Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2009 09:14

  Gazprom: Έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τι δηλώνει στο Capital.gr το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom, Alexey Biteryakov, για τα σχέδια του ρωσικού γίγαντα για την ελληνική αγορά, την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση με την Ουκρανία. 

  Συνέντευξη στο Νεκτάριο Β. Νώτη

  Κύριε Biteryakov, η Gazprom βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον περασμένο χειμώνα εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία. Πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται οι Ευρωπαίοι, καθώς προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία και τη Gazprom, για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;


  Πρώτον, το ρωσικό αέριο ήταν πάντοτε «ασφαλές», απόλυτα «ασφαλές», ακόμη και την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και του Ψυχρού Πολέμου. Ποτέ δεν διακόψαμε την παροχή στους Ευρωπαίους. Όμως αυτή τη φορά ήταν μια κρίση «διεύλευσης» του αερίου και όχι μια ρωσική κρίση «παροχής».Κατά συνέπεια διαφωνούμε πλήρως όταν ο κόσμος -ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι- λένε ότι η παροχή αερίου από την Gazprom δεν είναι ασφαλής.

  Το πρόβλημα είναι η διέλευση από την Ουκρανία. Ωστόσο, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, τώρα αισθανόμαστε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2008. Σαφώς η Ουκρανία είναι μια απρόβλεπτη χώρα, σαφώς έχει οικονομικά προβλήματα με τις πληρωμές, ωστόσο, το 2008 ο λόγος της κρίσης ήταν πολύ διαφορετικός. Ήταν η πρόθεση των πολιτικών (της Ουκρανίας) να παίξουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο ονομάζεται –ακόμη και εδώ στο συνέδριο -ονομάστηκε «εκβιασμός» παίρνοντας τα ευρωπαϊκά αποθέματας αερίο ως «όμηρο».

  Είστε υπεύθυνος της Gazprom για τον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.Υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση ή πρόβλεψη για τις τιμές του αερίου για φέτος ή την επόμενη πενταετία;

  Όπως γνωρίζετε οι τιμές αερίου δεν εξαρτώνται μονάχα από τα συμβόλαια, αλλά και από την αγορά πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων και αυτή η προσέγγιση ακολουθείται ιστορικά και νομίζουμε ότι είναι ασφαλής και δίκαιη. Καταρχήν αναφέρεται σε μια τεράστια και αρκετά ρευστή αγορά πετρελαίου και δεύτερον, διότι δεν επιτρέπει στους πωλητές ή τους αγοραστές αερίου να χειραγωγήσουν τις τιμές. Διότι πολύ συχνά υπάρχει ένας προμηθευτής αερίου στη χώρα και ένας αγοραστής φυσικού αερίου στη χώρα. Ποτέ αυτό δεν συνέβη, όχι λόγω της σύμβασης, αλλά λόγω της καλής σχέσης που έχουμε με τους πελάτες και μεταπωλητές. Δυνητικά μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπου ο αγοραστής μπορεί να επιμείνει για σημαντική μείωση της τιμής ή ένας πωλητής επιμένει για την αύξηση της τιμής.

  Οι δικές μας τιμές εξαρτώνται από την αγορά πετρελαίου. Αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, τότε λίγο μετά –συνήθως 6-9 μήνες- οι τιμές (του αερίου) αυξάνονται επίσης. Βραχυπρόθεσμα οι τιμές αερίου θα μειωθούν. Και τώρα είναι μειωμένες καθώς υπάρχει μια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

  Έχει η παρούσα οικονομική κρίση επηρεάσει τα σχέδια της Gazprom για τη νοτιοανατολική Ευρώπη;

  Όχι πολύ. Μάλλον θα έλεγα καθόλου, διότι καταρχήν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την αγορά. Κατά το συνέδριο πολλοί συμμετέχοντες έκαναν τις εκτιμήσεις τους και θα έλεγα ότι είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι στις προβλέψεις μας για την περιοχή, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η παροχή ενέργειας, η ζήτηση ενέργειας θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα και ιδιαίτερα η κατανάλωση φυσικού αερίου.

  Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική αγορά;

  Η ελληνική αγορά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά και σίγουρα η ταχύτερη αναπτυσσόμενη στην περιοχή, ενώ παρουσιάζει και πολύ σημαντικές ευκαιρίες, τόσο για την παροχή αερίου στην περιοχή, όσο και για συμμετοχή στα σχέδιά μας για παραγωγή ενέργειας και διανομή αερίου. Ορισμένες φορές έχουμε την εντύπωση ότι δεν είναι άρτια ελεγχόμενη, όπως οι αγορές της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης, όμως πιστεύω ότι είναι μονάχα θέμα χρόνου (να γίνει και αυτό). Επίσης, θα πρέπει να πω ότι ο αγωγός South Stream θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την παρουσία μας εδώ, δημιουργώντας πλήθος ευκαιριών για τη συμμετοχή μας σε άλλα είδη επιχειρήσεων, καθώς επιπλέον όγκος αερίου σημαίνει ότι προμηθέυουμε και θα συμμετέχουμε τόσο σε σχέδια παραγωγής ενέργειας, όσο και σχεδια διανομής φυσικού αερίου.

  Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου σχεδιάζετε να ενισχύσετε την παρουσία σας εδώ;

  Όπως προανέφερα όλα εξαρτώνται από την υλοποίηση του σχεδίου South Stream.

  Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, οπότε εκείνη τη στιγμή θα ξεκινήσουμε τα επόμενα βήματά μας, σημαντικά βήματα για την παρουσία μας στην αγορά.

  Ενδιαφέρεστε για τον τομέα της διανομής; Διανομή και παραγωγή ενέργειας;

  Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας για την περιοχή. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές.

  Η τελευταία μου ερώτηση είναι για το πως η κρίση έχει πλήξει την Gazprom, όχι μόνον στον σχεδιασμό της για την νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και λόγω της μειωμένης ζήτησης τους τελευταίους μήνες.

  Είδαμε σημαντική μείωση στη λήψη και παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πιστεύουμε όμως ότι είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση και πως οι πωλήσεις μας θα αυξηθούν και πάλι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

  Πιστεύουμε ότι η κατανάλωση έπεσε λόγω μιας προσωρινής λύσης των καταναλωτών. Δεύτερον, εάν παρατηρήσετε το επίπεδο των αποθεμάτων στα πεδία φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα δείτε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των περσινών και των φετινών επιπέδων. Οπότε οι όγκοι που αγοράστηκαν για αποθήκευση θα αυξηθούν.

  nectarios.notis@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ