Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Οκτ-2017 00:13

  Η αγορά των ΗΠΑ είναι κομβική για το μέλλον της Intralot

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Λίγες ημέρες μετά την επιτυχή τιμολόγηση της προσφοράς ομολογιών 7ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, κίνηση με την οποία εξασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, η αποσύνδεση του ομίλου από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Αντώνης Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot εξηγεί σε συνέντευξη του στο Capital.gr τα οφέλη και τις προεκτάσεις του μετασχηματισμού του προφίλ των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου

  Παράλληλα εξηγεί γιατί η νο1 προτεραιότητα για την Intralot είναι η αμερικανική αγορά και δηλώνει με σαφήνεια πως η εταιρεία αδίκως τιμωρείται τόσο για την έδρα της, όσο και για το listing της. 

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

  - Κύριε Κεραστάρη, τι σηματοδοτεί η επιτυχής ομολογιακή έκδοση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τον όμιλο Intralot; 

  Εκ των πραγμάτων, ήταν μια σημαντική επιτυχία. Το ύψος και η χρονική διάρκεια του δανείου το αποδεικνύουν, ενώ συμμετείχαν περισσότερα από 170 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Δεν υπήρχε μεγάλο σπίτι που να μην συμμετείχε και ορισμένα συμμετείχαν σε έκδοσή μας για πρώτη φορά. Η ζήτηση ήταν μεγάλη και αποτυπώθηκε στο σύνολο των προσφορών, οι οποίες υπερέβησαν το 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές.

  Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκε, με ορίζοντα λήξης την 7ετία και με επιτόκιο 5,25% -πολύ χαμηλότερο από αυτό που μας είχαν ακόμη και ένα χρόνο πριν - δείχνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται μια εταιρεία με ένα ποσό σημαντικό για τα μεγέθη της. Είναι ο συνδυασμός των τριών παραμέτρων που δείχνει ότι οι διεθνείς αγορές αξιολογούν πλέον εντελώς διαφορετικά και εμπιστεύονται την Intralot.

  Με τη συγκεκριμένη έκδοση ολοκληρώνεται επιτυχώς μια διαδικασία αναχρηματοδότησης - αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων που ξεκίνησε στις αρχές του 2014. Πλέον το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της Intralot μειώθηκε από 8,25% σε 5,75%, με ταυτόχρονη επέκταση της μέσης χρονικής διάρκειας του δανεισμού από 3,5 σε 6 έτη. Ως αποτέλεσμα, το προφίλ των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου μετασχηματίστηκε πλήρως. Το γεγονός επίσης ότι το ομόλογό μας συνεχίζει να διαπραγματεύεται abovepar δείχνει πως η επιτυχία αυτή δεν ήταν συγκυριακή.

  - Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη ποια είναι;

  Στόχος μας ήταν να αναχρηματοδοτηθεί ένα παλαιότερο ομόλογο και να αποπληρωθεί το σύνολο της έκθεσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ξένοι επενδυτές, που συμμετείχαν σε μεγάλο εύρος στην ομολογιακή έκδοση συν-αξιολόγησαν τα οφέλη αυτής της κίνησης, πέραν από το καλό story της Intralot. Σημειώνω ότι αρχικά η προσφορά ήταν για 450 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ.

  Εκτός από τις δραστηριότητές μας είναι και το financing μας πλέον εκτός Ελλάδας. Όλα τα δάνειά μας προέρχονται από διεθνείς τραπεζικούς ομίλους. Δεν εξαρτόμαστε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σε ενδεχόμενη αναμόρφωσή του, με όποιες προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτή, δεν θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα αναχρηματοδότησης, ούτε θα έχουμε ρίσκο συνέχισης της λειτουργίας μας εξαιτίας αυτού.

  Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα εταιρικού μετασχηματισμού καθώς η εταιρεία είναι πλήρως αναχρηματοδοτημένη και μάλιστα από ένα οικονομικό σύστημα που είναι ανεξάρτητο από χώρες και αρκετά ευέλικτο.

  - Τι ρόλο έπαιξε ότι η Intralot, πέραν της διατήρησης της έδρας της στην Ελλάδα, δεν έχει πια σημαντική δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά;

  Οι δύο βασικοί μας ανταγωνιστές στις χώρες τους πραγματοποιούν πάνω από 30% του τζίρου τους. Εμείς πλέον στην ελληνική αγορά έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνολικού τζίρου μας και σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε καθόλου.

  Στην Ελλάδα απασχολούμε 850 εργαζομένους και καταβάλλουμε περί τα 35 εκατ. ευρώ μισθοδοσία. Πληρώνουμε, δε, τους φόρους που όλοι γνωρίζουμε πόσο υψηλοί είναι. Από την Ελλάδα εμείς εξάγουμε υψηλή τεχνολογία και ανταγωνιζόμαστε άλλες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα έπρεπε να υπάρχουν κλάδοι που να στηριχθούν στρατηγικά. Και η Intralot έχει αποδείξει παγκοσμίως ότι είναι μια ανταγωνιστική εταιρεία. Αυτό δεν γίνεται και είναι κρίμα. Αλλά να μην μας προβληματίζει κιόλας όταν κάποιες ελληνικές εταιρείες φεύγουν από την Ελλάδα.

  - Θα είναι η Intralot μια από αυτές; Θα φύγει από την Ελλάδα;

  Αυτό είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο από τους μετόχους. Θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις του Προέδρου κ. Σωκράτη Κόκκαλη στην περυσινή γενική συνέλευση, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της εταιρείας και της μεταφοράς όχι μόνο listing αλλά και της έδρας σε μια αγορά που θα έχει πιο πολύ νόημα και συγκεκριμένα, το Λονδίνο, τη Ν. Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ.

  - Ας επιστέψουμε στο refinancing. Σε ποιο βαθμό εξυπηρετεί τη στρατηγική διεθνοποίησης του ομίλου;

  Απόλυτα. Είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια για βελτίωση των προϊόντων μας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση των πωλήσεων και της αποτελεσματικότητας της εταιρείας, ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, βελτίωση του δανειακού μας προφίλ και ούτω καθ΄εξής.

  Βρισκόμαστε, όμως, ακόμη στα μισά. Η Intralot  πλέον διαθέτει όλα τα εφόδια, δηλαδή τεχνολογία, προϊόν, ανθρώπινο δυναμικό, χρηματοοικονομική δομή, για να μεγαλώσει και να σκεφτεί καινούργια επεκτατικά πλάνα ανά τον κόσμο.

  - Κλείνει δηλαδή ο κύκλος της επαναξιολόγησης της παρουσίας του ομίλου σε συγκεκριμένες αγορές και ανοίγει ένας άλλος μεγέθυνσης;

  Ήδη έχει πουληθεί η συμμετοχή Intralot Caribbean Ventures και δρομολογείται η αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Gamenet. Στην περίπτωση της ιταλικής εταιρείας, το πλάνο είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί το ΙΡΟ για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Μιλάνο. Πρόκειται για ένα κερδοφόρο asset που διαθέτει μια αξία μεταξύ 300 - 350 εκατ. ευρώ. Εκμεταλλευόμαστε τη συγκυρία για να αξιοποιήσουμε αυτή τη συμμετοχή και να καρπωθούμε σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούμε περαιτέρω σε άλλες αγορές.

  - Αυτές οι "άλλες αγορές" είναι ουσιαστικά οι ΗΠΑ;

  Ναι. Είναι ξεκάθαρο ότι νο1 προτεραιότητά μας είναι η Αμερική για μια σειρά από λόγους. Ο ένας είναι ότι σήμερα αποτελεί μεταξύ όλων των αγορών  του ανεπτυγμένου κόσμου, αυτήν που δίνει τη μεγαλύτερη αξία στους μετόχους. Ο δεύτερος είναι ότι στην Αμερική είναι συγκεντρωμένα με διαφορά τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα με τα καλύτερα και πιο εκπαιδευμένα στελέχη και υπάρχει το πιο ώριμο ρυθμιστικό περιβάλλον.

  Τρίτον και κυριότερο είναι ότι πρόκειται για μια αγορά ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στο κομμάτι των καζίνο και των λοταριών, στο μηδέν όμως όσον αφορά το Αθλητικό Στοίχημα που είναι και το δυνατό πλεονέκτημα της INTRALOT. 
  Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης πίσω από ένα προϊόν που σήμερα δεν υπάρχει στην αμερικανική αγορά. 

  - Θα υπάρξει; Εννοώ, θα ανοίξει κάποια στιγμή η συγκεκριμένη αγορά στις ΗΠΑ;

  Νομοτελειακά θα υπάρξει. Είναι θέμα χρόνου ωρίμανσης και θέμα συγκυριών να γίνει. Άλλωστε σήμερα που μιλάμε υπάρχει παράνομος αθλητικός στοιχηματισμός και σε μια οικονομία οργανωμένη, όπως η αμερικανική, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι πολλές παράνομες δραστηριότητες στο τέλος νομιμοποιούνται. 

  Κατ΄ εμάς, ο σωστός τρόπος να ανοίξει αυτή η αγορά είναι να διοργανωθεί το Αθλητικό Στοίχημα από τις πολιτειακές λοταρίες και με όρους που να ρυθμίζονται από τις ίδιες τις πολιτείες και τα έσοδα από αυτό το μηχανισμό να κατανέμονται, όπως συμβαίνει με τις λοταρίες.  

  - Πως κινείται μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ ο όμιλος;

  Στις ΗΠΑ έχουμε ήδη αυξήσει την κερδοφορία μας συγκριτικά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Είναι η αγορά στην οποία έχουμε ρίξει συνειδητά το μεγαλύτερο βάρος σε επίπεδο τεχνολογίας, κεφαλαίων και προσπάθειας και είναι και μια αγορά που πιστεύουμε τα επόμενα χρόνια θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στον κλάδο συνολικά και βέβαια και σε εμάς. Παρόλο που μπήκαμε τρίτοι στην αμερικανική αγορά, έχουμε καταφέρει να πάρουμε και να διατηρήσουμε μεγάλα και σημαντικά συμβόλαια. 

  - Γιατί τότε δεν αποτυπώνονται όλα τα παραπάνω στην πορεία της μετοχής;

  Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς αιτιών. Κατ αρχάς δεν υπάρχει μεγάλο ξένος επενδυτικός οίκος που να έχει αναλυτή ειδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Άρα τα μεγάλα σπίτια παγκοσμίως που έβλεπαν και αγόραζαν ελληνικές μετοχές, δεν έχουν πλέον μεγάλη παρουσία. Επιπλέον, το βάθος της αγοράς είναι τόσο μικρό που δεν επιτρέπει άνετη είσοδο και έξοδο από μια μετοχή. Ακόμη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο  είναι τόσο επιρρεπές και συνδεδεμένο με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα που χάνονται οι οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις για μια εταιρεία. Κατά συνέπεια μεγάλοι παίκτες δεν τοποθετούνται στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί που είναι ομολογιούχοι της Ιntralot, δεν είναι μέτοχοι. Μας εμπιστεύονται δηλαδή για επτά χρόνια με το ομόλογό μας, αλλά αποφεύγουν το ελληνικό χρηματιστήριο. 

  Η εταιρεία αδίκως τιμωρείται τόσο για την έδρα της, όσο και για το listing της και αυτό όταν πληρώνει υψηλούς φόρους, απασχολεί υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, εξάγει υψηλή τεχνολογία και δεν εισπράττει τίποτε από την Ελλάδα. 

  - Και μια τελευταία ερώτηση: στις αρχές του 2017 είχατε πει ότι η εφετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών για τον όμιλο. 

  Θα είναι. Με όλα τα παραπάνω που συζητήσαμε αισθανόμαστε ότι έχουμε πετύχει σημαντικά ορόσημα και οι φετινές μας οικονομικές καταστάσεις θα το αντανακλούν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων