Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Απρ-2017 00:06

  Βlueground, η ελληνική startup που δίνει αξία στα ακίνητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ολα ξεκίνησαν από µια παρέα φίλων. Οι Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, Αλέξης Μαραγκός, Ανδρέας Νεζερίτης και Πέννυ Παπακωνσταντίνου ανέλαβαν να βρουν έξι διαµερίσµατα για λογαριασµό µιας µεγάλης εταιρείας που έψαχνε µια κατάλληλη κατοικία για τα στελέχη της που είχαν έρθει από το εξωτερικό. Όπως διαπίστωσαν όµως στη συνέχεια, παρόµοιες ανάγκες είχαν και άλλες εταιρίες και οργανισµοί.

  Κάπως έτσι "γεννήθηκε" η blueground, µια ελληνική νεοφυής εταιρεία µε διεθνή παρουσία. Μισθώνει και αναβαθµίζει κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες προσφέρει σε στελέχη επιχειρήσεων, πρεσβειών και άλλων οργανισµών για µεσαίο ή µεγάλο χρονικό διάστηµα. 

  Από το 2013, οπότε και ξεκίνησε, έχει σηκώσει σχεδόν 7 εκατ. ευρώ χρηµατοδότηση, ενώ έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη περισσότερων από 400 ιδιοκτητών ακινήτων, σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Ντουµπάι, παρέχοντάς τους σηµαντικά πλεονεκτήµατα, όπως σταθερό µηνιαίο εισόδηµα, συµβόλαια µακράς διαρκείας και µεγάλη ευελιξία. Παράλληλα, τα τελευταία 4 χρόνια έχει υποδεχθεί χιλιάδες στελέχη εταιρειών και ταξιδιώτες, στους οποίους προσφέρει υψηλής ποιότητας διαµονή.

  Τα πρώτα βήµατα δεν ήταν εύκολα, καθώς η νέα εταιρεία ξεκίνησε µε πολύ περιορισµένα κεφάλαια των ιδρυτών και µε τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Αρχικά εστιάστηκε σε ακίνητα της Αθήνας και σε εταιρικούς πελάτες, και συγκεκριµένα στη διαµονή στελεχών, συµβούλων, αναλυτών κ.λπ. που εργάζονταν για πολυεθνικές εταιρείες. Σιγά-σιγά απέκτησε τους πρώτους µεγάλους πελάτες και κατάφερε σε σχετικά µικρό χρονικό διάστηµα να αναπτυχθεί σηµαντικά, πετυχαίνοντας µάλιστα υποστήριξη από σηµαντικά επενδυτικά σχήµατα. 

  Ο Θάνος Γεραµάνης, Partner & Country Manager Ελλάδος, µιλά για το πλάνο ανάπτυξης και τα επόµενα βήµατα της εταιρείας.

  Συνέντευξη στην Βίκυ Κουρλιμπίνη

  -Πώς καταφέρατε, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή σας, να επεκταθείτε τόσο γρήγορα στην αγορά ακινήτων; Υπήρξε κάποιο "μυστικό";

  Δεν θα έλεγα πως υπάρχει κάποιο µυστικό. Είναι ένας συνδυασµός παραγόντων που οδηγούν µια εταιρεία στην επιτυχία. Στη δική µας περίπτωση, σηµαντικό ρόλο έχει διαδραµατίσει η αφοσίωση της οµάδας, µιας οµάδας που εργάζεται σκληρά για να ανταποκρίνεται άµεσα και µε τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των πελατών µας, η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και η συστηµατική προσπάθεια όλων µας για βελτιστοποίηση συστηµάτων και διαδικασιών. Αξίζει, επίσης, να σηµειώσουµε πως καθοριστικής σηµασίας ήταν και η εµπιστοσύνη που µας έδειξαν επενδυτές τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, οι οποίοι από την πρώτη στιγµή πίστεψαν στο όραµά µας. 

  - Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη χρονιά που διανύουμε και πώς βλέπετε την blueground σε μερικά χρόνια από τώρα;

  Είµαστε ιδιαίτερα χαρούµενοι, γιατί µόλις ανακοινώσαµε έναν σηµαντικό γύρο χρηµατοδότησης, ο οποίος µας κατατάσσει ανάµεσα στις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες µε την υψηλότερη άντληση κεφαλαίων. Συγκεκριµένα, καταφέραµε να εξασφαλίσουµε χρηµατοδότηση ύψους 5,5 εκατοµµυρίων ευρώ, φτάνοντας συνολικά, από το 2013, τα 6,9 εκατοµµύρια ευρώ. Ανάµεσα στους επενδυτές που µας εµπιστεύθηκαν είναι το ευρωπαϊκό fund Venture Friends και το αµερικανικό Endeavor Catalyst. Το γεγονός αυτό θα µας επιτρέψει να κάνουµε πραγµατικότητα τα σχέδιά µας για ενίσχυση της παρουσίας µας στις χώρες όπου δραστηριοποιούµαστε, για επέκταση σε καινούργιες αγορές, αλλά και για περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος και της τεχνολογίας µας. Με σκληρή δουλειά και επιµονή, είµαστε σίγουροι πως σε µερικά χρόνια από τώρα θα έχουµε καταφέρει να γίνουµε ένας από τους πιο σηµαντικούς παίκτες της παγκόσµιας αγοράς φιλοξενίας εταιρικών πελατών.

  - Ποια είναι η άποψή σας για το περιβάλλον των startups σήμερα; 

  Η αγορά των startups στην Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετική δυναµική και πολλά υποσχόµενο µέλλον. Πρόσφατα πετυχηµένα παραδείγµατα εξαγορών αποδεικνύουν µε τον καλύτερο τρόπο πως οι Έλληνες επιχειρηµατίες έχουν τις ικανότητες, τις γνώσεις και την επιµονή για να πρωταγωνιστήσουν στις εγχώριες αλλά και στις διεθνείς αγορές. Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι επενδυτές και επιχειρηµατίες βρίσκονται δίπλα σε νέες startups, προσφέροντάς τους καθοδήγηση και οικονοµική υποστήριξη.

  - Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο επιχειρηματία που κάνει τώρα το ξεκίνημά του;

  Να έχει πίστη στο όραµά του και να µην απογοητεύεται µε την πρώτη δυσκολία. Πολλές φορές µια καλή ιδέα δεν αρκεί. Χρειάζεται να υπάρχει ένα πλάνο, το οποίο συνεχώς να προσαρµόζεται στις εξελίξεις τής εκάστοτε αγοράς. Επίσης, σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει και η οµάδα, η επιλογή και η σύσταση της οποίας πρέπει να γίνονται αρκετά προσεκτικά. Όσο µεγαλύτερη ανοµοιογένεια υπάρχει τόσο το καλύτερο, γιατί έτσι θα µπορεί να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσµατικά στις προκλήσεις που θα συναντήσει στη διάρκεια αυτού του υπέροχου αλλά και απαιτητικού ταξιδιού στην επιχειρηµατικότητα. Όλα τα παραπάνω θα του δώσουν εκείνα τα εφόδια για να προσεγγίσει σηµαντικούς επενδυτές, οι οποίοι θα τον εµπιστευθούν και θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει περαιτέρω την ιδέα και το προϊόν του. 

  - Σας φοβίζει το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα;

  Όσο πιο ξεκάθαρο και σταθερό είναι το περιβάλλον µέσα στο οποίο λειτουργεί µια επιχείρηση, τόσο το καλύτερο. Ένα συνεχώς µεταβαλλόµενο νοµοθετικό ή φορολογικό πλαίσιο µπορεί να επηρεάσει σηµαντικά την αναπτυξιακή πορεία µιας επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό, είναι σηµαντικό να υπάρχει ευελιξία σε µια εταιρεία και να µπορεί να προσαρµόζεται γρήγορα στις εξελίξεις. Αυτό ακριβώς κάνουµε και εµείς στην blueground. Δεν είναι, λοιπόν, θέµα φόβου, αλλά ετοιµότητας.

  * Αναδημοσίευση από το περιοδικό Forbes - Απρίλιος 2017 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List
  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  142,8 δισ. $

  +867,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  92,6 δισ. $

  -353,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,9 δισ. $

  -253,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  78,8 δισ. $

  -1.958,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  75,3 δισ. $

  -307,1 εκ. $