Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2017 14:11

  Η Νορβηγία αποχαιρετά οριστικά τα FM

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οριστικό αντίο στο ραδιόφωνο FM λέει η Νορβηγία, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εντός του 2017 θα καταργήσει το φάσμα των FM και θα μεταβεί στους ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (DAB).

  Η τεχνολογία DAB εισήχθη στη Νορβηγία το 1995 και περίπου το 55% των νοικοκυριών της χώρας διαθέτει σήμερα τουλάχιστον έναν δέκτη DAB.

  Οι οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι προσφέρει καλύτερο ήχο και επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 22 σταθμοί που χρησιμοποιούν το ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB, αριθμός που αναμένεται να ανεβαίνει όσο θα αποσύρεται το δίκτυο των FM.

  Ωστόσο, τα 2/3 του νορβηγικού πληθυσμού δηλώσαν αντίθετοι στη "σίγαση" των FM και μόνο το 17% τάσσεται υπέρ της μετάβασης. Δεν προκαλεί εντύπωση που η πρωτοποριακή κίνηση βρίσκει τόσο μικρή ανταπόκριση αφού περίπου δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Νορβηγία δεν έχουν δέκτες DAB, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι το ραδιόφωνο χρησιμοποιείται για την αποστολή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης.

  Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Svein Larsen, πρόεδρος της νορβηγικής Τοπικής Ομοσπονδίας Ραδιοφώνου "η Νορβηγία έχει πάρει την απόφασή της. Για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω τώρα".

  Αρκετές ακόμα χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το παράδειγμα της Νορβηγίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζεται ήδη για τη σχετική αλλαγή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 25/09

  Κανείς να μην θεωρείται δεδομένος

  "Εσύ δεν ήσουν με τον Κυριάκο; Τι μάς τα πρήζεις τώρα με την Κεντροαριστερά;" επέπληξε -με ύφος απροκάλυπτα εριστικό, συγχωρητέο μόνο ύστερα από μισή μπουκάλα κρασί- ο ένας παιδικός μου φίλος τον...

  00:05 25/09

  Η πολύπλοκη μετεκλογική Γερμανία

  Η στροφή της κ. Μέρκελ προς τη λογική της "περισσότερης Ευρώπης" είναι σχεδόν βεβαία. Το κατά πόσο θα είναι αποφασιστική αυτή η στροφή θα εξαρτηθεί από τους αυριανούς κυβερνητικούς εταίρους της...

  00:05 25/09

  Η ανάκαμψη της οικονομίας και η μυθολογία της

  Είναι απολύτως θετικό το γεγονός ότι η πλειονότητα των οικονομικών και πολιτικών αναλυτών αποδέχεται σήμερα πως το 2017 αποτελεί έτος ανάκαμψης της οικονομίας. Οι μέχρι πρότινος εκτιμήσεις για ύφεση...

  00:02 25/09

  Το Grexit και ποιοι το θέλουν...

  Το βασικό πρώτο συμπέρασμα των γερμανικών εκλογών είναι η μείωση των δυνάμεων των δυο μεγάλων κομμάτων, του συνασπισμού CDU-CSU και SPD.

  00:01 25/09

  Καμπανάκι νούμερο 3...

  Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν έλυσε αλλά αντίθετα περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τον γόρδιο δεσμό όχι πλέον μόνο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά δυστυχώς ακόμη και της συνοχής της Ένωσης.