Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Σεπ-2012 10:08

  Ευριπίδης Στυλιανίδης: Θα διορθώσουμε τον "Καλλικράτη"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζει ότι είναι σε συνενόηση με τους δημάρχους για διορθώσεις στον Καλλικράτης και ότι τα δάνεια των δήμων θα επιμηκυνθούν με νομοθετική ρύθμιση. Ενώ για τα μέτρα θέτει, με τη σειρά του, το δίλημμα «δύσκολος αλλά ελπιδοφόρος ευρωπαϊκός δρόμος ή εθνικός απομονωτισμός και οικονομικός μαρασμός». 

  Συνέντευξη στην Μαρίνα Μάνη

  - Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μείωση στα ίδια έσοδά τους, από τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ως συνέπεια των χιλιάδων απλήρωτων λογαριασμών για τους γνωστούς λόγους. Οπότε το πρόβλημα εντείνεται...

  Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της κρίσης και  της εγγραφής μειωμένων κονδυλίων των  ΚΑΠ κατά 300 εκ ευρώ από την αρχή του οικονομικού έτους. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί ώθηση σε τρία κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, όσον αφορά στη ΣΑΤΑ, έχει υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και έχει γίνει αίτημα εκταμίευσης από το υπουργείο Εσωτερικών προς το Οικονομικών του ποσού των 299 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, το επόμενο διάστημα θα αποδοθεί στους δήμους το ποσό των 214 εκ. ευρώ των οφειλόμενων προς αυτούς. Μάλιστα, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν 35 εκ. ευρώ ως προκαταβολή, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ. Τρίτον, προωθείται Νομοθετική Ρύθμιση με την οποία επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ και απλουστεύεται η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με το  Ελεγκτικό Συνέδριο. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 42% στα τοκοχρεολύσια των ΟΤΑ, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τις αποδόσεις των ΚΑΠ κατά 90 εκατ. ευρώ το χρόνο.

  - Την άνοιξη υπεγράφη ελληνο-γερμανικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών, Γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και εκπροσώπων δήμων-περιφερειών για να συσταθεί ειδική ομάδα που θα δουλέψει τον “οδικό χάρτη» της Τ.Α. Τι γίνεται μ΄αυτό;

  Στη συνεργασία με την TASK FORCE είμαστε πλέον εμείς οι επισπεύδοντες. Δημιουργήσαμε επιστημονική ομάδα παρακολούθησης. Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, συστήσαμε συντονιστική ομάδα με εκπρόσωπο και του πρωθυπουργού και ορίσαμε ομάδες εργασίας με εκπροσώπους από συναρμόδια υπουργεία. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης και είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την TASK FORCE για να αποφασίσουμε σε ποιους δήμους ή Περιφέρειες θα αναπτύξουμε πιλοτικά μοντέλα. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε ευρωπαϊκή τεχνογνωσία προσαρμόζοντάς την στην ελληνική πραγματικότητα, να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά των ΟΤΑ και να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία τους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη στήριξη των Κοινωνικών Δικτύων. Η συνεργασία μας νομίζω ότι κάλυψε το χαμένο χρόνο.

  - Δεσμεύεστε ότι θα λειτουργήσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί;

  Δρομολογούνται λύσεις για όλα τα θέματα στη βάση των νέων οικονομικών δεδομένων. Ειδικότερα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς πετύχαμε την ενίσχυση του προγράμματος από το Υπ. Εργασίας με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και την τροποποίηση των προγράμματος, με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον πόρων ύψους 32 εκ. ευρώ. Έτσι, θα ικανοποιηθούν περίπου 20.000 επιπλέον αιτήσεις μητέρων ανεβάζοντας το ποσοστό ικανοποίησης από το 50% στο 75%. Παράλληλα, προσπαθούμε μέσα από τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που με την προσφορά 4,5 εκ. ευρώ εξυπηρετεί 3.000 ακόμα παιδιά. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

  - Ο Καλλικράτης πάντως έδωσε διοικητικές αρμοδιότητες χωρίς δυνατότητες οικονομικής επιβίωσης κι ανάπτυξης...

  Πράγματι, μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς την παράλληλη μεταφορά πόρων δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ αλλά και από κάθε Δήμο και Περιφέρεια ξεχωριστά να μας καταθέσουν παρατηρήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις. Ζητήσαμε επίσης ο κάθε Δήμος να μας περιγράψει και τα ειδικότερα προβλήματά του. Για το λόγο αυτό επικοινώνησα προσωπικά τηλεφωνικά με τους 325 δημάρχους ώστε να  ενθαρρύνω έως τις 10 Σεπτεμβρίου να μας αποστείλουν τις απαντήσεις τους. Στόχος μας δεν είναι να ξηλώσουμε τον «Καλλικράτη» αλλά να παρέμβουμε προκειμένου να διευκολύνουμε τους Δήμους.

  Ψάχνουμε «χρυσή τομή»

  - Η τακτική step by step του πρωθυπουργού προϋποθέτει λήψη και εφαρμογή του «τελευταίου», όπως λέτε, πακέτου μέτρων, ωστόσο ακόμη και το οικονομικό επιτελείο περιμένει νέες «μαύρες τρύπες» εξαιτίας του «δεν πληρώνω γιατί δεν μπορώ». Οπότε;

  Στόχος είναι η παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στοχευμένες και γρήγορες αποκρατικοποιήσεις, έξυπνες πολιτικές που περιφρονούν το πολιτικό κόστος χωρίς να δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή προσθέτουν υπεραξία στην προσπάθειά μας προς τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας. Δεύτερον, προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην αγορά. Τρίτον προς την κατεύθυνση της ίδιας της κοινωνίας, η οποία έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η αδράνεια και η ιδεοληψία μας καταστρέφει ως κράτος και μας ταπεινώνει ως έθνος.

  - Είχατε αποκλείσει προεκλογικά νέες οριζόντιες περικοπές, κυρίως για   χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους...

  Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του σκληρού πυρήνα του κοινωνικού κράτους και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας στις συνομιλίες με τους δανειστές, ώστε να εισρεύσει η δανειακή δόση της ρευστότητας που θα αναθερμάνει την αγορά. Μερικές φορές, στην πολιτική και στη ζωή «κάνω προσωρινά πίσω σημαίνει παίρνω φόρα για ένα καλύτερο άλμα».

  Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της επιλογής

  - Στις “18 προτάσεις” που παρουσίασε προεκλογικά ο κ.Σαμαράς περιλαμβάνονταν κι αυτές που δεν απαιτούσαν επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα. Η τύχη τους;

  Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Κάθε πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευτεί θα εφαρμοστεί. Για την επιτυχία της έχει ιδιαίτερη σημασία η σωστή προετοιμασία και ο κατάλληλος χρόνος.

  - Ζητήσατε να ψηφίσουν οι βουλευτές με εθνική συνείδηση και πολιτική ευθύνη. Αυτό δεν τους ζητούσαν και οι κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου;

  Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πολιτικός βρίσκεται αντιμέτωπος με επιλογές που θα τον προσδιορίζουν για πάντα. Όταν υπάρχει η πολυτέλεια της ελευθερίας της επιλογής πρέπει να αποδεικνύει την τόλμη και την υπευθυνότητα. Μια τέτοια στιγμή ήταν ο Φεβρουάριος του 2010, όταν οι τότε κυβερνώντες δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν. Σήμερα, η πρώην ελεύθερη επιλογή πολιτικού δρόμου έχει καταστεί τραγικό ηθικό δίλημμα. Από τη μια είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος, δύσκολος, γεμάτος θυσίες αλλά ελπιδοφόρος. Από την άλλη, ο εθνικός απομονωτισμός και ενδεχομένως ο οικονομικός μαρασμός μιας Ελλάδας που δεν αξίζει τέτοια μοίρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων