Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Στο μεταίχμιο για την "προστασία" των 570 μονάδων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη στήριξη της ΔΕΗ κυρίως και ορισμένων blue chips προσπαθεί να αντισταθεί στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου τριημέρου.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 573,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.531,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,78% στις 681,78 μονάδες.
 
Από την αρχή της εβδομάδας το Χ.Α. κινείται ανοδικά, με μόνη τη συνεδρίαση της Δευτέρας να κλείνει στο "κόκκινο". Στο ανοδικό τριήμερο που προηγήθηκε ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 2,6%, ενώ η άνοδος του τραπεζικού δείκτη ξεπερνά το 8%. Παρ' όλα αυτά, κι ενώ αναμενόταν, οι τραπεζικές μετοχές σήμερα να δείξουν μια εύλογη κόπωση, οι Alpha Bank και Eurobank λειτουργούν, υπό την "καθοδήγηση" της ΔΕΗ, ως προμετωπίδες στη διόρθωση και τη νευρικότητα των περισσοτέρων τίτλων του FTSE 25.
 
Οι αντιστάσεις τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στον FTSE 25 απέχουν ακόμη από το να δοκιμαστούν, με την αγορά να δείχνει περισσότερο στοιχεία αφομοίωσης, συντηρώντας το βελτιωμένο συναλλακτικό τέμπο που παρατηρήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Και όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το πόσο θα παραμείνει αυτή η τάση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της κυβέρνησης στο μέτωπο των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο είναι οι καταλύτες του επόμενου διαστήματος: ο ένας είναι σαφώς η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και ο άλλος είναι ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος έχει να δείξει την αποφασιστικότητά του στη διαχείριση των NPLs και τις διοικητικές αλλαγές.
 
Ο πρώτος καταλύτης δείχνει να δρομολογείται σταδιακά, αν και δεν αποκλείονται οι καθυστερήσεις. Ωστόσο, ακόμη και αν η κυβέρνηση δείξει ισχυρή "θέληση" για να άρει τις όποιες αβεβαιότητες προκαλούν οι παλινωδίες του στο θέμα της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, η αγορά δεν πρόκειται να απαλλαγεί εύκολα από το βάρος των εκκρεμών ζητημάτων του τραπεζικού κλάδου.
 
Και αυτό διότι ο τραπεζικός κλάδος βλέπει τα "κόκκινα" δάνεια του ως ένα χειμαζόμενο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο ζήτημα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει σήμερα το Capital.gr, η  κατάσταση στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια παραμένει εκτός ελέγχου, με τις τράπεζες να εμφανίζονται αδύναμες να ελέγξουν τη ροή δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
 
Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχία, προβληματισμό και εκνευρισμό στις τράπεζες, οι οποίες διαβλέπουν "ουρά" σε νέα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια και παράλληλα φοβούνται ότι σχέδια αναδιαρθρώσεων  που δουλεύονται εντατικά το τελευταίο διάστημα, με κορυφαίο αυτό του ομίλου Μαρινόπουλου, κινδυνεύουν με αποτυχία. 
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι διακυμάνσεις στο ταμπλό τώρα είναι μικρές και ευμετάβλητες, με μόνη τη ΔΕΗ να σημειώνει ένα μίνι ράλι της τάξεως του 4,9%, καθώς την αγορά να δείχνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί το 34% της επιχείρησης στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση (διαρροές του πολυνομοσχεδίου).
 
Θετικά, συμβάλουν και τα κέρδη των Eurobank, Alpha Bank και Folli Follie, τα οποία ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Grivalia, Aegean και ΟΤΕ. Εθνική, Μυτιληναίος, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα κινούνται σχεδόν αμετάβλητες.
 
Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο σημειώνει απώλειες 2,42%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Ελλάκτωρ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Πειραιώς, Jumbo και ΕΕΕ.