Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τελικά κατάφερε το τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, "επιβιώνοντας" από μία συνεδρίαση που η μεταβλητότητα δεν άφηνε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις προθέσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων, τα οποία δείχνουν εσχάτως να έχουν κινητοποιηθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 574,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 570,32 μονάδων (-0,32%) και 575,54 μον. (+0,59%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 65,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,24%, στις 1.534,31 μονάδες, ενώ στο +0,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 730,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 681,21 μονάδες.
 
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,60%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 8,34%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, η προώθηση των προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ και η θετική εικόνα των ξένων αγορών ήταν οι βασικοί παράγοντες που επέδρασαν θετικά στο ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε. Η επιστροφή των αγοραστών είχε στο επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος διαπραγματεύονταν στα χαμηλά του φετινού Μαρτίου έχοντας έντονες αρνητικές αποκλίσεις με την υπόλοιπη αγορά. 

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της 2ης δόσης της πρώτης αξιολόγησης και η δημιουργία προσδοκιών για επίσπευση του κλεισίματος και της δεύτερης αξιολόγησης ακόμα και μέσα στο 2016 αναπτέρωσαν το ηθικό των αγοραστών, οι συναλλαγές βελτιώθηκαν και η αγορά είδε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Αν επιβεβαιωθεί η αλλαγή ταχύτητας σε ότι αφορά τα κομβικά θέματα που εστιάζουν κυρίως οι επενδυτές (αποκρατικοποιήσεις, διαχείριση των NPL’s και έναρξη της συζήτησης για το χρέος) τότε το ρίσκο της καθυστέρησης που είχε ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις θα τιμολογηθεί χαμηλότερα επιβάλλοντας χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές. Η αλλαγή της τάσης που παρατηρήθηκε - αν και ήταν συγκρατημένη σε ένταση- είχε τέτοια στοιχεία εκτίμησης.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εταιριών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συμπαθητικά. Στο κυρίως κομμάτι των εταιριών που αφορά την μεγάλη κεφαλαιοποίηση η πορεία των εξαγωγικών εταιριών ή όσων έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από όσες έχουν αυξημένη έκθεση στην Ελλάδα. Θετικές επιδράσεις από την διατήρηση των σχετικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχουν οι κλάδοι της ενέργειας, της διύλισης, των μεταφορών και των παραγώγων του πετρελαίου. 

Από την άλλη πλευρά η λογιστική αποτύπωση μέρους των επισφαλών απαιτήσεων από το Μαρινόπουλο σε τράπεζες και προμηθευτές περιόρισε σε πολλές εταιρίες (παραγωγούς) το τελικό αποτέλεσμα. Στο 1/3 του συνόλου των αποτελεσμάτων τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 5% ενώ η καθαρή κερδοφορία των εμποροβιομηχανικών εταιριών είναι αυξημένη κατά 16%.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης αλλά αυτή την φορά φλερτάρει με το άνω εύρος της συσσώρευσης δοκιμάζοντας για τέταρτη φορά την διαφυγή από το ταβάνι των 580 μονάδων. Σήματα αγορών δόθηκαν μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης από όλους τους βασικούς απλούς κινητούς μέσους (30,50 και 200 ημερών) καθώς η τρίμηνη συσσώρευση έχει σφίξει τις αποστάσεις μεταξύ των κινητών μέσων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας με αρκετό περιθώριο μονάδων μέχρι να εισέλθουν στις ζώνες υπερβολής είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. 

Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί ζωηρά, οι αλλαγές είναι οριακές και μόνο σε κάποια αποφασιστική κίνηση έξω από τις ζώνες τιμών (580 – 540) θα μεταβληθεί δραστικά η δυναμική της αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους αγοραστές αφού η αύξηση των συναλλαγών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πρώτη ένδειξη αλλαγής ως προς το θετικότερο της στάσης κάποιων χαρτοφυλακίων, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Από τη μεριά του, ο Π. Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι το θετικό πρόσημο της εβδομάδας βελτιώνει πολύ την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη ο οποίος προσπαθεί και πάλι να υπερβεί τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών. Εδώ και 2 μήνες η αγορά βρίσκεται σε πλάγια συσσώρευση τιμών στα πλαίσια της απορρόφησης του πτωτικού momentum που δημιούργησε ο Ιούνιος. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών έχει μειώσει την αξιοπιστία των σημάτων της τεχνικής ανάλυσης, με την περιοχή των 548 μονάδων να αποτελεί την προφανή στήριξη και αυτή των 585 τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σήμερα κράτησε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα των προαπαιτουμένων, καθώς η αγορά έδειξε ικανοποιημένη με το +3,77% που της προσέφερε, κυρίως για το γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί το 34% της επιχείρησης στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση (διαρροές του πολυνομοσχεδίου).

Θετικά συνέβαλε και η Eurobank, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,31%, ενώ το +2,21% της Folli Follie συνέθεσε την τριάδα της ανόδου. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Τιτάν, Jumbo, Motor Oil και Μυτιληναίος, ενώ κατώτερα του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, με την τελευταία να περιορίζει από το +2,48% ενδοσυνεδριακά. 

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο έκλεισε με απώλειες 2,42%, με την Aegean να την ακολουθεί κλείνοντας με πτώση 2,33%, ενώ τις πρώτες ώρες ήταν στο +1,55%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν ΜΕΤΚΑ, Λάμδα, Εθνική, ΕΕΕ και ΕΧΑΕ.