της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μεταξύ των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και της έντονα ανοδικής κίνησης της ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί μέχρι στιγμής να προχωρήσει στην αφομοίωση της θέσης του πριν κοιτάξει με περισσότερες αξιώσεις ενδεχομένως τις 580 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 572,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.528,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,01% στις 676,61 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη, η αγορά εκτόνωσε επιτέλους ανοδικά από την στιγμή που έσπασε το επίπεδο των 1.500 μονάδων. Οι 1.512 μονάδες γίνονται κοντινή επιθετική στήριξη με κύρια τις 1.496 μονάδες και οι 1.554 είναι επόμενο επίπεδο. Οι άλλες αγορές παλεύουν με τα ιστορικά τους και εμείς στοχεύουμε το χάσμα από το Brexit στις 1.610 μονάδες. Ο τραπεζικός έχει επόμενο στόχο τις 708 μονάδες, 6% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.
 
Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές, αυτές τις ημέρες η αγορά δείχνει δύο στοιχεία: το πρώτο είναι η ικανοποίηση για την επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και το δεύτερο κάποιες, μικρές, εισροές που παρακινήθηκαν από την παρουσία αρκετών εισηγμένων στο roadshow του Λονδίνου.
 
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να κατατεθεί - εκτός απροόπτου -  στη βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει σειρά ανατροπών στους επαγγελματίες αλλά και τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά υλοποιεί τα πιο πολλά από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τη συμφωνία του Ιουνίου για την πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου.
 
Στο μεταξύ, στο Greek Roadshow που πραγματοποίησε και εφέτος το Χ.Α. στο Λονδίνο, πρώτες στη λίστα του ενδιαφέροντος παρέμειναν οι τράπεζες, ο όμιλος Μυτιληναίου, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η FF Group. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 550 κατ ́ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, στις οποίες συμμετείχαν 80 επενδυτικά funds και 120 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
 
Αν και ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι πως η ελληνική κεφαλαιαγορά απέχει πόρρω από το να χαρακτηριστεί ελκυστική για τα επενδυτικά κεφάλαια, παρότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ορισμένες, δε, προκλητικά χαμηλά. Έτσι, όπως μεταφέρουν στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στο λονδρέζικο roadshow, οι ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να υιοθετούν στάση αναμονής, αναμένοντας το "κλικ" που θα "σηκώσει" το Χ.Α. από τον πάτο του βαρελιού.
 
Στο ταμπλό τώρα, οι διακυμάνσεις είναι μικρές και ευμετάβλητες, με μόνη τη ΔΕΗ να σημειώνει ένα μίνι ράλι της τάξεως του 5,66%, με την αγορά να δείχνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί το 34% της επιχείρησης στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση (διαρροές του πολυνομοσχεδίου).
 
Θετικά, κατά 1,24% κινείται και η Aegean, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την HSBC, η οποία καλύπτει πλέον τη μετοχή με σύσταση buy, ενώ άνω του 1% είναι και τα κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank και Folli Follie. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΕΕΕ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.
 
Στον αντίποδα, η διορθωτική πορεία των περισσότερων μετοχών είναι μέσα σε στενά όρια, με τις ΜΕΤΚΑ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ να σημειώνουν μικρές απώλειες. Μόνο ο ΟΛΠ είναι στο -1,29%.