Τα οικονομικά της Deutsche Bank, αποδυναμωμένα από την χαμηλή κερδοφορία και το διογκούμενο νομικό κόστος, προκαλούν ανησυχία στους Γερμανούς πολιτικούς, μετά από το αίτημα των ΗΠΑ για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ύψους 14 δισ. δολαρίων, που σχετίζονται με την πώληση ενυπόθηκων τίτλων.

Σε μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών αυτή την εβδομάδα, τα προβλήματα της Deutsche Bank ήρθαν στο προσκήνιο σε μια συζήτηση για τους κανόνες της Βασιλείας, σύμφωνα με δύο πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το αμερικανικό πρόστιμο και τα αποθεματικά διαθέσιμα της Deutsche bank, εάν έπρεπε να καλύψουν το πλήρες ποσό, σύμφωνα με τις πηγές.

Αν και οι συμμετέχοντες –μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Merkel- δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με το πιθανό αποτέλεσμα, η συζήτηση σηματοδοτεί ότι τα ρίσκα έχουν προκαλέσει την προσοχή του πολιτικού κατεστημένου.

Οι πιέσεις στην μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έχουν αυξηθεί από τις 9 Φεβρουαρίου, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Deutsche Bank.

Από τον Φεβρουάριο, οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν διαμορφωθεί σε ιστορικό χαμηλό εν τω μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει στερέψει από επιλογές για την αύξηση του κεφαλαίου.

Προσπαθεί να πουλήσει την Postbank, ενώ η διάθεση των βρετανικών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων έχει σταματήσει λόγω έρευνας των αρχών. Το ποσό των 14 δισ. δολαρίων, είναι περισσότερο από το διπλάσιο των 5,5 δισ. ευρώ που έχει εξοικονομήσει για τα νομικά κόστη η τράπεζα, η οποία έχει δηλώσει πως δεν σκοπεύει να πληρώσει οτιδήποτε κοντά σε αυτό το ποσό.

Η κυβέρνηση της Merkel διατηρεί σιωπή δημοσίως για τα προβλήματα της Deutsche Bank. Παρά την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί γύρω από την τράπεζα, το θέμα δεν συζητήθηκε στην κλειστή 90λεπτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου με τον Schaeuble αυτή την εβδομάδα.

Στο περιθώριο της συνεδρίασής τους, οι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές εξέφρασαν επίσης την ενόχλησή τους για την αμερικανική ανακοίνωση, την οποία θεώρησαν πρόωρη, σύμφωνα με τις πηγές.