Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 00:34

  Γ. Γεωργακόπουλος: Αναγκαίοι οι στοχευμένοι πλειστηριασμοί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Η περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας είναι μακράν η δυσκολότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα απαιτήσει χρόνο και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους πολύ φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPEs να υλοποιήσουν και θα εφαρμόσουν πολύ πιο δραστικές στρατηγικές, αλλά μόνο σε βιώσιμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα παραπάνω επισημαίνει στο "Κ" ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Τράπεζα Πειραιώς ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής της Piraeus Legacy Unit.

  Η περίπτωση της Ελλάδας, όπως λέει ο κ. Γεωργακόπουλος, δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χώρες που αντιμετώπισαν επίσης το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ελληνική κρίση ήταν βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30% ήταν άνευ προηγουμένου, η ανεργία άγγιξε το 25%, όταν, π.χ., στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία η κορύφωσή της δεν ξεπέρασε το 15%, η ύφεση ήταν βαθιά και διπλή (double dip) εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και της αβεβαιότητας, που κατέστησαν την Ελλάδα μοναδική περίπτωση. Στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επίσης, η κρίση ήταν πολύ πιο σοβαρή: 12 τράπεζες οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, διενεργήθηκαν έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού (AQRs) και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δημιουργώντας αυξημένη αβεβαιότητα στους συμμετέχοντες στις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών.  Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν σε αύξηση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Ελλάδα και η Κύπρος, οι δύο χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν capital controls, έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 45%, όταν η επόμενη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει δείκτες NPEs στο 10%-20%.

  Επιπλέον, λέει ο κ. Γεωργακόπουλος, για κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, ήταν πιο εύκολο δομικά να αντιμετωπίσουν "επιθετικότερα" το πρόβλημα των NPEs. Στην Ισπανία και την Ιρλανδία το πρόβλημα ήταν συνδεδεμένο και απόρροια της "φούσκας" του real estate, με αποτέλεσμα, μετά τις δραστικές κινήσεις αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων, οι τιμές να ξαναβρούν σύντομα νέες ισορροπίες. 

  Και οι τρεις χώρες –Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία– σύστησαν bad banks (Ιρλανδία NAMA, Ισπανία SAREB, Σλοβενία BAMC) και μετέφεραν εκεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που για την Ελλάδα δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι. Τα παραπάνω βοήθησαν την αγορά στις χώρες αυτές να βρει σχετικά σύντομα τον "πάτο" των τιμών και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των NPEs χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιρλανδία, "τραβώντας κόκκινη γραμμή" στο πρόβλημα των NPEs, κατάφεραν να επιτύχουν αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των NPLs.  

  Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, εξηγεί ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων δεν ξεκίνησε από το real estate. Υπήρξε ευρύτερο πρόβλημα στην οικονομία, η οποία οδηγήθηκε σε ασφυξία από το δημόσιο χρέος (και οι δύο χώρες είχαν χαμηλή παραγωγικότητα και ανάπτυξη που χρηματοδοτήθηκε από κρατικές δαπάνες πριν από την κρίση). Όπως σημειώνει, και η Πορτογαλία έχει δυσκολία στη μείωση των NPLs, όπως και παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα (π.χ., μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπερχρεωμένες σε πολλές τράπεζες).

  Στην Κύπρο, με υψηλότερο δείκτη NPEs από την Ελλάδα, κάποιες τράπεζες έχουν momentum στη μείωση των NPEs, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και σε κάποιες μεγάλες αναδιαρθρώσεις δανείων. Η πλειοψηφία των δανείων παραμένουν μη εξυπηρετούμενα. "Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη. Όπου υπάρχει εκτεταμένη κατάρρευση της οικονομίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε όλο το φάσμα του ενεργητικού, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πιο σύνθετη και απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ενδεικτικά, σας αναφέρω την εκτίμηση της Oliver Wyman ότι οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο θα χρειαστούν περισσότερα από 7 χρόνια για να καθαρίσουν τα βιβλία τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια", λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.

  Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από την εμπειρία των άλλων χωρών σε επίπεδο λειτουργικής ετοιμότητας, νομικού περιβάλλοντος και δημιουργίας του "οικοσυστήματος" (ειδικοί σε αναδιαρθρώσεις, διαχειριστές, επενδυτές) που χρειάζεται για να καταστεί εφικτή η διαχείριση και η μείωση των NPLs.

  Σε νομοθετικό επίπεδο, ο κ. Γεωργακόπουλος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του νόμου Κατσέλη και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. "Στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο πτώχευσης ιδιωτών έχει  καταστρατηγηθεί, με ένα 20% των οφειλετών στις τράπεζες να βρίσκει καταχρηστικά καταφύγιο στον νόμο. Αυτό το ποσοστό των δανειοληπτών αποτελεί βαρίδι και για την κοινωνία και την οικονομία και πρέπει να παταχθεί με στοχευμένους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες. Παράλληλα, πρέπει να αποκατασταθεί μια κουλτούρα συνέπειας πληρωμών. Το βουνό που έχουμε να ανεβούμε πρέπει να το ανεβούμε όλοι μαζί. Η μείωση των "κόκκινων” δανείων δεν είναι μόνο ευθύνη της Πολιτείας και των τραπεζών, έχουν ευθύνη και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις", τονίζει χαρακτηριστικά. 

  Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, θα προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης άφεσης χρέους. Όμως, μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μόνο εφόσον ο δανειολήπτης το δικαιούται, και επιπλέον όχι εκ των προτέρων, αλλά στο τέλος, αφού έχει τηρήσει τη συμφωνία του με την τράπεζα για ομαλή αποπληρωμή της οφειλής του στο προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος, οι ρυθμίσεις δανείων δεν είναι άνευ συνεπειών για τους δανειολήπτες, αφού ουσιαστικά συνεπάγονται "πάγωμα" της σχέσης τους με το τραπεζικό σύστημα όσο καιρό εκκρεμεί η οφειλή τους. "Οι συνεπείς δανειολήπτες θα είναι αυτοί που θα διατηρήσουν τη σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα και θα έχουν το προβάδισμα και στην εποχή της ανάκαμψης της οικονομίας", καταλήγει.    

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων