Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαϊ-2017 00:05

  Το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για επενδύσεις – συνεργασίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για επενδύσεις – συνεργασίες

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην τελευταία ετήσια διάσκεψη του οργανισμού Concordia, παρέστησαν 40 νυν και τέως αρχηγοί κρατών και πάνω από 2500 διεθνείς προσωπικότητες, επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Στις 6 και 7 Ιουνίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του οργανισμού που έχει ως στόχο να αποτελέσει πεδίο οικοδόμησης συνεργασιών με ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Παρουσιάζοντας τη Διάσκεψη της Αθήνας, μιλά στο Capital.gr  ο Νικόλας Λογοθέτης συνιδρυτής το 2011 της Concordia και ισχυρός άνδρας του Libra Group αποκαλύπτοντας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Ελλάδας ως της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που θα υποδεχθεί τους πολλούς εξέχοντες φιλοξενούμενους του οργανισμού. Ο κ. Λογοθέτης υπογραμμίζει για την ευκαιρία της Ελλάδας μέσα από τις συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης

  - Κύριε Λογοθέτη ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να πραγματοποιήσετε την πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της Concordia στην Αθήνα; 

  Πιστεύουμε βαθιά στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και είμαστε πράγματι πεπεισμένοι ότι το ισχυρό διανοητικό κεφάλαιο της χώρας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρει θετικά στις πολυάριθμες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέξαμε την Αθήνα για την εναρκτήρια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της Concordia.

  Αναμφίβολα, το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τόπο προορισμού των προσφύγων ήταν στο μυαλό μας και έπαιξε ρόλο στην επιλογή της Αθήνας ως τόπου διεξαγωγής της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της Concordia. Τα δεινά που βιώνουν τα παιδιά ειδικά, είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Χιλιάδες παιδιά έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ως αιτούντες άσυλο ή ως μετανάστες το έτος που διανύουμε, πολλά από τα οποία δεν έχουν στέγη. Αυτό και άλλα πολλά επείγοντα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συνεργασιών και συμπράξεων.

  - Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή "ιδέα"; Ποια είναι τα κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στη διάσκεψη της Αθήνας;

  Στόχος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της Concordia στην Αθήνα είναι να μεταφέρει τη γνώση και τον διάλογο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική γεωπολιτική θέση – βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής – και συνεπώς η Αθήνα είναι μια πολύ φυσική επιλογή για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ποικίλο και διαφορετικό κοινό σε μια δημόσια συζήτηση γύρω από επείγοντα ζητήματα. Όσον αφορά την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συνεργασίες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί στην πορεία προς μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

  Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της Concordia θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων τα οποία καλείται να διαχειριστεί η ευρωπαϊκή ήπειρος αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, όπως η ολοένα αυξανόμενη προσφυγική κρίση, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι περιφερειακές επενδύσεις με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια καθοριστική στιγμή για την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει μια σύγχρονη ένωση εν μέσω πολιτικών μετατοπίσεων εξουσίας, να υποδεχθεί αυξανόμενες προσφυγικές ροές, και να επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη συνεχίζοντας ταυτόχρονα να ακολουθεί την απαιτούμενη πορεία για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030. Προσκαλώντας ηγέτες από όλες τις χώρες και διεθνείς προσωπικότητες με σημαντική επιρροή στην κοινή γνώμη με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διατύπωση πρακτικών λύσεων, η Concordia θα προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργία νέων σχέσεων σε όλη την έκταση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. 

  Η διάσκεψη θα υποδεχτεί 400 ηγέτες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Joe Biden, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον μη εκτελεστικό πρόεδρο της Goldman Sachs International και τέως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ.José Manuel Barroso και την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάσκεψη, ανατρέξτε στο πρόγραμμα εργασιών.

  - Μπορείτε να μας "συστήσετε" την Concordia, να μας μιλήσετε για τον ρόλο και τους στόχους του οργανισμού;

  Η Concordia είναι ένας καταχωρημένος, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος οργανισμός που επιζητά την προώθηση και τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ένα βιώσιμο και με ευημερία μέλλον. Η Concordia είναι διοργανωτής διασκέψεων και διαλόγων με συμμετέχοντες του ίδιου βεληνεκούς, δημιουργός εκστρατειών, θερμοκοιτίδα ιδεών και υλοποιεί συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών φορέων με στόχο τον κοινωνικό αντίκτυπο, αξιοποιώντας το εκτενές δίκτυό της μεταξύ ηγετών του επιχειρηματικού κόσμου, κυβερνήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Η Concordia ιδρύθηκε το 2011 από τον Matthew A. Swift και τον Νικόλαο M. Λογοθέτη. 

  Η Concordia προάγει τον ουσιαστικό διάλογο, δίνει το έναυσμα για νέες συνεργασίες και εμπνέει συλλογικές δράσεις μέσω ποικιλόμορφου, καινοτόμου και στοχευμένου σχεδιασμού. Τα μέλη, οι εταίροι και οι σύμβουλοι της Concordia επικοινωνούν και συνεργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πάνω σε δέκα θεματικούς τομείς προγραμματισμού, ο κάθε ένας από τους οποίους αφορά μια παγκόσμια πρόκληση ή μια ευκαιρία ανάληψης δράσης με κοινωνικό αντίκτυπο. Κάθε θεματικός τομέας περιλαμβάνει πολλές επιμέρους δράσεις που αποτελούν σημείο συνάντησης όλης της κοινωνίας με σκοπό να γνωστοποιούνται οι καλύτερες δυνατές πρακτικές, να αναπτύσσονται ιδέες, να εντοπίζονται οι ερευνητικές ανάγκες, και να διερευνώνται νέες ευκαιρίες για συνεργασίες και εκστρατείες με κοινωνικό αντίκτυπο. Στο επίκεντρο των δέκα θεματικών τομέων που δραστηριοποιείται η Concordia βρίσκονται τα εξής ζητήματα:

  a.i.    Διπλωματία και άμυνα
  a.ii.    Οικονομική ανάπτυξη και διεθνής χρηματοδότηση
  a.iii.    Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη εργατικού δυναμικού
  a.iv.    Περιβαλλοντική ασφάλεια και διαχείριση φυσικών πόρων
  a.v.    Ισότητα των φύλων και διαφορετικότητα χωρίς αποκλεισμούς
  a.vi.    Χρηστή διακυβέρνηση και δημοκρατία
  a.vii.    Υγεία και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε διεθνές επίπεδο
  a.viii.    Δικαιώματα του ανθρώπου και ατομικές ελευθερίες
  a.ix.    Τεχνολογικές καινοτομίες και βιώσιμες υποδομές  Κοινή αξία και κοινωνικός αντίκτυπος

  - Ποια είναι τα αποτελέσματα από τις δραστηριότητες και το έργο της Concordia;

  Έχουμε υλοποιήσει έξι μεγάλες διασκέψεις και έχουμε οργανώσει πάνω από 20 σχετικές εκδηλώσεις μικρότερης έκτασης διεθνώς, μπορούμε συνεπώς να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε καλέσει στον δημόσιο διάλογο σημαντικών ζητημάτων έναν πρωτοφανή αριθμό προσωπικοτήτων από την πρωτοπορία της σκέψης. Στην Ετήσια Διάσκεψη της Concordia το 2016 στη Νέα Υόρκη φιλοξενήσαμε πάνω από 2.500 ηγέτες και διεθνείς προσωπικότητες με σημαντική επιρροή στην κοινή γνώμη, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 40 νυν και τέως αρχηγοί κρατών, κορυφαία διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και επικεφαλής μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Στηριζόμενοι στην ανάπτυξη που έχουμε σημειώσει, επεκτείναμε τη δράση μας διεθνώς ξεκινώντας να διοργανώνουμε περιφερειακές διασκέψεις στην αμερικανική ήπειρο (στο Μαϊάμι και την Μπογκοτά) και την Ευρώπη (στην Αθήνα), ενώ προσμένουμε με ενθουσιασμό την Ετήσια Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Σεπτεμβρίου η οποία αναμένεται να είναι η σημαντικότερη μέχρι τώρα και αυτή με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. 

  Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα εξέχον πεδίο ανοικοδόμησης συνεργασιών που θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Δημιουργώντας ένα ισχυρό πλαίσιο διαλόγου και ένα περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων, οι θετικές δράσεις σε ένα μέρος του κόσμου μπορούν να ωφελήσουν κάποιο άλλο. Το πνεύμα που κυριαρχεί στην αποστολή της Concordia είναι η διάδοση επιτυχημένων προτάσεων πέρα από οποιαδήποτε σύνορα.

  - Τι είναι ο δείκτης κατάταξης της Concordia και ποια είναι η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα; 

  Πιστεύουμε ότι ο Δείκτης Συνεργασίας της Concordia έχει αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς στην αξιολόγηση των ευκαιριών συνεργασίας που παρουσιάζονται σε κάθε χώρα της κατάταξης. Παρόλο που η τελευταία δημοσίευση έγινε στην Ετήσια Διάσκεψη του 2016, ο δείκτης υπολόγισε επιτυχώς την ανάγκη και τον βαθμό ετοιμότητας για δημιουργία συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε διάφορα σημεία του κόσμου.

  Ανάμεσα στις 72 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη του 2016, η Ελλάδα βρέθηκε στην 39η θέση όσον αφορά την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι έχει σχετικά χαμηλό έλλειμμα υποδομών και ίσως δεν βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτών οι οποίοι αναζητούν χώρες με κριτήριο τον αντίκτυπο που μπορεί να σημειωθεί. Το θετικό όμως είναι ότι, η Ελλάδα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από πολλές άλλες χώρες όσον αφορά την "ευκολία συναλλαγών", χάρη στις χαμηλές δασμολογικές ποσοστώσεις και τη μεγαλύτερη πρόσβαση στην εγχώρια χρηματοδότηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση όσον αφορά τον βαθμό ετοιμότητας για τη δημιουργία συνεργασιών, ωστόσο, τα σημάδια οικονομικής ανάπτυξης που είναι πλέον ορατά πρέπει να δώσουν ώθηση σε αυτόν τον σχετικά χαμηλό βαθμό, το ίδιο επίσης και άλλα μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και η ενίσχυση του νομικού συστήματος.

  Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι ο όμιλος Libra Group αναλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη δράση σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την Ελλάδα, την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο όμιλος Libra αποτελεί πλέον μία από τις πιο δραστήριες παρουσίες στην ελληνική αγορά. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για την υποστήριξη του ομίλου Libra Group στην Concordia;

  Η επιτυχία της Concordia οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γενναιοδωρία του ιδρυτικού χορηγού μας, του ομίλου Libra Group, ο οποίος δεν μας βοήθησε απλώς να συστήσουμε τον οργανισμό αλλά συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στηρίζει τις προσπάθειές μας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ