1) Οι 2.000 μονάδες δεν είναι ο προορισμός είναι η αφετηρία...

Δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τις  2.000 μονάδες του Γενικού Δείκτη σαν προορισμό, γιατί μοιάζουν περισσότερο με  την αφετηρία.  Αυτό βέβαια μακροπρόθεσμα όταν το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.

Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά δεν  ερμηνεύεται σαν «φούσκωμα» των τιμών, αλλά σαν βίαιη αναρρόφηση αέρα από ένα πλαστικό μπουκάλι που είχε πιεστεί εξαντλητικά να αποβάλει το περιεχόμενο...

Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες προσέγγισε τα υψηλά του 2013 και είναι απίθανο σύντομα να μην τα αφήσει πίσω.

Η δεύτερη φάση του ανοδικού κύματος που δρομολογήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει.

Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τον ενθουσιασμό που επωάζεται για την ελληνική αγορά. Αυτό είναι βέβαιο... Όταν όμως τα θεμελιώδη θα δικαιολογούν ή θα διαψεύδουν τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η αγορά, οι τιμές θα είναι πολύ ψηλότερα.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν κέρδισε το στοίχημα, απλά είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με αυτή που βρισκόταν πριν ένα χρόνο.

Όποιος ξέρει να διαβάζει αγορές αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα κρύβει κάποια είδηση. Άλλο τα λόγια, άλλο τα λεφτά... Ενίοτε τα λόγια τα τοποθετούν πολλοί οπουδήποτε καθώς αυτό δεν στοιχίζει τίποτα.

Τα χρήματα όμως τα τοποθετούν με περισσότερη προσοχή. Γιατί τα λάθη κοστίζουν άμεσα και σε μετρητά.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα, όπως έχουμε ξαναγράψει επανειλημμένα από αυτή τη στήλη, δεν χρειάζεται μόνο να απολύσει 50 ή 150.000 δημοσίους υπαλλήλους, όπως απαιτούν οι γραφειοκράτες της τρόικας.

Η Ελλάδα χρειάζεται να επανιδρύσει το ελληνικό δημόσιο από την αρχή προσλαμβάνοντας με συμβάσεις όσους χρειάζεται, εφαρμόζοντας διαδικασίες συνεχούς αξιολόγησης και αμείβοντας ανάλογα με την προσφορά του τον καθένα.

Όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες ανάγκες του νέου ελληνικού δημοσίου θα έχουν περιορισμένες επιλογές, όπως συνέβη και με τους σοβιετικούς πολίτες μετά την κατάρρευση της σοβιετίας, οι οποίοι για τα δεδομένα των νέων συνθηκών ήταν ανειδίκευτοι...

Οι αγορές προεξοφλούν λοιπόν πως στην Ελλάδα το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος φαίνεται πως έχουν μειωθεί.

Για πρώτη φορά μετά το 2010 έχει μια σταθερή κυβέρνηση, έστω και με αδυναμίες και για πρώτη φορά παρατηρείται στασιμότητα και τάσεις υποχώρησης του αντισυστημικού ρεύματος που αναπτύχθηκε από τα άκρα της δεξιάς και της αριστεράς.

Οι αγορές και η οικονομία

Η οικονομία δεν λειτουργεί με βάση το λεπτομερές σχέδιο κάποιου εγκεφάλου που εργάζεται για το κοινό καλό ή κακό.

Η οικονομία λειτουργεί με βάση ένα πλέγμα ανταμοιβών και τιμωριών, όπου η κάθε μονάδα επιδιώκει την ανταμοιβή που της αναλογεί και αποφεύγει την τιμωρία.

Είναι προφανές πως η αγορά διαβλέπει πως οι επιλογές που υπάρχουν για την ελληνική κοινωνία με βάση αυτό το πλέγμα είναι ικανές να την βγάλουν από το τέλμα κινητοποιώντας την κοινωνία ανάλογα.

Ούτε συνωμοσίες, ούτε ψεκασμοί, ούτε μαρξιστικές αρλούμπες με καλές προθέσεις και υψηλά ιδανικά και πολλά δανεικά.

2) Όταν η αγορά έχει κέφια...

Η αντιστροφή της πτώσης ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 2012, από τις 471 μονάδες όταν η αγορά επιβεβαίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών λίγες μέρες πριν από αυτές.

Το πρώτο σκέλος της ανόδου ολοκληρώθηκε στις 1.049 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 15 Φεβρουαρίου 2013, μετά 9 μήνες.

Η μεσοπρόθεσμη διόρθωση ολοκληρώθηκε στις 799 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 8 Απριλίου.

Από τότε και μέσα σε ένα μήνα ο Γενικός Δείκτης έγραψε χθες ενδοσυνεδριακά και 1.057 μονάδες ή άνοδο 32,29%.

Η 8η Απριλίου η συνεδρίαση των χαμηλών της διόρθωσης ήταν η μέρα της ματαίωσης της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλες πιέσεις.

Η πρώτη σελίδα του Capital.gr αποτύπωνε ευθαρσώς το κλίμα της ημέρας με τον τίτλο: Ψυχρολουσία στο χρηματιστήριο από το «πάγωμα» του deal...

Η συνεδρίαση της 8ης Απριλίου όμως «μύριζε» αντιστροφή και τέλος της διόρθωσης. Η στήλη έπιασε το κλίμα και στα χαμηλά, λίγα λεπτά πριν την αλλαγή του κλίματος και το μάζεμα των απωλειών, ανέβασε στο διάλογο των αναγνωστών το σχόλιο που έλεγε πως είναι: Ωραία μέρα για «ψάρεμα»... Η ακύρωση της συμφωνίας είναι καλύτερη είδηση για την αγορά από τη μη συμμετοχή των ιδιωτών στην αν ανακεφαλαίωση της ενιαίας τράπεζας...

Βλέπε: Όταν η αγορά έχει κέφια...

 

3) Ο έξυπνος επενδυτής...
 
Κύριε Στούπα,
 
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αρθρογραφία σας μέσω του Capital την οποία και παρακολουθώ ανελλιπώς.
 
Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση: έχω την εντύπωση ότι οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΥΠΑΣ έχουν εκδώσει το Intelligent Investor του Graham στα Ελληνικά, ισχύει;

Από έρευνα που έχω κάνει στο διαδίκτυο δεν έχω βρει κάτι, για αυτό, σας απευθύνομαι με αυτό το mail για να σιγουρευτώ από εσάς αν πράγματι υπάρχει ή όχι;
 
Αναμένω την ανταπόκρισή σας,
 
Με εκτίμηση,
 
Vassilis B.
 
Απάντηση: Δεν κυκλοφόρησε ποτέ στα ελληνικά.
 
4) Ας κερδίσει και κανένας άλλος βρε αδερφέ...
 
 
Κύριε Στούπα καλημέρα σας,
 
...

Η παρατήρηση που έχω να κάνω, με όλο το σεβασμό, είναι ότι θα ήθελα να σας διαβάζω πιο επιθετικό έως αμείλικτο. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με Τράπεζες. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί σίγουρα είστε πολύ περισσότερο μέσα στα πράγματα από ό,τι είμαι εγώ.

Θα ήθελα λοιπόν  να διαβάσω από εσάς την πραγματική κατάσταση των Τραπεζών και όχι αυτή που βγάζουν στα νούμερα. Γιατί όταν σε ένα δάνειο έχουμε κάνει 10 φορές ρύθμιση 1ον) ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό το δάνειο έχει «σκάσει» και απλά το κρύβουμε κάτω από το σεντόνι και 2ον) στα νούμερα των Τραπεζών δεν τα συμπεριλαμβάνουν στις προβλέψεις αλλά στα ενήμερα δάνεια... Διπλό ψέμα δηλαδή... Αυτό το ψέμα όμως, όπως τόσα άλλα του παρελθόντος, θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας. (ενημερωτικά πάνω από το 50% των καταναλωτικών δανείων που φαίνονται ενήμερα είναι... υπερυθμισμένα τόσο που είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ.)

Επίσης την κίνηση για την έκδοση του «νέου» 5€. Αν αυτό δεν είναι τύπωμα χρήματος με την «δικαιολογία» του «νέου» χαρτονομίσματος τότε τι είναι? Μας δουλεύουν ψιλό γαζί;
 
Αν έχετε το χρόνο και την διάθεση θα ήθελα να μου απαντήσετε έστω και συνοπτικά.
 
Με σεβασμό