ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:45

Της Δήμητρας Καδδά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βρελκουλέσκου. Προηγήθηκε στις 8 πμ συνάντηση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα με την ίδια.

Πρόκειται για το τελικό ραντεβού με το ΔΝΤ, καθώς το επιτελείο του αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, αφού παράτεινε κατά μία εβδομάδα την παρουσία του προκειμένου να συλλέξει υλικό για την ετήσια έκθεση για την Ελλάδα βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου, η οποία αναμένεται να κοινοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Δεν αποκλείεται η σημερινή αναχώρηση του Ταμείου να συνοδευτεί από κάποια ανακοίνωση. 

Το ΔΝΤ σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χρέος, καθώς αναμένεται στην έκθεσή του να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα.

Έμφαση δόθηκε και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που το ΔΝΤ επιθυμεί να επιταχυνθούν αλλά και στο πεδίο του ασφαλιστικού-εργασιακού το οποίο αναδείχθηκε στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ μες τους κοινωνικούς φορείς την προηγούμενη Τρίτη.

Η κοινοποίηση της έκθεσης του Ταμείου έχει ειδική σημασία λόγω του χρόνου που έχει επιλεγεί. Έως τον Δεκέμβριο με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα προσδεθεί ξανά ή όχι στο άρμα του ελληνικού δανειακού προγράμματος.