Μια τεχνική προσθήκη στην παράγραφο 12 του άρθρου 15 του εφαρμοστικού νόμου, ενδέχεται να αποτελέσει το κλειδί ώστε να ανοίξει εκ νέου το παράθυρο για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν. 

Η ρύθμιση αφήνει το περιθώριο ώστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφασίσει το πως θα κατανεμηθούν τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο από το 2017 και για επόμενα 40 χρόνια, σε σχέση με τις επενδύσεις που έγιναν από το διαχειριστή την περίοδο 2006 -2015. 

Επί της ουσίας η ρύθμιση αυτή παρεμβαίνει στο θέμα που έχουν εγείρει οι αζέροι επενδυτές που διαμαρτύρονται ότι μειώθηκαν τα έσοδα που προβλέπονταν για την εταιρεία που αποκτούν και άρα θα πρέπει να περιοριστεί το τίμημα. Με την αλλαγή αυτή, ανοίγει η δυνατότητα ώστε η ανάκτηση να μη ισόποσα κάθε χρόνο αλλά να καθοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ. 

Η παρέμβαση αυτή, γίνεται ενόψει και της έλευσης του προέδρου της Socar Ρ. Αμπντουλάγεφ την επόμενη εβδομάδα, ο οποίος έρχεται για να συζητήσει το ενδεχόμενο υλοποίησης της επένδυσης στο ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Αμπντουλάγεφ έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίσει εάν θέλει την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ως επενδυτή στη χώρα. 

Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί συνθήκες για μια παραχώρηση από την ελληνική πλευρά (πχ να κατανεμηθούν εμπροσθοβαρώς τα έσοδα της 40ετίας) εφόσον καρποφορήσουν οι συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας. 

Δεν είναι σαφές εάν η παραχώρηση αυτή θα είναι αρκετή για τους Αζέρους ώστε να αποδεχθούν να προχωρήσει η συμφωνία με το ίδιο τίμημα. 

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί το πρώτο σήμα από την ελληνική πλευρά, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθούσε "σκληρή γραμμή” έναντι των αζέρων επενδυτών. Ερμηνεύεται δε ήδη από πηγές και ως μια καταρχήν απάντηση στο μήνυμα του κ. Αμπντουλάγεφ  για το εάν η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επενδυτική παρουσία του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα
Στην Αθήνα οι Αζέροι για ΔΕΣΦΑ