Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραλάβει η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο εργασιακό.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το πόρισμα θα δοθεί εντός της άλλης εβδομάδας από τους εμπειρογνώμονες στα αγγλικά και έπειτα θα μεταφραστεί στα ελληνικά, έτσι ώστε η δημοσίευση του να γίνει ταυτόχρονα και στις δύο γλώσσες.

Βάσει όσων δήλωσε ο μόνος Έλληνας ο οποίος είναι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, κ. Γιάννης Κουκιάδης υπάρχουν 10 σημεία όπου επικεντρώνεται η συζήτηση μεταξύ των μελών της επιτροπής. Ο κ. Κουκιάδης δήλωσε πως το πόρισμα δεν θα αναφέρεται στη συνδικαλιστική δράση στην ΕΕ, ενώ ο ίδιος τόνισε πως ο ίδιος προτείνει να μην υπάρχει τοποθέτηση ούτε για τις ομαδικές απολύσεις, πριν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής το 2013.

Την περασμένη Τρίτη, πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο και παρότι παραδέχθηκε πως το Μνημόνιο είναι "ταξικά ετεροβαρές”, δεν απάντησε αν "σέβεται” την κοινή δήλωση ΓΣΕΕ-Εργοδοτών (19/7/2016) με την οποία προτείνεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η διαπραγμάτευση υπ. Εργασίας-θεσμών για το νέο Εργασιακό αναμένεται να αρχίσει μετά τις 17 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται η επιστροφή των ανωτάτων κλιμακίων των δανειστών.

Δ. Κατσαγάνης