Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιαν-2018 08:05

  Μ. Σαρατσίν: Ο Μεγάλος Συνασπισμός δεν είναι η επιθυμητή κυβέρνηση για τη Γερμανία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μ. Σαρατσίν: Ο Μεγάλος Συνασπισμός δεν είναι η επιθυμητή κυβέρνηση για τη Γερμανία

  Η κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού δεν είναι ό,τι θα ευχόταν κανείς για τη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο βουλευτής των Πρασίνων (die Gruennen /Buendnis 90), κ. Μανουέλ Σαρατσίν (Manuel Sarrazin), μιλώντας στο Capital.gr.

  Ο ίδιος, όμως, σημειώνει πως είναι σωστό ότι η κατ' αρχήν προγραμματική συμφωνία CDU-CSU-SPD βάζει ψηλά στην ατζέντα την ευρωπαϊκή πολιτική.  Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε στο πρόγραμμα μίας κυβέρνησης ‘’Τζαμάικα’’ (CDU-CSU-FDP-Gruennen). Και αυτό λόγω της πολιτικής του FDP (Φιλελεύθεροι) ,τονίζει ο ίδιος.

  Ο κ. Σαρατσίν τάσσεται ενάντια στην επιβολή ‘’δύο ταχυτήτων’’ στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, όπως αυτή αχνοφαίνεται στη συμφωνία CDU-SPD. Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής των Πρασίνων τάσσεται κατά της πρότασης μέρους της ηγεσίας του κόμματος της Αριστεράς για σχηματισμό ενός νέου μαζικού κόμματος με τη συμμετοχή των Αριστερών και μέρους των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών.

  Όσον  αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σαρατσίν υποθέτει πως μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου το ερχόμενο καλοκαίρι, η χώρα θα βγει στις αγορές.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσαγάνη

  - Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν στις τελευταίες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές (σ.σ. Σεπτέμβρης 2017) μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής δύναμης τους. Παρ' όλα αυτά προχωρούν στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού. Είναι βιώσιμη μία τέτοια κυβέρνηση;

  Αυτό μένει να το δούμε. Ο Μεγάλος Συνασπισμός δεν ήταν κάτι που το εύχονταν οι Χριστιανοδημοκράτες, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες. Είναι αποτέλεσμα της μικροπολιτικής των Φιλελευθέρων, οι οποίοι αποφάσισαν να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς εγκατέλειψαν τις διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης "Τζαμάικα" (Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων).

  - Εκτιμάτε ότι ένας νέος Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία θα ενισχύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης –και ιδίως την ακροδεξιά AfD;

  Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αυτόματα.  Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξει η κουλτούρα του διαλόγου εντός της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής. Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά όλα τα κόμματα, καθώς οι συζητήσεις θα γίνουν πιο συναρπαστικές. Σημαντικό είναι να μην γίνει αποδεχτή η εν μέρει ακροδεξιά ρητορική της AfD. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

  - Η κα Βάγκενκνεχτ από το κόμμα της Αριστεράς (die Linke) πρότεινε πρόσφατα τη δημιουργία ενός κόμματος μεταξύ του δικού της κόμματος και μερίδας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Τι λέτε εσείς γι’ αυτό;

  Αν η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (σ.σ. η κύρια Βάγκενκνεχτ) θέλει να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, τότε δεν είναι ικανοποιημένη με το δικό της κόμμα. Εγώ έτσι νομίζω. Και αυτό επειδή, το κόμμα της Αριστεράς περιχαρακώνεται συχνά πίσω από ένα τυφλό λαϊκισμό, χωρίς να έχει τη θέληση, ορισμένες φορές να αντιδράσει. Σχετικά με την πρόταση της κυρίας Βάγκενκνεχτ, εμείς οι Πράσινοι δεν δηλώνουμε διαθεσιμότητα σε καμία περίπτωση.

  - Ποια είναι η άποψη σας για την καταρχάς προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα;

  Είναι σωστό ότι ο Μεγάλος Συνασπισμός θα ήθελε να βάλει ψηλά στην ατζέντα την ευρωπαϊκή πολιτική. Με τους Φιλελεύθερους, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης "Τζαμάικα", δεν ήταν δυνατό κάτι τέτοιο δυνατό. Είναι καλό ότι ο Μεγάλος Συνασπισμός θέλει την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάσσεται υπέρ περισσοτέρων επενδύσεων στο μέλλον, αγωνίζεται ενάντια στην φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος και υπέρ της επαναφοράς του θέματος της κοινωνικής Ευρώπης στο επίκεντρο. Η οικονομική ενίσχυση του ευρωπαϊκού  προϋπολογισμού  είναι επίσης ένα αναγκαίο μέτρο ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα, η κοινή εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική. Συγκεκριμένες προτάσεις, πάντως, δεν βρήκαμε σε πολλά σημεία (σ.σ. στη συμφωνία CDU-SPD). Για αυτό πρέπει κανείς να περιμένει, αν πραγματικά ο Μεγάλος Συνασπισμός θα θέσει πιο έντονα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής αξιοπιστίας.

  Είναι σωστό, επίσης, το ότι ο Μεγάλος Συνασπισμός δίνει έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης και στη σύσταση ενός κοινοβουλευτικά ελεγχόμενου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

  Για εμάς τους Πράσινους, ήταν και είναι σωστό, η ΕΕ να σκέφτεται για λογαριασμό και των 27 χωρών – μελών της. Αρνούμαστε μία ευρωζώνη η οποία θα αποτελεί ένα club για λίγους.

  Ο Mεγάλος Συνασπισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν,  την ολοκλήρωση της Οικονομικής Νομισματικής Ενοποίησης και την ενίσχυση της φορολόγησης, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις μελλοντικές επενδύσεις στις χώρες που δεν είναι ακόμα μέλη της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η ΕΕ αποτελείται από 27 χώρες – μέλη και όχι μόνο από τις 19 χώρες –μέλη της ευρωζώνης. Ο Μεγάλος Συνασπισμός φαίνεται, όμως, να θέλει να διαπραγματευθεί "διαφορετικές ταχύτητες" στην Ε.Ε. Εμείς οι Πράσινοι είμαστε πεπεισμένοι πως η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη και αναπτύσσεται με βάση κοινές συμφωνίες. Αρνούμαστε μία Ευρώπη με δύο κλάσεις. Διαφορετικές ταχύτητες θα πρέπει να είναι δυνατές  μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

  - Το καλοκαίρι του 2018 τελειώνει το ελληνικό Μνημόνιο. Νομίζετε ότι θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα;

  Υποθέτω ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων