Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο ραδιόφωνο του κρατικού ΡΙΚ ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων κυριαρχεί στις συζητήσεις που διεξάγονται εκεί.
 
Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία για το θέμα, τα οποία προκύπτουν από τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας: Το ένα είναι πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες και παραμονή στρατευμάτων, τυγχάνει απόλυτης κατανόησης, σε συνδυασμό με την πολύ μελετημένη πρόταση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με την οποία αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες του συνόλου του Κυπριακού λαού.
 
Το δεύτερο σημείο, είπε o κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, η κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ερωτηθείς για το πώς οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις προτάσεις της Λευκωσίας για το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις και όχι συγκεκριμένες ενδείξεις.
 
Το θέμα της ασφάλειας κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον κ. Ακιντζί.
 
Ο κ. Μπαϊντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, επαίνεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για τη συνεργασία τους, στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και τους συνεχάρη για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εντατικών συνομιλιών.
 
Σε σχέση με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι "μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να αποφέρει βαθιά οφέλη και για τις δύο κοινότητες και για την περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία".
 
Η δήλωση για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποσχέθηκε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες καθώς συνεχίζουν θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας διευθέτησης το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ