ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:06

Τον κίνδυνο να βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς εδώ και τέσσερις μήνες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του Επιτρόπου Έτινγκερ για το τηλεοπτικό φάσμα.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου αυτή η επιστολή είναι προειδοποιητική, δηλαδή το πρώτο στάδιο μίας διαδικασίας έρευνας της Κομισιόν η οποία είναι προδικαστική. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει εδώ και τέσσερις μήνες στον Επίτροπο Έτινγκερ και στα ερωτήματα που θέτει κυρίως για την απόσυρση φάσματος από την DIGEA αλλά και για την ανεξαρτησία των ανεξαρτήτων αρχών για τις οποίες η Κομισιόν αναφέρει στην επιστολή πως έχει βάσιμες υποψίες και φόβους ότι δεν συνάδει έτσι όπως υφίσταται σήμερα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ως εκ τούτου αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει λίαν συντόμως  η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει στην επόμενη φάση, στην κλιμάκωση δηλαδή, στην επιστολή αιτιολογημένης γνώμης η οποία συνήθως έχει ως επακόλουθο της προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, συνήθως και με πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star τα θέματα είναι δύο. Το πρώτο είναι οι ανεξάρτητες αρχές. Αν η χώρα έχει ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να της ακούει και το ΕΣΡ και την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Το δεύτερο έχει να κάνει με το φάσμα το οποίο ήδη υπήρχε στη χώρα, που ήταν οχτώ συχνότητες οι οποίες είχαν αποδοθεί στη DIGEA για εκμετάλλευση. Στην επιστολή του ο Επίτροπος Έτινγκερ αναρωτιέται γιατί αποσύρονται οι μισές. Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να ικανοποιηθούν ικανοποιητικά στον επόμενο 1,5 μήνα το πολύ για να μην ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών στον ρεπόρτερ του Star.