1) Αν δεν υπήρχε το ευρώ θα έπρεπε να το εφεύρουμε…


Η αλήθεια είναι πως οι Γερμανοί, συνεπικουρούμενοι από τις άλλες χώρες ‘ΑΑΑ’ επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην Ευρωζώνη. Μια Ευρωζώνη «κομμένη» και «ραμμένη» σε γερμανικό «πατρόν», όπως προβάλλεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης του νότου, του αγγλοσαξονικού τόξου, των Ρώσων, Κινέζων κλπ.
 
Ας είμαστε ειλικρινείς όμως: Πόσο ασφαλείς θα νιώθαμε αν το εγχείρημα της τραπεζικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης γινόταν με βάση το ελληνικό «πατρόν» ή το ιταλικό ή έστω το γαλλικό;
 
Οι Γερμανοί όπως και οι υπόλοιποι προτεστάντες του Βορρά διαφέρουν στο χαρακτήρα, τις προτεραιότητες και την οργάνωση της εργασίας και της ζωής. Όποιος νότιος έχει ζήσει και εργαστεί μαζί με Γερμανούς και λοιπούς βόρειους, ξέρει πως είναι ιδανικοί να εργάζεσαι μαζί τους και βαρετοί να ζεις ή να διασκεδάζεις μαζί τους.
 
Όποιος θέλει να τους παντρευτεί και να μοιραστεί την καθημερινότητα και τις διακοπές μαζί τους, ας το ξανασκεφτεί. Όποιος θέλει να εργαστεί και να αμείβεται ανάλογα με την αξία του χωρίς να χρειάζεται να έχει «μπάρμπα» στην «Κορώνη» ή γλώσσα «σφουγγαρίστρα», επίσης ας το σκεφτεί.
 
Το ευρώ μοιάζει με «χαλύβδινο κοστούμι» για τους νότιους και περισσότερο από όλους για την Ελλάδα. Ένα «χαλύβδινο κοστούμι» που είναι βαρύ για την αδύναμη ανταγωνιστικότητα και στενό για το πλαδαρό και υπερμέγεθες δημόσιο.
 
Αυταπατώνται όμως όσοι πιστεύουν πως με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, η ανταγωνιστικότητα να αυξηθεί πραγματικά και θα ακολουθήσει έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Είναι τόσο αφελείς όσοι το πιστεύουν αυτό, καθώς δεν θυμούνται πως η Ελλάδα πριν το 2000 είχε δραχμή και δεν έμοιαζε ούτε με Γερμανία στην παραγωγικότητα, ούτε με Ελβετία στο επίπεδο διαβίωσης. Ήταν, αν όχι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, μια από τις φτωχότερες.
 
Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πως με εθνικοποιήσεις μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων και τραπεζών η αγορά θα πλημυρίσει με ρευστότητα και η οικονομική ανάπτυξη θα προκύψει δυναμικά.
 
Για δεκαετίες το τραπεζικό σύστημα ελεγχόταν από τις κυβερνήσεις ασφυκτικά και το μόνο που παρήγαγαν ήταν θαλασσοδάνεια προς ημέτερους επιχειρηματίες, εκδότες και πολιτικούς.
 
Για δεκαετίες η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκδοτικό προνόμιο και αυτό δεν μας είχε κάνει πλουσιότερους. Το αντίθετο μάλιστα, για δεκαετίες η χώρα συντηρούνταν από τα εμβάσματα της μαζικής μετανάστευσης.
 
Για δεκαετίες οι μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν κρατικές και το μόνο που παράγουν είναι άθλιες υπηρεσίες για του πολίτες, προνόμια για τους πελάτες, δόξα και χρήμα για τους συνδικαλιστές και ψήφους για τους πολιτικούς.
 
Το πρόβλημα της φτώχιας μας δεν οφείλεται στο ευρώ, οφείλεται στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα που φθίνει, και την υπερτροφική, γραφειοκρατική, διεφθαρμένη και ολοσχερώς «νεκρή» πλέον δημόσια διοίκηση.
 
Η φτώχια μας οφείλεται και στο χάος των αντιφατικών και αλληλοαναιρούμενων νόμων και ρυθμίσεων και όχι στην παρουσία στο ευρώ.
 
Το ευρώ και η ΕΕ εκτός από οικονομική επιλογή είναι κυρίως μια πολιτική επιλογή για την χώρα μας μετά την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
 
Αρκεί να κοιτάξει κάποιος πόσο έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικές πιέσεις και κίνδυνοι στην Κύπρο μετά την αύξηση των πιθανοτήτων απομάκρυνσης από το ευρώ.
 
Με απλά λόγια και να μην υπήρχε το ευρώ και η ΕΕ εμείς έπρεπε να την εφεύρουμε και να ενταχθούμε σε αυτήν.
 
Σε αντίθεση με την Θάτσερ που αντιστρατεύθηκε το ευρώ γιατί σήμαινε εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικά κέντρα μέσω της συγκυριαρχίας, εμείς είμαστε μια μικρή χώρα και μικρή οικονομία. Κατά συνέπεια η εξασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας, εκτός των αυξημένων αμυντικών δαπανών χρειάζεται και ισχυρή πολλαπλασιαστική ισχύ από την παρουσία μας σε διεθνείς συμμαχίες και οικονομικά-πολιτικά σχήματα.
 
2) Τι είναι τα CoCos
Κύριε Στούπα Καλημέρα,
Είμαι ο Βασίλης Βαρούτας και σας συνάντησα στο Stanley Hotel πριν 2 εβδομάδες τότε που μιλήσατε για τα πετρέλαια. Ήρθα και σας μίλησα, σχετικά με το Σουηδικό μοντέλο εκπαίδευσης και για κάποιο σημείωμα το οποίο σας έστειλα και το δημοσιεύσατε.
 
Ερώτηση, μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε τι είναι τα CoCos; Είναι μετατρέψιμα ομόλογα και τι σημαίνει αυτό;
 
Ευχαριστώ πολύ,
Με εκτίμηση,
Vassilis N. Varoutas
 
Απάντηση: Τα Cocos είναι ομολογιακές εκδόσεις που θα μπορούν να κάνουν οι τράπεζες παράλληλα με τις αυξήσεις κεφαλαίου των ανακεφαλαιοποιήσεων. Δεν μπορούν να ξεπερνούν το 33% της αύξησης κεφαλαίου έχουν επιτόκιο 7% συν 0,5% αύξηση μετά από κάθε έξι μήνες. Επίσης όταν η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς καταθέσεις της τράπεζας πέσουν κάτω από το 6,5 μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή.
 
3) Τι θα συμβεί με τις μετοχές της Εθνικής…
 
Κύριε Στούπα
 
Είμαι ένας από τους χιλιάδες απελπισμένους μετόχους στην Εθνική τράπεζα.
 
Σας παρακαλώ ενημερώστε μας για την πορεία των μετοχών μας από εδώ και πέρα.
 
Τι γίνονται τώρα οι μετοχές μας; Θα τις χάσουμε;
 
Αν δεν καταφέρει η Εθνική να βρει το 10% θα μηδενιστούν οι μετοχές μας;
 
Αν μηδενιστούν θα συνεχίσουμε να τις κατέχουμε ή θα μας τις πάρουν.
 
Αν συνεχίσουμε να τις έχουμε, υπάρχει περίπτωση να ανέβουνε μετά την ανακεφαλαιοποίηση;
 
Αν μπορέσουμε να τις πουλήσουμε τώρα, να το κάνουμε ή να τις κρατήσουμε για το μέλλον;
Οι μετοχές της Πειραιώς νομίζετε ότι είναι καλή επένδυση, αφού υποτίθεται ότι θα βρει το 10%;
 
Αν μπορείτε ενημερώστε μας και εμάς, γιατί κανείς άλλος δεν ασχολείται μαζί μας και βρισκόμαστε στο σκοτάδι.
 
Αν έχετε παραδείγματα, παρακαλώ πέστε μας.
Με εκτίμηση
ΤΣΟΝΚΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 
Απάντηση: Είτε βρει το 10% από ιδιώτες είτε όχι οι συνέπειες είναι ίδιες για τους παλιούς μετόχους σε ό,τι αφορά στην διύλιση της αξίας (price dilution). Αν π.χ. έχεις 1 μετοχή από τις 100 της εταιρείας Α η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 10 ευρώ, η αξία της μετοχής σου είναι 0,10 ευρώ. Αν η εταιρεία για γίνει υγιής χρειάζεται 1.000 νέες μετοχές για να έχει πάλι χρηματιστηριακή αξία 10 ευρώη αξία της 1 μετοχής που έχεις σχεδόν εκμηδενίζεται. Δεν θα στην πάρει κανείς αλλά η αξία της μειώνεται δραστικά και μειώνονται δραστικά και οι πιθανότητες να αποκτήσει κάποτε ουσιαστικά μεγαλύτερη τιμή, αφού στην περίπτωση αυτή το νέο πλήθος των μετοχών θα εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή αξία υπερβολικά σε σχέση με τις καταθέσεις της τα δάνεια που έχει δώσει τα κέρδη που θα εμφανίζει, για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
 
Το αν θα βρει ή όχι ιδιώτες να καλύψουν το 10% της ΑΜΚ αφορά στο ποιος θα ορίζει την διοίκηση της τράπεζας τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.
 
4) Πιστεύετε πως ο Τσίπρας θέλει να κάνει αυτά που ευαγγελίζεται;
 
Έγραψα το παρακάτω πιστεύω μου στις δηλώσεις Τσίπρα και επειδή σας παρακολουθώ χρόνια και σας θεωρώ προσωπικότητα με ειδικό βάρος με περίσσια αξία για αυτούς τους καιρούς που διανύουμε και σας διαβάζω ανελλιπώς θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας.

Δυστυχώς ο Τσίπρας είναι η επιλογή του απογοητευμένου και απελπισμένου Έλληνα που δυστυχώς την τελευταία τριετία έφτασε να μετράται σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Όλοι αυτοί ξέρουν και καταλαβαίνουν…