Οι διεθνείς επενδυτές απέσυραν 7,4 δισ. δολ. από τις μετοχές την  εβδομάδα που έληξε την Τετάρτη μετά την συνεδρίαση της BoJ και πριν την συνεδρίαση της Fed, που αποτελεί την μεγαλύτερη εκροή των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Όπως επισημαίνει, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προκάλεσαν νέα απόσυρση των κεφαλαίων των επενδυτών από τις μετοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών.

Οι επενδυτές ήταν επίσης επιφυλακτικοί μετά και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία έκανε μια απότομη στροφή πολιτικής, λέγοντας ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα όταν είναι απαραίτητο για να κρατήσει την απόδοση του 10ετούς στα σημερινά τους επίπεδα κοντά στο 0%.

Η BOJ διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει assets, ωστόσο κάποιοι αναλυτές το μεταφράζουν αυτό ότι στρώνει το έδαφος για το τέλος του QE σύντομα.
 

"Οι φόβοι γύρω από την BoJ και την Fed προκάλεσαν εκροές στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών καθώς και στα κρατικά ομόλογα", όπως σημειώνει η BofA.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είδαν για πρώτη φορά, μετά από 12 εβδομάδες, εκροές να και μικρές (100 εκατ. δολ), ενώ τα 1,2 δισ. δολ. έφτασαν οι εκροές στα ομόλογα.

Οι εκροές από τις μετοχές των ΗΠΑ έφτασαν τα 7,7 δισ. δολ, που είναι οι μεγαλύτερες εκροές σε 12 εβδομάδες, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν 1,8 δισ. δολ. αγγίζοντας το σερί ρεκόρ των  33 συνεχόμενων εβδομάδων εκροών.

"Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα "κενό" trade, χωρίς κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον από τα χαμηλά της αγοράς τον Φεβρουάριος του 2016", όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Αντίθετα, οι ιαπωνικές μετοχές φαίνεται να αντιστέκονται στην τάση, προσελκύοντας 2,4 δισ. δολ. Ο Nikkei έχει κερδίσει 7,6% μέσα στο τρίτο τρίμηνο που διανύουμε, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες 12% μέχρι στιγμής φέτος.


Ελ. Κούρταλη