Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαϊ-2017 13:50

  Christian Hernandez: Τα μυστικά επιτυχίας μιας startup

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Christian Hernandez: Τα μυστικά επιτυχίας μιας startup

  Για την μακρά εμπειρία του σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως Facebook, Google και Microsoft μίλησε σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο συνιδρυτής της White Star Capital, Christian Hernandez. Ο άνθρωπος που αναπτύσσει νέα προϊόντα και επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζει την σημασία της "ομάδας" για την επιτυχή πορεία μιας startup, ενώ εξηγεί γιατί οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια ομάδα τεχνικών επιπέδου Google, εξηγεί, ενώ εκτιμά πως στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.

  Παράλληλα, ο κ. Hernandez αναφέρεται στην ραγδαία τεχνολογική πρόοδο της εποχής μας και πως αυτή θα αλλάξει την εργασιακή και όχι μόνο πραγματικότητα του μέλλοντος. Εξηγεί ποια τεχνολογικά προϊόντα θα επικρατήσουν και υπογραμμίζει την ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος για την ηθική των αλγορίθμων που αναπτύσσει και εμπιστεύεται ο άνθρωπος.

  Τέλος, ο κ. Hernandez,  που είναι ανάμεσα στους ομιλητές του TEDxAthens 2017, εκφράζει τις προσδοκίες του από την φετινή διοργάνωση. 

  Συνέντευξη στην Αϊντα Κίτου

  Κύριε Hernandez έχετε εργαστεί επί χρόνια σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως Facebook, Google και Microsoft. Τι σας έχει διδάξει αυτή σας η εμπειρία;

  Είμαι αρκετά τυχερός που εργάστηκα για πολλές επιχειρήσεις ή πρωτοβουλίες εντός μεγάλων εταιρειών, οι οποίες ξεκίνησαν μικρές και έγιναν μεγάλες. Το κύριο επίτευγμα για μένα προσωπικά, είναι πως ανακάλυψα πως το αληθινό πάθος μου βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας επιχείρησης, όπου όλοι έχουν πολλούς ρόλους και αρμοδιότητες και μαθαίνουν παράλληλα ο ένας από τον άλλον πριν προσδιοριστούν οι ρόλοι και τα καθήκοντα καθώς η εταιρεία μεγαλώνει.

  Στην Microsoft, διέκρινα την ευκαιρία για τα κινητά, την οποία στη συνέχεια ανέπτυξα όντας στην Google. Στο Facebook έμαθα για τη σημασία των επιχειρήσεων με επικεφαλής τους ιδρυτές τους και για τον ρόλο που έπαιξε ο Marck (Zuckerberg) στον καθορισμό της στρατηγικής μας και στην διασφάλιση ότι όλοι ευθυγραμμιζόμαστε με αυτή για να κερδίσουμε.

  Ως συνιδρυτής της White Star Capital, μιας εταιρείας που επενδύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς σας ελκύει στις startups; Ποια είναι τα κριτήριά σας για να επιλέξετε σε ποια startup θα επενδύσετε;

  Στα πρώτα βήματα μιας εταιρείας, βασικός κινητήριος παράγοντας είναι η ομάδα. Πόσο κατάλληλοι να πάνε μπροστά την ευκαιρία είναι οι ιδρυτές της; Έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στον χώρο ή την τεχνογνωσία για να αναπτύξουν την προσφορά που έχει ανάγκη η αγορά;  Διαθέτουν το σωστό συνδυασμό φιλοδοξίας, αληθινής πίστης στο όραμά τους ΚΑΙ ταπεινότητα να δεχτούν ότι δεν μπορούν να φτάσουν στο στόχο μόνοι τους;

  Παράλληλα με αυτό αξιολογούμε το μέγεθος του κλάδου και πως η ομάδα θα έχει μια μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει στο χώρο αυτό. Μιλάμε με πελάτες ή πιθανούς πελάτες για να αξιολογήσουμε την ανάγκη που υπάρχει για την εν λόγω προσφορά και, τέλος, μιλάμε ανοιχτά στους ιδρυτές για το ποσό της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί το επόμενο επίπεδο ορόσημων στην πορεία τους.

  Σε ποιες χώρες επικεντρώνεται περισσότερο το ενδιαφέρον σας και γιατί;

  Όσον αφορά τις επενδύσεις, καλύπτουμε ένα μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Ενδιαφερόμαστε για τους ανεπτυγμένους επιχειρηματικούς κόμβους (όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μόντρεαλ, το Παρίσι), οι οποίοι δεν καλύπτονται από χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε σύγκριση με τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

  Βλέπετε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα; Αν ναι, σε ποιους τομείς και εάν όχι γιατί;

  Ναι φυσικά! Για εμάς η ευκαιρία οφείλεται στον σωστό συνδυασμό εκπαίδευσης (τεχνικές και επιχειρηματικές δεξιότητες), φιλοδοξίας και δυνατοτήτων και έχουμε δει αυτόν τον συνδυασμό σε αρκετούς Έλληνες επιχειρηματίες στην Ελλάδα, αλλά και σε Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

  Ποιες είναι οι διαφορές Ευρώπης και ΗΠΑ για τις τεχνολογικές startups;

  Σίγουρα στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης και διατίθενται περισσότερα χρήματα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα είναι περισσότεροι οι επενδυτές με τεχνικό υπόβαθρο που μπορούν να κατανοήσουν και να στηρίξουν επενδύσεις "βαθιάς τεχνολογίας".

  Σε γενικές γραμμές, ποιες θα λέγατε πως είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη;

  Λιγότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, δυσκολότερο να "χτιστεί" μια ομάδα 100 μηχανικών επιπέδου Google, πολύ μικρότερες εγχώριες αγορές, γεγονός που σημαίνει πως οι εταιρείες πρέπει να βγουν νωρίτερα στις διεθνείς αγορές και ίσως, μερικές φορές, όχι αρκετή φιλοδοξία από πλευράς ιδρυτών και επιχειρηματιών.

  Πως πιστεύετε πως θα επηρεάσει την απασχόληση στο μέλλον η νέα τεχνολογία;

  Βρισκόμαστε στη συμβολή "ποταμών" τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο με πολύ γρήγορο ρυθμό. Η επιτάχυνση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ενώθηκε με τις εξελίξεις στην ρομποτική και, παράλληλα, με την πρόοδο της γονιδιωματικής, όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Αυτό θα οδηγήσει σε απίστευτες καινοτομίες που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, μερικές από αυτές τις εξελίξεις μπορεί να γεννήσουν κοινωνικές εντάσεις, καθώς θα "αφανίσουν" κάποιες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν άλλες που θα υποβοηθούνται από την τεχνολογία. Ως κοινωνία, πρέπει ναν αρχίσουμε να συζητάμε για αυτές τις αλλαγές, καθώς επηρεάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και τις κυβερνήσεις τους, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μας συνεχώς ανανεώνουν τις δεξιότητές τους και τέλος, έχουν γεωπολιτικές επιπτώσεις, καθώς ορισμένα κράτη θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες και άλλα όχι.

  Ποιο τεχνολογικό προϊόν πιστεύετε πως θα επικρατήσει στο μέλλον;

  Παρόλο που δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς ποια θα είναι τα προϊόντα, είναι σαφές πως όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη "προϊόντων" στο μέλλον:

  - Μια συσκευή που θα λειτουργεί με βάση την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augemented reality), η οποία θα παρέχει επιπλέον πληροφορίες, συστάσεις και δράσεις που θα τροφοδοτούνται από έναν έξυπνο αλγόριθμο όρασης και ακοής.

  -Αλγόριθμοι που θα δουλεύουν χέρι με χέρι με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους για να μας κάνουν πιο υγιείς. Για παράδειγμα ένας αλγόριθμος επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να είναι πολύ γρηγορότερος και καλύτερος από έναν ακτινολόγο για την εξέταση εκατομμυρίων ακτίνων X και τη σύγκρισή τους με το δικό μας X Ray για τον εντοπισμό των προβλημάτων.

  -γενετικές θεραπείες για την άμεση επανόρθωση ζημιών. Για παράδειγμα, η πρόσφατη ανακοίνωση ότι οι επιστήμονες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για την άμεση επεξεργασία και καταστροφή του ιού HIV είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα.

  Τέλος, ως ομιλητής του TEDx, μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το φετινό Tedx Athens 2017;

  Πρώτα από όλα να μάθουμε καινούργια πράγματα από τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους. Δεύτερον, ευελπιστώ μέσα από την δική μου ομιλία να βοηθήσω στο να ενημερωθούν οι ακροατές για τον εκπληκτικό ρυθμό της καινοτομίας που συμβαίνει γύρω μας αλλά και για την ανάγκη μας ως κοινωνία να ανοίξουμε έναν  διάλογο γύρω από την ηθική των αλγορίθμων που δημιουργούμε και εμπιστευόμαστε. 

  Σημειώνεται  ότι το TEDxAthens πραγματοποιείται στις 13 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα  http://2017.tedxathens.com/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ