεκριμένους τοπικούς συμβούλους, οι οποίοι παρέχουν συμβουλές σε εξειδικευμένους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, όπως μεταξύ άλλων: στρατηγική, μάρκετινγκ, οργάνωση, τεχνολογία, διαχείριση ποιότητας, οικονομική διαχείριση κ.λπ. 

  Εάν ο στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και να είναι ανταγωνιστική ή να προσελκύσει επενδύσεις, προσφέρουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με διεθνείς σύμβουλους με εμπειρία άνω των 15 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στον ίδιο κλάδο.

  Σε στενή συνεργασία με την ΕBRD, μία επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσει τις ανάγκες της και τις ευκαιρίες ανάπτυξής της. Στη συνέχεια, η EBRD φέρνει σε επαφή την εταιρεία με εξειδικευμένους τοπικούς ή διεθνείς συμβούλους οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη. Γνωρίζουμε προσωπικά και αξιολογούμε τους συμβούλους μας με βάση αυστηρά πρότυπα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στις επιχειρήσεις που απευθύνονται σε εμάς για υποστήριξη. Εκτός από τη συμβουλευτική υποστήριξη, το πρόγραμμα παρέχει επίσης ευκαιρίες κατάρτισης για επιχειρήσεις και συμβούλους, εξοπλίζοντάς τους με τις απαραίτητες δεξιότητες για να αναπτυχθούν περαιτέρω. 

  - Πώς η EBRD θα πιστοποιεί την υλοποίηση του προγράμματος;

  Αφότου φέρουμε την επιχείρηση σε επαφή με έναν σύμβουλο, συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους προκειμένου να παρασχεθούν προς την επιχείρηση συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Η εκτέλεση κάθε έργου βασίζεται σε προκαθορισμένους όρους - όσον αφορά τα παραδοτέα του έργου, τον προϋπολογισμό, τη διάρκεια και τα αναμενόμενα αποτελέσματα– που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την επιχείρηση και τον σύμβουλο. Έχοντας επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση του έργου από τον σύμβουλο μαζί με την επιχείρηση και χάρη στους χρηματοδότες μας, μπορούμε να μοιραστούμε μέρος των δαπανών του συμβουλευτικού έργου με την επιχείρηση. Προς το παρόν καλύπτουμε από 67% έως 88% του συνολικού κόστους του συμβουλευτικού έργου, ανάλογα με το εάν αυτό υλοποιείται μέσω τοπικού ή διεθνούς συμβούλου.

  Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση κάθε συμβουλευτικού έργου, επιστρέφουμε στην επιχείρηση για να μετρήσουμε τον αντίκτυπο που είχε στην επιχείρηση, είτε πρόκειται για αύξηση του κύκλου εργασιών της, είτε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της παραγωγικότητάς της, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, επέκταση σε νέες αγορές κλπ.

  - Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις επιχειρήσεις; 

  Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ΜμΕ όπως ορίζονται από την ΕΕ, δηλαδή επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή με σύνολο ενεργητικού μικρότερο των 43 εκατ. ευρώ και αριθμό εργαζομένων μέχρι 250 άτομα. Επιπλέον, πρέπει να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις τοπικής ιδιοκτησίας και να βρίσκονται σε λειτουργία τουλάχιστον δύο χρόνια.
Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις από σχεδόν όλους τους κλάδους. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού, παραγωγή καπνού και βαρύ αλκοόλ με τα τυχερά παιχνίδια και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  - Θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση, κάτι που στην Ελλάδα της μακροχρόνιας κρίσης αποτελεί πραγματικότητα για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

  Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε περισσότερες από 30 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η EBRD. Σε κάθε χώρα το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες και επιχειρηματικές ανάγκες. Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε με όλα τα μέσα που η Τράπεζα διαθέτει, στηρίζοντας την επιστροφή τους στην ομαλότητα και την κερδοφορία με απώτερο σκοπό να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

  - Ποιες είναι οι ανάγκες που έχουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

  Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλές ΜμΕ έχουν φιλόδοξες ιδέες αλλά δεν ξέρουν πώς να τις πραγματοποιήσουν. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε τις ελληνικές ΜμΕ σε διάφορους τομείς όπως η βελτίωση των προτύπων λειτουργίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοοικονομική και λογιστική διαχείριση, την αποδοτικότητα των πόρων, την καινοτομία και την εταιρική διακυβέρνηση. Η βελτίωση των εξαγωγικών δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικότητας είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο οι ελληνικές ΜμΕ μπορούν να υποστηριχθούν, ιδιαίτερα σε τομείς όπως για παράδειγμα η αγροτική βιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής, όπου βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης λόγω της μοναδικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων. Ιδιαίτερα μάλιστα στον τομέα των εξαγωγών μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τη γνώση των τοπικών αγορών που διαθέτουμε λόγω της παρουσίας της EBRD με τοπικά γραφεία σε πλήθος χωρών. 

  - Τι δείχνει η διεθνής εμπειρία της EBRD από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος για την συμβουλευτική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

  Έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμη και εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση ενός συμβουλευτικού έργου, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στις επιχειρήσεις είναι σημαντικός, σε όρους κερδοφορίας, παραγωγικότητας, θέσεων εργασίας, άνοιγμα νέων αγορών, πρόσβασης σε χρηματοδότηση κ.ο.κ.

  Για παράδειγμα, στη Ρωσία βοηθήσαμε μέσω ενός τοπικού συμβούλου μία επιχείρηση παραγωγής ελαστικών προϊόντων να βελτιώσει τις διαδικασίες οικονομικής της παρακολούθησης και πληροφόρησης και επομένως να βελτιώσει και τον τρόπο λήψης διοικητικών αποφάσεων. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλευτικού έργου η επιχείρηση κατόρθωσε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 36%, τις θέσεις εργασίας κατά 30% και τις εξαγωγές της κατά 150% με είσοδο σε νέες αγορές. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση απόκτησε πρόσβαση σε εξωτερική τραπεζική χρηματοδότηση ύψους  1,5 εκ. ευρώ για επενδύσεις. Στο Αζερμπαϊτζάν, βοηθήσαμε μέσω ενός Έλληνα εμπειρογνώμονα  μία τοπική επιχείρηση παραγωγής αναψυκτικών και εμφιάλωσης νερού να βελτιώσει την οργάνωση των πωλήσεων, της διανομής και της διοίκησης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του τζίρου της κατά 39%, της κερδοφορίας κατά 25%, του μεριδίου αγοράς κατά 7%, ενώ το κόστος διανομής μειώθηκε κατά 40%. 

  Αυτά είναι απλά κάποια ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μία επιχείρηση, γεγονός που το αντιλαμβάνονται και οι ίδιες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε διεθνώς, οι οποίες δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95%) ότι θα προχωρούσαν και πάλι στην πρόσληψη συμβούλου, ενώ οι μισές σχεδόν το έχουν ήδη πράξει.          

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων