Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Απρ-2009 00:11

  ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: Ηπειρώτικη "σφήνα" στην αγορά μπύρας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η εξαγορά της ιστορικής ετικέτας Fix από τις Ελληνικές Μικροζυθοποιίες του Γιάννη Χήτου, αναμένεται να δημιουργήσει μελλοντικά ανατροπές στην ελληνική αγορά μπύρας.

  Του Νίκου Β. Τσίτσα

  Ο Γιάννης Χήτος ως επικεφαλής της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ επιβεβαιώνει πλήρως με τις επιχειρηματικές του κινήσεις, τη λαϊκή ρήση για τους Ηπειρώτες που τους θέλει εργατικούς και επίμονους,. Κόντρα στο πνεύμα των καιρών που επιβάλλει η οικονομική κρίση, εισέβαλε δυναμικά στην αγορά μπύρας με την εξαγορά του εμπορικού σήματος της Fix από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία του Βασίλη Κουρτάκη, μέσω της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ,την οποία είχε εξαγοράσει σε ποσοστό 51% το Μάιο του 2008. Επιπλέον, η εταιρία Ελληνικές Μικροζυθοποιιες συμμετέχει, με ποσοστό 30%, στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραϊκής Μικροζυθοποιιας ΕΠΕ, η οποία παράγει και διακινεί την πειραϊκή μπύρα, που είναι και η πρώτη ελληνική βιολογική μπύρα.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταβίβαση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε. κόστισε 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δημιουργία ζυθοποιείου και η κυκλοφορία εκ νέου της μπύρας Fix στην αγορά, που θα πραγματοποιηθεί από την επόμενη χρονιά, αναμένεται να ξεπεράσει σε επενδύσεις τα 15 εκατ. ευρώ. Φέτος θα κυκλοφορήσει το βαρέλι της μπύρας σε επιλεγμένα σημεία και θα προετοιμαστεί το επαναλανσάρισμά της στην αγορά από την άνοιξη του 2010.

  «Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά πάντα δημιουργούνται ευκαιρίες και εμείς τις αξιοποιήσαμε», δήλωσε λακωνικά στο Capital.gr ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Χήτος.

  Αντίπαλοι με μεγαθήρια

  Η διοικητική ομάδα της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ δεν δείχνει να προτιμά τους εύκολους δρόμους στο επιχειρηματικό της ταξίδι. Όπως στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού έχει να ανταγωνιστεί τα προϊόντα των δυνατών πολυεθνικών εταιρειών «Αύρα» της 3Ε Coca-Cola, «Ήβη» Λουτρακίου της Pepsico, «Κορπή» της Nestle Hellas ΑΕ, «Ιόλη» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, «Iris Λουτρακίου» και το «Βίκος», έτσι και στην αγορά της μπύρας βρίσκεται απέναντι στο μεγαθήριο του κλάδου, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που κατέχει περισσότερο από το 80% της αγοράς.

  Η μεθοδικότητα, όμως, με την οποία η ηπειρώτικη εταιρεία εισέβαλε στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και κατέλαβε ηγετική θέση με το «Ζαγόρι», αποτελεί πλέον επιχειρηματική τεχνογνωσία, την οποία αναμένεται να αξιοποιήσει και στην ανάπτυξή της στην αγορά μπύρας.

  Με όνομα «βαρύ» σαν… ιστορία

  Η οικογένεια Χήτου διαθέτει μία παράδοση στον κλάδο της εμφιάλωσης, η οποία ξεκινά από το 1955 με την ίδρυση μιας μικρής τοπικής εμβέλειας βιοτεχνίας με την επωνυμία Ερμής, εταιρείας Ιωάννης Χήτος και Υιοι ΟΕ. Παρήγαγε τα κλασικά αναψυκτικά της εποχής, πορτοκαλάδα, λεμονάδα και γκαζόζα.  Το 1984 άρχισε να εμφιαλώνει για λογαριασμό της 3Ε, τις Coca-Cola, Fanta, Sprite και τη σόδα Tuborg. Οι αναλύσεις του νερού που είχε αποσταλεί στην Κοπεγχάγη για την παρασκευή της Tuborg έδειξαν την καταπληκτική ποιότητα του νερού που διέθετε στις πηγές της η οικογένεια Χήτου. Έπειτα από προτροπή των Δανών, η εταιρεία στράφηκε στην εμφιάλωση νερού, σε μία περίοδο που η συγκεκριμένη αγορά ήταν πολύ μικρή στην Ελλάδα.

  Το 1987 η οικογένεια Χήτου αποφασίζει να δημιουργήσει μονάδα εμφιαλώσεως νερού και το 1988 αρχίζει η παραγωγή εμφιαλωμένου νερού με την επωνυμία «Ζαγόρι». Το «Ζαγόρι » έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το 1990. Έκτοτε κατέλαβε ηγετική θέση στην αγορά, με μερίδια που πλησιάζουν το 23% - 24%. Σήμερα είναι πρώτο σε πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ και δεύτερο στα περίπτερα. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός ότι η εταιρεία αποτέλεσε «ιδανική νύφη» για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες, όμως, δέχτηκαν αρνητικές απαντήσεις από την οικογένεια Χήτου στο ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας.

  Με τον καιρό ανέπτυξε δικό της δίκτυο διανομής και εκτινάχθηκε η αναγνωρισιμότητα της φίρμας «Ζαγόρι» με την διαφημιστική καμπάνια πριν από τρία χρόνια, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και νυν πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης.

  Με νέα όπλα

  Την ίδια μεθοδικότητα, αλλά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν δημιουργήσει στην αγορά νερού, αναμένεται να επιδείξουν οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες και στην μπύρα. Η εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε.», μιας εταιρείας που διακινούσε το επιτυχημένο προϊόν Genesis και που αποτελεί την τέταρτη δύναμη του κλάδου της μπύρας πέρυσι την άνοιξη, ήταν το πρώτο βήμα για την είσοδο στην αγορά. Η συγκεκριμένη επένδυση άγγιξε τα 4,5 εκατ. ευρώ.

  Τις τελευταίες μέρες έγινε το δεύτερο βήμα με την εξαγορά της Fix. Η ιστορική μπύρα θα παράγεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Μικροζυθοποιών, που βρίσκονται στην περιοχή Αυλίδα της Ευβοίας. Το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος σε βαρέλι 30lt σε 250-300 επιλεγμένα σημεία της κρύας αγοράς (εστιατόρια και bar), ενώ την άνοιξη του 2010 θα γίνει το επαναλανσάρισμα της γυάλινης κι αλουμινένιας συσκευασίας.

  Στην εγχώρια αγορά μπύρας ηγετική δύναμη παραμένει η Αθηναϊκή ζυθοποιία, η οποία κυριαρχεί με την Amstel και τη Heineken και ακολουθεί με μερίδιο 11% η Μύθος Ζυθοποιία, η οποία παράγει και εξάγει τη μπύρα Mythos, τη Henninger και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τη διάθεση της Calsberg. Επίσης, ποσοστό 7-10% κατέχουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

  Η συνολική αγορά της μπύρας στην Ελλάδα αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ο Γιάννης Χήτος θα αξιοποιήσει τα σημεία όπου διατίθεται το νερό «Ζαγόρι», προκειμένου να προωθήσει την Fix από την επόμενη χρονιά στοχεύοντας στη δεύτερη θέση, προσεγγίζοντας μερίδιο που να ξεπερνάει το 10%. Σήμερα, όμως, μαζί με τον αδελφό του Νίκο και τον εξάδελφό του Βασίλη έχουν σαν «όχημα» για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μία εταιρεία, η οποία εξάγει το νερό Ζαγόρι σε Γερμανία, ΗΠΑ και Αλβανία (10% επί της συνολικής παραγωγής), δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και ο τζίρος της ξεπερνά τα 40εκ ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:55 21/10

  Δικαστική δικαίωση για τη Λϊνα Νικολοπούλου

  Ο εκδότης της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία" καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση, για συκοφαντική δυσφήμιση αναφορικά με δημοσίευμα σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του...

  16:34 21/10

  Πόσο super-fit είναι ένας οδηγός NASCAR

  Αν νομίζεις ότι είσαι τόσο ανθεκτικός, όσο ένας οδηγός τέτοιων μπρουτάλ αγωνιστικών αυτοκινήτων, σε προειδοποιούμε: Δεν είσαι.