Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Απρ-2018 00:14

  Β. Μαγκλάρας: Στην Άμυνα οι διαστημικές τεχνολογίες κάνουν τη διαφορά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών περιγράφει με συνέντευξή του στο Capital.gr ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας. Όπως αναφέρει, στόχος είναι η Ελλάδα από ουραγός στις σταθερές τηλεπικοινωνιακές υποδομές να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών κρατών-μελών όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τις διαθέσιμες ταχύτητες των δικτύων. Προς την κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζονται παρεμβάσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για την επόμενη πενταετία, ποσό που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, εάν η αγορά ανταποκριθεί.

  Σχετικά με την τεχνολογία 5G σημειώνει ότι το υπουργείο επιδιώκει η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η τεχνολογία 5G θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

  Σημειώνει, ακόμη, ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. που δεν διέθετε Εθνικό Διαστημικό Οργανισμό, ενώ, όπως αναφέρει, για κάθε ευρώ που επενδύεται σε διαστημικές τεχνολογίες, η επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη είναι επταπλάσια. 

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  - Σε πρόσφατη συνάντησή σας με τους διευθύνοντες συμβούλους των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας εξαγγείλατε την πιλοτική έναρξη του 5G στην Ελλάδα. Ωστόσο κάποιοι ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία 5G δεν είναι ακόμη ώριμη και πως το Υπουργείο βιάστηκε.

  Η τεχνολογία 5G βρίσκεται σήμερα σε πιλοτική εφαρμογή σε αρκετά μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που θα προσδώσει αμέτρητες νέες δυνατότητες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες. Θα ανατρέψει ριζικά ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τα δίκτυα επικοινωνιών. Η χώρα μας έχει ανάγκη να είναι πρωτοπόρος σ’ αυτήν την ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος που ανοίγεται μπροστά μας και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που θα δημιουργηθούν. 

  Ωστόσο, η ριζική αλλαγή ενός "τεχνολογικού παραδείγματος" δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και ορισμένες φορές αντιπαραγωγική γραφειοκρατία καθώς και πολυνομία. Στο παρελθόν αδυνατούσαμε ως χώρα να εισάγουμε τεχνολογίες που ήταν ήδη διαδεδομένες και αξιοποιούνταν από χώρες με πολύ χαμηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης από το δικό μας. Συνεπώς η πολιτική του "αυτόματου πιλότου" σε θέματα τεχνολογίας οδηγεί στην ψηφιακή υπανάπτυξη και έχει προφανώς ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη εν γένει. 

  Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. όπου η τεχνολογία 5G θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και που εγχώριες επιχειρήσεις θα αναπτύξουν πρωτοπόρες εφαρμογές για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από τον τουρισμό και την γεωργία έως τις μεταφορές και την μεταποίηση. Για να συμβεί αυτό υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις και απαιτείται πολυεπίπεδη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, του ρυθμιστή -της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων-, των παρόχων τηλεπικοινωνιών και βεβαίως του Υπουργείου. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και δεν έχουμε καθόλου χρόνο εάν θέλουμε πραγματικά να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση και να γίνουμε από ουραγοί πρωτοπόροι στις νέες τεχνολογίες. Το Υπουργείο θα συνεχίζει να εργάζεται εντατικά και να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

  - Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση στην Ευρώπη, δηλαδή είναι τελευταία, όσον αφορά τις σταθερές τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Υπάρχει αξιόπιστο πλάνο από την κυβέρνηση για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης;

  Δυστυχώς, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς, μια πραγματικότητα που κρατάει αρκετά πίσω την οικονομία μας. Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές αποτελούν τις λεωφόρους των δεδομένων, ίσως το σημαντικότερο συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας. 

  Χωρίς αξιόπιστα και γρήγορα δίκτυα δεν θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Στην χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα δυστυχώς είχαν γίνει πολύ λίγα στο παρελθόν με ευθύνη όλων. Το κράτος, ο ρυθμιστής αλλά και οι πάροχοι δεν είχαν κάνει αρκετά, ώστε η Ελλάδα, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο, τουλάχιστον να μην είναι ουραγός σε αυτήν την τόσο σημαντική υποδομή. 

  Αυτό είχε ως συνέπεια, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μείωσε σχεδόν στο μισό τα έσοδα των παρόχων, να μην υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Το κλειδί για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης ήταν η δημόσια παρέμβαση, ο σωστός σχεδιασμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. 

  Έχοντας αυτά κατά νού, το Υπουργείο μας σχεδίασε και υλοποιεί δημόσια παρέμβαση 700 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία με εμπροσθοβαρείς προβλέψεις και δυνατότητα αύξησης στο 1 δισ. ευρώ, εάν αποδειχτεί ότι η αγορά είναι έτοιμη να σηκώσει το δικό της επενδυτικό βάρος που απαιτείται σε συνδυασμό με την δημόσια παρέμβαση. Με αυτές τις παρεμβάσεις στο σύνολό τους ευελπιστούμε ότι η χώρα μας θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια στην πρώτη πεντάδα των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τις διαθέσιμες ταχύτητες των δικτύων. 

  Εδώ πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα επενδυτικά πλάνα όλων των παρόχων όπου, σε σύγκριση με δυο χρόνια πρίν είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στοχευμένα αποκλειστικά σε υποδομές "future proof”, δηλαδή οπτικές ίνες. Σε αυτό θεωρούμε βοήθησε αρκετά η σοβαρή στάση της πολιτείας όπου συνεργάστηκε μαζί τους, αποδεικνύοντας ότι αγορά και κράτος μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν από κοινού μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που έχει ανάγκη η χώρα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την στάση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, όπου τολμώ να πώ ότι βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν αδιαφορίας και αναλγησίας, με ρυθμούς ανταπόκρισης που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τις σύγχρονες παγκόσμιες ανάγκες για οικονομική ανάπτυξη και κυριαρχία στον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως οι επενδύσεις και η δημόσια παρέμβαση που θα ξεκινήσουν άμεσα, μέσα στο 2018, μπορούν να καταστήσουν την χώρα μας από ουραγό, πρωτοπόρο σε αυτήν την τόσο σημαντική ψηφιακή υποδομή.

  - Αρκετοί θεωρούν ότι ο τομέας του διαστήματος και η χρηματοδότησή του αποτελεί περιττή πολυτέλεια για την Ελλάδα. Θεωρείτε ότι η χώρα μας πρέπει να δαπανά πόρους για το διάστημα;

  Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας δεν δαπανά τίποτα περισσότερο για το διάστημα από ότι έκανε τρία, πέντε ή δέκα χρόνια πρίν. Αντιθέτως, σήμερα εκμεταλλεύεται και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο αυτά που έχουμε δαπανήσει στο παρελθόν και δεν έχουμε αξιοποιήσει καθόλου, αλλά και τις συνδρομές μας στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, που ούτως ή άλλως πληρώναμε ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. 

  Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά. Το διάστημα, οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές του αποτελούν ένα ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για κάθε χώρα που αποφασίζει να το εκμεταλλευτεί. Στον τομέα της άμυνας, ένας τομέας που η χώρα μας έχει διαχρονικά τεράστιες ανάγκες, οι διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να κάνουν την διαφορά και εδώ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι γείτονές μας αξιοποιούν ήδη στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες. 

  Αλλά και όσον αφορά τον ευρύτερο τομέα της οικονομίας, οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές με έρευνες να υποστηρίζουν ότι κάθε ευρώ που δαπανάται έχει εφταπλάσιο αποτέλεσμα στην οικονομική ανάπτυξη. Εμείς ήμασταν από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που δεν διέθετε Εθνικό Διαστημικό Οργανισμό, ενώ παρότι έχουμε παγκοσμίως εξαιρετικούς επιστήμονες στον χώρο και πολύ καλές ελληνικές επιχειρήσεις, ο τομέας περνούσε εντελώς απαρατήρητος. 

  Δυστυχώς είχαμε συνηθίσει να είμαστε και εδώ "καλοί πελάτες" και καταναλωτές, από παραγωγοί αυτών των κρίσιμων εφαρμογών και τεχνολογιών. Δεν είχαμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε ούτε τους αναμεταδότες του ελληνικού δημοσίου που περιφέρονταν "κενοί στο διάστημα" την ίδια στιγμή που αγοράζαμε δορυφορική χωρητικότητα από τρίτους ιδιώτες για την εξυπηρέτηση των δημόσιων αναγκών. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι παρότι έχουμε συμμετάσχει ως συγχρηματοδότες των ευρωπαϊκών διαστημικών προγραμμάτων Galileo και Copernicus με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια η έλλειψη σχεδίου και δομών όπως ένας Εθνικός Διαστημικός Οργανισμός είχαν αποτρέψει την διάχυση των ωφελειών της συμμετοχής μας αυτής στην οικονομία, την έρευνα και την άμυνα.

  - Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα;

  Ήδη έχει εισαχθεί στην Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά την καθολική τηλεοπτική κάλυψη όλων των λευκών περιοχών της χώρας. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 500 χιλιάδες Έλληνες πολίτες αποστερούνται, από την εποχή της μετάβασης στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, του βασικού αγαθού της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Μια δυσάρεστη κατάσταση που θα αλλάξει οριστικά με την παρέμβαση του Υπουργείου. 

  Επιπλέον, βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το νομοσχέδιο για τα κεραιοσυστήματα. Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση και μεταρρύθμιση που θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα αποβλέποντας στην διαφάνεια για τους πολίτες και στην προβλεψιμότητα των επενδύσεών τους για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ενώ, θα επιλύσει προβλήματα και "αρρυθμίες" που παραμένουν άλυτα από την δεκαετία του 1960, όπως τα μη αδειοδοτημένα κεραιοσυστήματα. 

  Τέλος, επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα γενίκευσης δωρεάν wifi σε δημόσιους χώρους, αντίστοιχο με αυτό της ΕΕ, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για την κυβερνοασφάλεια και την ενίσχυση του απορρήτου των επικοινωνιών κρίσιμων θεσμών και θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο οι κοινωνικές δράσεις για δωρεάν internet σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες σε νησιά με μικρό πληθυσμό, καθώς και το πρόγραμμα της επιδότησης μέρους του κόστους για την αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων για τους πρωτοετείς φοιτητές όλων των πανεπιστημίων. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων