Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 00:08

  "Πηγή" μακροοικονομικής αστάθειας τα υψηλά NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το "κούρεμα" μιας οφειλής δεν αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ευρώπη και η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην Οικονομία, δηλώνει στο Capital.gr, ο κ. Olav Dalen Zahl, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου B2Holding. Η θυγατρική του ομίλου, B2Kapital, έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος άδεια διαχείρισης ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο CEO του κορυφαίου πανευρωπαϊκά ομίλου μιλάει  αποκλειστικά στο Capital.gr για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική αγορά των NPLs.

  Όπως λέει, η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει επιπόλαια, αλλά υπεύθυνα, μεθοδικά και σε βάθος χρόνου ώστε να εξασφαλιστεί υψηλή απόδοση και αποτελεσματική στήριξη της προσπάθειας ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Zahl, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μεγάλο, τότε δημιουργούνται προβλήματα μακροοικονομικής σταθερότητας.

  Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

  - Κύριε Zahl, η B2Holding είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης οφειλών στην Ευρώπη. Δώστε μας μία εικόνα του μεγέθους του ομίλου, αλλά και του σκεπτικού βάσει του οποίου εισήλθατε στην ελληνική αγορά των NPLs.

  Η B2Holding Group αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους διαχείρισης οφειλών στην Ευρώπη. Οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται κυρίως στην εξαγορά και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Έχουμε έδρα στη Νορβηγία (Όσλο) και οι μετοχές μας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Όσλο.

  Η B2Holding δραστηριοποιείται σε 19 χώρες, στη Βόρεια, την Κεντρική και τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και στην Πολωνία, προσφέροντας σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές λύσεις για τη διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό Όμιλο, ο οποίος θα αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία από τις σκανδιναβικές αγορές, και θα τις μεταφέρει ως βέλτιστη πρακτική στην υπόλοιπη Ευρώπη.  

  Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στις χώρες της Ευρώπης που αρχίζουν να αποκτούν χαρακτηριστικά ώριμης αγοράς, μέσα από τη θέσπιση ενός σταθερού νομικού και κανονιστικού πλαισίου. Μέχρι στιγμής, η B2Holding αναπτύσσεται σε αγορές - "κλειδιά", κυρίως μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&As) με εταιρείες μεσαίου μεγέθους. Στη συνέχεια, λειτουργούμε υποστηρικτικά προς τις νέες αυτές εταιρείες παρέχοντας κεφάλαια, τεχνογνωσία, εμπειρία, συστήματα ΙΤ κ.λπ. Παρόλα αυτά, στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Κροατίας και της Ιταλίας αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, ιδρύοντας δική μας θυγατρική. Και τα δύο μοντέλα στηρίζονται σε εγχώριες διοικητικές ομάδες, και για το λόγο αυτό επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε με έμπειρα στελέχη από τις τοπικές αγορές, τα οποία κατανοούν τη δυναμική και τις ισορροπίες στο εσωτερικό κάθε χώρας και μπορούν να λαμβάνουν υπ' όψη τη διαφορετική νοοτροπία που επικρατεί σε κάθε αγορά, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς.

  - Πώς βλέπετε την ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και ποια είναι τα σχέδιά σας;

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σήμερα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, ένα πρόβλημα για το οποίο απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και αποδοτικές λύσεις. Με βάση τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των "θεσμών", οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δις. ευρώ.

  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μεγάλο, τότε δημιουργούνται προβλήματα μακροοικονομικής σταθερότητας καθώς αυξάνεται η διαχειριστική πολυπλοκότητα και μειώνεται η πιστοδοτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος, αποστερώντας την ελληνική οικονομία από πολύτιμα αναπτυξιακά κεφάλαια. 

  Παράλληλα, η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την αξία του ενεργητικού των τραπεζών επηρεάζει τη γενικότερη αντίληψη των αγορών για την ελληνική Οικονομία και αυξάνει το κόστος του χρήματος συνολικά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας. 

  Από την πλευρά μας, αυτή τη στιγμή διακρίνουμε πολλές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, παρόλο που οι τιμές παραμένουν ακόμη πολύ υψηλές. Για εμάς, η Ελλάδα αποτελεί αγορά - "κλειδί" και βασικό κόμβο για τις δραστηριότητές μας στην ΝΑ Ευρώπη.

  - Πώς μπορεί η εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι επωφελής και για τον πωλητή και για τον αγοραστή; Γιατί ένας δανειολήπτης μπορεί να συμφωνήσει "κούρεμα" της οφειλής του με μία εταιρεία διαχείρισης και δεν μπορεί να συμφωνήσει κάτι ανάλογο απευθείας με την τράπεζά του;

  Η βασική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας, των επενδύσεων και της Αγοράς εν γένει. Με λίγα λόγια, η υποστήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών μιας Οικονομίας. Οι τράπεζες διαθέτουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς προώθησης νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων στην πραγματική Οικονομία. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεπάγεται ένα σχετικά υψηλό λειτουργικό κόστος για έναν τραπεζικό οργανισμό, καθώς καλείται να ασχοληθεί με δευτερεύουσες -γι' αυτόν-  δραστηριότητες όπως η είσπραξη οφειλών και η διαχείριση "κόκκινων" δανείων, δραστηριότητες που δεν ανήκουν στον παραδοσιακό ρόλο μιας τράπεζας.  

  Οι εταιρείες διαχείρισης οφειλών αποτελούν τμήμα του φυσικού κύκλου μιας δανειακής σύμβασης που καθίσταται προβληματική σε κάποια στιγμή λόγω δυσμενών εξελίξεων, και ως εκ τούτου κρίσιμο για την ταχεία και αποδοτική διευθέτηση του προβλήματος.

  Η B2Holding διαθέτει ένα πολύ ανεπτυγμένο τμήμα IT, χρησιμοποιεί διάφορα μοντέλα είσπραξης και αξιοποιεί προηγμένους αλγόριθμους συμπεριφορικής ανάλυσης ώστε να βελτιστοποιήσει την όλη διαδικασία διαχείρισης κάθε οφειλής. Προσφέρουμε λύσεις που είναι ταυτόχρονα αποδοτικές και προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων. 

  Το "κούρεμα" μιας οφειλής δεν αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία. Γι' αυτό πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο επιπόλαιο. Απαιτείται χρόνος, αίσθημα ευθύνης και μεθοδική δουλειά που θα εξασφαλίσει την υψηλή απόδοση και την αποτελεσματική στήριξη της προσπάθειας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

  - Πώς λειτουργεί η B2Holding σε άλλες αγορές; Πώς προσεγγίζετε τους οφειλέτες και ποια είναι τα αποτελέσματα της προσέγγισης αυτής; 

  Η B2Holding προσφέρει λύσεις κάθε είδους για τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Είμαστε σε θέση να διαμορφώνουμε εξατομικευμένες στρατηγικές για την είσπραξη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αναλόγως προς το μέγεθος του ανοίγματος, οι λύσεις αυτές μπορεί να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) λύσεις για οφειλές λιανικής τραπεζικής, όπου εφαρμόζεται μια πιο τυποποιημένη διαδικασία διαχείρισης και β) λύσεις για επιχειρηματικά δάνεια (μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), όπου ακολουθείται ξεχωριστή στρατηγική για κάθε περίπτωση. 

  Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνει σαφές ένα πράγμα: η διαφάνεια και τα υψηλά ηθικά στάνταρντ αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για εμάς. Δεσμευόμαστε γι' αυτό στους πελάτες μας. Η δουλειά μας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ακολουθούμε το κανονιστικό πλαίσιο με απόλυτη αυστηρότητα σε κάθε συναλλαγή και φυσικά, αν δεν κερδίσουμε την απαιτούμενη εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι λιγότερο από το 10% των οφειλετών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι περισσότεροι πασχίζουν να ελαφρύνουν τη θέση τους και να απελευθερωθούν από το άγχος που δημιουργεί η αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με τους όρους που είχαν συνομολογήσει με τις τράπεζές τους.

  - Μετά την εξαγορά ενός δανειακού χαρτοφυλακίου από μία εταιρεία διαχείρισης ανοιγμάτων, όπως η B2Holding, τι ακολουθεί; Ποια η σχέση σας με τους οφειλέτες και τι επιλογές προσφέρετε για τη διευθέτηση των οφειλών τους;

  Η εταιρεία μας επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Κάθε οφειλέτης αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση. Τον προσεγγίζουμε με κατανόηση, καθώς γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να αναδιαρθρώσει ένα προβληματικό δάνειο με όρους πολύ πιο ευνοϊκούς από αυτούς που είχε συνομολογήσει με την τράπεζα στο παρελθόν. Μπορούμε και κινούμαστε πιο γρήγορα, είμαστε πιο αποτελεσματικοί και προσφέρουμε εφικτές λύσεις που εκτείνονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε σχέση με τις αντίστοιχες των τραπεζών. 

  Από τεχνικής απόψεως, αξιοποιούμε μία σειρά "βέλτιστων πρακτικών" προσφέροντας: α)  φιλικό διακανονισμό, β) πολλές εναλλακτικές για τη διευθέτηση της οφειλής (π.χ. εξόφληση στη λήξη, διαγραφή μέρους ή του συνόλου  (συνεκτιμώντας τα πραγματικά δεδομένα κάθε οφειλέτη), γ) ευελιξία στη διαμόρφωση εξατομικευμένων λύσεων που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και δυνατότητες των πελατών μας.  Είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις που θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε το μέρος της συνολικής οφειλής που μπορεί ρεαλιστικά να πληρωθεί.

  - Με ποιον τρόπο γίνεται η αποτίμηση ενός δανειακού χαρτοφυλακίου γενικά; Τι εφαρμόζεται στην Ευρώπη όσον αφορά τα δάνεια με ή χωρίς εξασφάλιση; Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές;

  Στην περίπτωση καταναλωτικών και άλλων δανείων χωρίς εξασφάλιση, ακολουθούμε ένα σύνθετο μοντέλο το οποίο βασίζεται σε ένα στατιστικά σημαντικό δείγμα. Παράλληλα, λαμβάνουμε υπ' όψη κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε οφειλέτη, όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο τόπος κατοικίας κ.λπ., καθώς και κάποια στοιχεία από την τραπεζική του εικόνα (πιθανά ενέχυρα κ.λπ.).  

  Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ένα μοντέλο αναφοράς με βάση την εμπειρία από άλλες χώρες.  Με αυτά τα δεδομένα προχωρούμε στην τιμολόγηση, συνεκτιμώντας παράλληλα και τον ανθρώπινο παράγοντα. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η ανάγκη να διαθέτουμε στελέχη που γνωρίζουν τη νοοτροπία και τα συναλλακτικά ήθη που επικρατούν σε κάθε αγορά. Στις περιπτώσεις εταιρικών και τιτλοποιημένων δανείων, προχωρούμε σε λεπτομερή έλεγχο των στοιχείων κάθε δανειακού φακέλου ξεχωριστά (due diligence) και βάσει των αποτελεσμάτων του ελέγχου αυτού σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων