Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν "μόνη της" από το 2010 στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς οι κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού περιόρισαν τις δαπάνες, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.

"Θα ήταν ωραίο εάν οι κεντρικές τράπεζες είχαν τη βοήθεια και άλλων πολιτικών", στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις οικονομίες τους", τόνισε ο Constancio σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μείωσε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ασθενή οικονομία της περιοχής και να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, λίγο κάτω του 2%.

Αλλά παρά τις δράσεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει παραμείνει επίμονα χαμηλός, κυμαινόμενος κοντά στο μηδέν για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη "διαρκεί περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς", δήλωσε ο Constancio. "Και ήταν πολύ πιο ήπια ανάκαμψη από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι".

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι "μια μέρα στο μέλλον", οι κεντρικές τράπεζες θα φθάσουν τα όρια του τι μπορεί να πετύχουν με τα εργαλεία πολιτικής τους.

Και πάλι, ο Constancio τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει ακόμη περιθώριο για να οδηγήσει υψηλότερα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, και ότι ήταν σε σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

"Την άνοιξη θα έχουμε πληθωρισμό στην ευρωζώνη περί το 1,25%", δήλωσε.