Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 00:22

  Bahadır Kaleağası: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αποφεύγουμε κάθε είδους εντάσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Bahadır Kaleağası: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αποφεύγουμε κάθε είδους εντάσεις

  H Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων TÜSİAD είναι ο αντίστοιχος ΣΕΒ της Τουρκίας, με σημαντική οικονομική ισχύ και επιρροή στα επιχειρηματικά δρώμενα της γείτονος. Ο διευθύνων σύμβουλος της TÜSİAD, Dr Bahadır Kaleağası, θα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσία του ως ομιλητής στο Delphi Economic Forum. Πριν την έναρξη του φόρουμ, που ανοίγει σήμερα τις πύλες του, ο κ.  Kaleağası μίλησε στο Capital.gr  για τις ελληνοτουρκικές οικονομικές – και όχι μόνο – σχέσεις, την ευρωτουρκική επαναπροσέγγιση αλλά και για την 4η βιομηχανική επανάσταση. 

  Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο

  - Κύριε Kaleağası, μπορείτε να μας μιλήσετε για το ρόλο της βιομηχανίας στην τουρκική οικονομία; Ποιο είναι το οικονομικό  προφίλ των μελών του TÜSİAD   και ποια η συνεισφορά τους στο τουρκικό ΑΕΠ, τις εξαγωγές και την απασχόληση;

  Η βιομηχανία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τουρκικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία το ποσοστό της προστιθέμενης αξίας της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτασε στο αποκορύφωμά του το 1998 (24,23%) και έκτοτε έχει υποχωρήσει, παραμένει ακόμα υψηλότερο συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ, που ήταν 16,15% το 2016.

  Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η προστιθέμενη αξία της μεταποιητικής βιομηχανίας το 2016 έφτανε στο 18,83% της τουρκικής οικονομίας. Παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι η τουρκική βιομηχανία κάθε χρόνο αναπτύσσεται. Ενδεικτικά, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, το 2016 ήταν ο τομέας που εμφάνισε στην Τουρκία τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς την προστιθέμενη αξία (4,3%). Το 2016 το ποσοστό της απασχόλησης στη βιομηχανία στην Τουρκία, ήταν 19,5%. Εάν λοιπόν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η βιομηχανία αποτελεί βασικό μοχλό που μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια αρένα.

  H TÜSİAD, ως εθελοντική επιχειρηματική οργάνωση (και μέλος του BUSINESSEUROPE, όπως και ο ΣΕΒ από την Ελλάδα), αντιπροσωπεύει το 80% του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, απασχολεί πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού, πλην του δημοσίου και του γεωργικού τομέα και συνεισφέρει με πάνω από το 80% των φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις.

  - Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τουρκικής οικονομίας που έχουν προσελκύσει μεγάλες διεθνείς επενδύσεις και έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε σημαντικό βιομηχανικό πόλο;

  Ένα από τα κυριότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της  Τουρκίας είναι η γεωγραφική της θέση. Αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Τουρκία μπορεί να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας. Επίσης την ανταγωνιστικότητα της χώρας ενισχύει ο νέος και δυναμικός πληθυσμός της. Όχι μόνο ως προς το μορφωτικό επίπεδο των νέων, όπως δείχνουν τα υψηλά ποσοστά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και ως προς την επιχειρηματική κουλτούρα, που κατατάσσει την Τουρκία ανάμεσα στις πιο φιλικές χώρες για τους διεθνείς επενδυτές.

  Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αξιοποιεί με επιτυχία τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ως TÜSİAD υπογραμμίζουμε την ανάγκη να καλυφθεί η απόσταση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Έχουμε επίγνωση της σημασίας της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της πρωτόγνωρης επίδρασης που έχει στο εργασιακό δυναμικό, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα διαφοροποιήσει το παγκόσμιο ανταγωνιστικό ισοζύγιο κόστους υπέρ των βιομηχανικών κρατών που υιοθετούν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών. 

  Έτσι, από το 2016, ως TÜSİAD δώσαμε έμφαση στη διατήρηση ή ακόμη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουρκικής οικονομίας, μέσα από την ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας. Με μελέτες αλλά και εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, επισημαίνουμε την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή ψηφιακών τεχνολογιών στην Τουρκία καθώς και να αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή με ψηφιακές τεχνολογίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη να συνεργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση ο ιδιωτικός τομέας, το Δημόσιο αλλά και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

  - Ποια είναι η θέση της τουρκικής βιομηχανίας για το φαινόμενο της "διαρροής άνθρακα” (carbon leakage). Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία για τα διαφορετικά κόστη συμμόρφωσης και την επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία που θα μικρύνει το χάσμα ανταγωνιστικότητας;

  Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η  κλιματική αλλαγή, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της διεθνούς ατζέντας. Η TÜSİAD  υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία μέσω της οποίας η Τουρκία αναπτύσσει εθνικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και επιδιώκει αποτελεσματικά την εφαρμογή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύσαμε το 2017 την επίσημη θέση της TÜSİAD για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ένας επιχειρηματικός σύνδεσμος όπως η TÜSİAD παίρνει θέση για αυτά τα θέματα και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πλέον όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο κατανόησης των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, η Συμφωνία του Παρισιού σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής, κατά την οποία έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία οι καθαρές τεχνολογίες παραγωγής. 

  Σήμερα, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στην οικονομική και τεχνολογική μετάβαση με επίκεντρο την "καθαρή” ανάπτυξη. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι ο νομικά μη δεσμευτικός χαρακτήρας της συμφωνίας θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο της "διαρροής άνθρακα”. 

  Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας ρεαλιστικός και διαφοροποιημένος οδικός χάρτης: οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής να υλοποιηθούν με παράλληλες δράσεις ενίσχυσης της οικονομίας και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Πιστεύουμε ότι τα κίνητρα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. 

  Η χάραξη μακροπρόθεσμων πολιτικών με κίνητρα για παραγωγική αναδιάρθρωση, θα δώσει μεγάλη ώθηση για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης και θα ενισχύσει τη διάθεσή τους για τοπικές επενδύσεις.

  - Την περίοδο της κρίσης είδαμε σημαντικές τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στη βιομηχανία. Συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον; 

  Ναι υπάρχει ενδιαφέρον. Υπάρχει ήδη η τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας. Εάν η δουλειά που γίνεται μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας καταφέρει να επικαιροποιήσει αυτή τη συμφωνία, οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις θα ωφεληθούν πολύ: περισσότερες επενδύσεις, εμπόριο, και επομένως θέσεις εργασίας.

  - Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως και η Ελλάδα για τις τουρκικές. Οι οικονομικές  σχέσεις ανέκαθεν αποτέλεσαν πυλώνα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση ενώ αντίθετα οι πολιτικές και στρατιωτικές κρίσεις απομάκρυναν τις δύο χώρες. Με δεδομένο το τρέχον κλίμα, με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κύπρο βλέπετε να μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης και επιδείνωσης;


  Πρέπει να αποφεύγουμε κάθε είδους εντάσεις. Μια πολιτική θετικής επανασύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει να προωθηθεί στο πλαίσιο της προοπτικής μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κύπρο. Θα πρέπει να επαναληφθούν, οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ με στόχο την επανένωση του νησιού υπό "ομοσπονδιακή στέγη”. Ως μια ενιαία Ευρωπαϊκή Δημοκρατία  που θα αποτελείται από δύο κοινότητες με διαφορετικό εθνοτικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, η νέα Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα υγιές success story που σήμερα χρειάζεται ο δημοκρατικός κόσμος. Θα μπορούσε να είναι ένα ιστορικό ορόσημο που θα ενισχύσει τις Ευρωπαϊκές αξίες και παράλληλα να δώσει ήπια ώθηση στην θετική επανασύνδεση της Τουρκίας με την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι ηγέτες της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και του ΟΗΕ που θα συμβάλλουν σε μια τέτοια προσπάθεια θα αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης.

  - Θα είστε ομιλητής στο Delphi Economic Forum. Θέλετε να μας δώσετε μια γεύση για τα θέματα στα οποία θα αναφερθείτε;

  Kαθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αρχίζει να κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι διαδικασίες κοινωνικής αλλαγής και η δημοκρατία περνούν από διάφορες διακυμάνσεις, όπως συνέβη και στις παλαιότερες βιομηχανικές επαναστάσεις. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, το ζήτημα του Brexit έχει επιταχύνει τις εξελίξεις προς μια ΕΕ που θα χαρακτηρίζεται από διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης και τελικά μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων συμμετοχής: η ευρύτερη Ευρώπη και ένας πιο ομοσπονδιακός πυρήνας της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, μπορεί να διευκολυνθεί ο δημόσιος διάλογος για τις εθνικές πολιτικές, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την όποια εξέλιξη ο ευρωπαϊκός πυρήνας. 

  Έτσι, όταν η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ευρύτερη Ευρώπη, θα υπάρξει διεύρυνση γεωγραφική της Ευρώπης αλλά και διεύρυνση της δημοκρατίας, του δικαίου, διεύρυνση στον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας. Η προοπτική αυτή καθιστά εκ νέου εφικτή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Τουρκίας. Αλλά και η η ΕΕ μπορεί εκ νέου να ασκήσει τη μεταρρυθμιστική της επιρροή στην Τουρκία. Αυτή η θετική επιρροή είναι μια πολιτική που δοκιμάστηκε με επιτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το πρόβλημα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Δεν αφορά μόνο την Τουρκία ή τις προκλήσεις της τρομοκρατίας, του κράτους δικαίου ή το προσφυγικό, αλλά και για τις τεράστιες ευκαιρίες που απορρέουν από τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία: την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις κ.ο.κ. Όλες αυτές οι αλλαγές απαιτούν πιο έξυπνη δημοκρατία και μια πιο έξυπνη Ευρώπη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων