ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:44

Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού, είναι η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Σε ανακοίνωσή του προς τον υπουργό Παιδείας (είχε προηγηθεί ανακοίνωση χθες προς τον πρόεδρο της Βουλής), με αφορμή τις δηλώσεις του Ν. Φίλη ότι (μεταξύ άλλων) η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας ήταν "συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, για αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολέμιών της.

Άλλωστε αν ίσχυαν οι παντελώς αβάσιμες και πλασματικές επικρίσεις, ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη δικτατορία, τότε θα πρέπει να απαντηθούν από τους επικριτές της τα επόμενα σοβαρά ερωτήματα, ήτοι, αν είχε συνεργασθεί η Εκκλησία με τη δικτατορία, τότε:

1. Γιατί εκθρονίστηκε αυθαιρέτως, παρανόμως και αντικανονικώς, ο σθεναρώς αρνηθείς να παραιτηθεί γηραιός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος;

2. Γιατί απαγορεύθηκε η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και γιατί συγκροτήθηκε μία ολιγομελής "αριστίνδην" Σύνοδος εκλεκτών των Αρχιερέων τόσο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, όσο και για τη διοίκηση της Εκκλησίας, αντί της Ιεραρχίας;

3. Γιατί εκδιδόταν ανά εξάμηνο μία νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι το 1970;

4. Γιατί σε ολόκληρη την επταετία απαγορεύθηκε οποιοσδήποτε διορισμός έστω και ενός θεολόγου στη Μέση Εκπαίδευση;

5. Γιατί δεν συνδέθηκε το πλασματικό σύνθημα "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" με τις θεσμικές εκφράσεις μιας πρόθυμης σε συνεργασία, όπως υποστηρίζουν σκοπίμως οι επικριτές της εκκλησιαστικές ηγεσίας;".

Η απάντηση Φίλη

Ε​πιστολή-απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο οποίος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου την επιστολή που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Η επιστολή:

Μακαριώτατε,

Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό  καθεστώς της επταετίας. 

Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας. 

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών,  είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας.