Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2010 09:22

  Γ. Πολύζος: "Σε ιδιώτες η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Να αναλάβει δράση και η ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εντεινόμενη μέρα με την μέρα υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας προτείνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, Γιάννης Πολύζος. 

  Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Capital.gr, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του αθηναϊκού down town είναι η επιστροφή της κατοικίας, αλλά και η πραγματοποίηση σειράς ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.

  Ο κ. Πολύζος περιγράφει τις βασικές αρχές του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής 2020 και σημειώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες επεκτάσεις πόλης, ενώ τονίζει ότι έμφαση θα δοθεί στην διάδοση της χρήσης των μέσων μεταφοράς.
   
  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο
   
  - Κύριε Πολύζο, τί είδους παρεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για να αλλάξει η κακή εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας; 

  Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να δώσουμε ζωή σε περιοχές της πόλης που παρακμάζουν. Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που η κατοικία, αλλά και το παραδοσιακό εμπόριο φύγουν από την πόλη, ξεκινάει η κάθε λογής παραβατική δραστηριότητα.

  Από την πλευρά μας, θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων.

  Και δεν θα πρέπει να περιμένουμε την πολιτεία σαν από μηχανής θεό, αλλά θα πρέπει να ενδιαφερθεί και ο ιδιωτικός τομέας για να αναλάβει την υλοποίηση έργων ανάπλασης. 

  Σήμερα δηλαδή η οικοδομική δραστηριότητα είναι στραμμένη στον εξωαστικό χώρο. Έτσι, με προγράμματα ανάλογα του «εξοικονομώ κατ΄ οίκον", όπως και με μία σειρά επιδοτήσεων, θα επανέλθει επιλεκτικά η κατοικία σε μερικές περιοχές του κέντρου. 

  Τέτοιου είδους προγράμματα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά διαδεδομένα. Εν ολίγοις, να δώσουμε κίνητρα, π.χ. χαμηλότοκα δάνεια, ιδίως στους νέους ανθρώπους για την απόκτηση κατοικίας στις «δύσκολες» περιοχές.

  - Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ότι η κατάσταση στο αθηναϊκό down town θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμη και ότι δεν είναι καιρός για αρχιτεκτονικές μελέτες.

  Πράγματι, κάποιος, καταρχάς, θα υποστήριζε εύλογα, ότι φτάνουν οι μελέτες και ότι δεν πρέπει να δαπανώνται χρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, η ύπαρξη πλήρως τεκμηριωμένων πολιτικών είναι απαραίτητη. Βέβαια ουδείς αμφισβητεί ότι πρέπει να επιδείξουμε έργο και γι΄ αυτό πρόσφατα προχωρήσαμε σε απαλλοτριώσεις χώρων που καθυστερούσαν εδώ και πολλά χρόνια.
    
  - Το νέο ρυθμιστικό Αττικής 2020 τί θα περιλαμβάνει;
   
  Η πολιτική που υιοθετούμε ενόψει του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής 2020 θα είναι εν τοις πράγμασι αναβάθμιση της πόλης και όχι διάχυσή της προς  τα Μεσόγεια και το Θριάσιο. Πολιτική που αποτέλεσε εύκολη λύση, υπήρξε η επωδός όλων των κατά καιρούς υπουργών και σε τελευταία ανάλυση κοστίζει.

  Ας σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή των διαδοχικών επεκτάσεων έχει ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα θεσμοθετημένων πολεοδομικών χώρων, ικανό να «φιλοξενήσει» επιπλέον 500.000 άτομα. Σε γενικές γραμμές λοιπόν δεν χρειαζόμαστε άλλες επεκτάσεις.

  Παράλληλα πρέπει να προστατεύσουμε την αγροτική γη στα Μεσόγεια, στον Μαραθώνα και στα Μέγαρα, αλλά και να καθορίσουμε τους αστικούς και περιαστικούς χώρους πρασίνου. Στο πλαίσιο αυτό, το προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό ισχυροποιεί τους όρους προστασίας του Υμηττού.

  Επίσης, με το νέο ρυθμιστικό θα δοθεί  προτεραιότητα στην εξάπλωση της χρήσης των μέσων μεταφοράς, ενώ θα υλοποιηθούν νέοι οικιστικοί αυτοκινητόδρομοι, όπου αυτό είναι απαραίτητο. 

  - Σε ποια κατεύθυνση κινείται το Ρυθμιστικό σχετικά με την αξιοποίηση των πρώην Ολυμπιακών ακινήτων που ήδη έχει καθυστερήσει δραματικά;
   
  Όσον αφορά τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το ρυθμιστικό προβλέπει το «άνοιγμα» μίας μεγάλης έκτασης 600-700 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει περιφραγμένη.

  Την ίδια στιγμή, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Περιβάλλοντος, το μεγαλύτερο μέρος των ολυμπιακών ακινήτων θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Δεδομένου ότι τα έργα αυτά, δεν μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν ούτε με κρατικό χρήμα ούτε μέσω παραχωρήσεων το πράσινο ταμείο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο.

  - Συνοψίζοντας, ποιες είναι οι βασικές γραμμές του νέου ρυθμιστικού;
   
  Μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την προστασία της αδόμητης γης. Επεκτάσεις δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, επιλεκτικές απαλλοτριώσεις, απόδοση της παραλίας στον κόσμο, αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και στοπ στην εξάπλωση της Αττικής.
   
  - Είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν όλα αυτά;
   
  Θεωρώ ότι πολλά εξ’ αυτών θα υλοποιηθούν. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει το προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό, θα ακολουθήσει η Πεντέλη και το Ποικίλο Όρος, ενώ στο Όρος Πατέρα ανεστάλη η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ