Η διάθεση μεταξύ των αξιωματούχων για μια μεγάλη στροφή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι χαμηλή, οπότε η όποια αλλαγή θα είναι μια προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο συνομιλίες με έξι πηγές μέσα ή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται τα όρια της ποσοτικής της χαλάρωσης και θεωρεί το πρόγραμμα αποτελεσματικό, είπαν οι πηγές, υποδηλώνοντας ότι ίσως χρειαστεί μόνο μερική βελτίωση.

Αν και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι τον επόμενο μήνα και οι απόψεις μπορεί να αλλάξουν, οι συνομιλίες καθιστούν φανερή τη διαφορά ανάμεσα στην οπτική γωνία των αξιωματούχων και των αγορών, οι οποίες είχαν προεξοφλήσει ήδη μια κίνηση το Σεπτέμβριο. 

"Οι αγορές βιάζονται για άλλη μια φορά και ξεχνούν πως η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί τις αγορές" δήλωσε μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Με τον πληθωρισμό να περιστρέφεται γύρω από το μηδέν τα τελευταία χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα έχει "εξαπολύσει" έκτακτα μέτρα για να τονώσει την ανάπτυξη και τις τιμές καταναλωτή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν εξετάζουν σοβαρά τη μείωση του επιτοκίου, δεν προτιμούν τη συμμετοχή νέων στοιχείων ενεργητικού στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εγκαταλείπουν το λεγόμενο "capital key", που απαιτεί η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας.