Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το θέμα απελευθέρωσης της βίζας στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποχαιρετιστήριας συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας Κερίμ Ουράς.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι σε ισχύ παρά το ότι η ροή των προσφύγων δεν έχει μηδενισθεί, κυρίως μετά το πραξικόπημα.
 
Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε ότι "θα πρέπει να πείσουμε τους πρόσφυγες ότι η συμφωνία είναι σε ισχύ", γεγονός το οποίο θα έχει ως συνέπεια την παραμονή τους στην Τουρκία.
 
Όσον αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε προς τον Τούρκο πρέσβη "την ετοιμότητα της χώρας μας να παράσχει κάθε δυνατή τεχνογνωσία, προκειμένου η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια". Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ. Ουράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος παροχής θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο για τουρισμό σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τον κ. Ουράς θα διαδεχθεί στη θέση του πρέσβη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Χαλίκ Τσεβίκ , ο οποίος έχει κατά το παρελθόν υπηρετήσει στην Αθήνα και διατελέσει γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ