Κύμα αντιδράσεων αλλά και φόβο για την ασφάλεια των λογαριασμών διεθνώς έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της Yahoo! ότι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμοί της έχουν παραβιαστεί μαζικά στα τέλη του 2014 από μια ομάδα hacker που "συνδέεται με κάποιο κράτος".

Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα που κλάπηκαν ενδέχεται να περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης, όχι όμως και ευάλωτοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Μάλιστα τον Ιούλιο η Yahoo είχε λάβει ένα report από ομάδα hacker σύμφωνα με το οποίο είχαν παραβιαστεί 280 εκατ. λογαριασμοί και είχαν τεθεί προς πώληση στη "μαύρη αγορά". Μία αρχική έρευνα είχε αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν βάσιμοι.

"Πέρα από την τεράστια κλίμακα αυτής της παραβίασης που έχει αντίκτυπο σε μισό δισεκατομμύριο χρήστες, αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει τους χρήστες είναι το γεγονός ότι πήρε πολύ καιρό στη Yahoo για να ανακαλύψει αυτή την υποκλοπή", τόνισε ο Usman Choudhary της ThreatTrack Security. "Για σχεδόν 2 χρόνια τα δεδομένα της ήταν εκτεθειμένα και οι χρήστες βρίσκονταν σε κίνδυνο". Ωστόσο, από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι οι hacker παραμένουν εντός του δικτύου της εταιρείας σήμερα.

Κρίσιμη η χρονική στιγμή

Η αποκάλυψη της παραβίασης έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την εταιρεία και συγκεκριμένα όταν η Yahoo βρίσκεται προ των πυλών για την πώληση των υπηρεσιών mail της στη Verizon στις αρχές του νέου έτους. Η CEO της Yahoo θα πρέπει για ακόμη μία φορά να πείσει τους χρήστες να παραμείνουν ενεργοί στους λογαριασμούς τους.

Ακόμη δεν έχει φανεί το πώς η αποκάλυψη αυτή μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο του Yahoo! να πωλήσει την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες υπηρεσίες της στη Verizon. Η ίδια η Verizon πάντως ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την παραβίαση τις τελευταίες δύο ημέρες και θα εκτιμήσει την κατάσταση, όσο θα συνεχίζεται η έρευνα. "Μέχρι τότε, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι η Yahoo διερευνά το θέμα, αλλά έχουμε περιορισμένη πληροφόρηση και κατανοούμε τις επιπτώσεις", επεσήμανε η Verizon. "Θα αξιολογήσουμε το πώς η έρευνα συνεχίζεται μέσα από το φακό των συνολικών συμφερόντων της Verizon, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών, των πελατών και των μετόχων.

Πώς μπορούν οι χρήστες να προφυλαχθούν

Μετά την αποκάλυψη της Yahoo!, η εταιρεία συστήνει στους χρήστες να λάβουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αλλά και να ελέγξουν τους υπάρχοντες λογαριασμούς τους.

-    Οι χρήστες θα πρέπει να συνδεθούν στους Yahoo λογαριασμούς τους 

Υπάρχουν χρήστες που δεν χρησιμοποιούν τον Yahoo λογαριασμό τους ως κύριο. Η Yahoo διαθέτει 1 δισ. ενεργούς χρήστες το μήνα συνολικά στις υπηρεσίες της και 225 εκατ. ενεργούς χρήστες στις υπηρεσίες mail της. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να προειδοποιεί τους χρήστες που τυχόν έπεσαν θύμα hacking.

-    Να ελέγξουν εάν χρησιμοποίησαν τον κωδικό του Yahoo και σε κάποιο άλλο λογαριασμό

Το να χρησιμοποιούν οι χρήστες τον ίδιο κωδικό για πολλούς λογαριασμούς πρόκειται για μία κοινή συνήθεια, όχι όμως και ασφαλή. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει, ο χρήστης θα πρέπει να αλλάξει τους κωδικούς του σε όλους τους λογαριασμούς, για μέγιστη ασφάλεια. Εάν κάποιος hacker έχει βρει τον κωδικό για το Yahoo, το πιθανότερο είναι να έχει προσπαθήσει να εισέλθει με το ίδιο password και σε άλλες υπηρεσίες, όπως ιστοσελίδες τραπεζών, ασφάλισης ή social media.

-    Οι χρήστες θα πρέπει να διαγράψουν τους παλιούς λογαριασμούς που δεν χρησιμοποιούν

Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης διαθέτει λογαριασμούς mail που δεν χρησιμοποιεί θα πρέπει να τους διαγράψει, καθώς τίθενται σε κίνδυνο αυτοί να παραβιαστούν χωρίς λόγο.

Με πληροφορίες από Bloomberg, CNET

Διαβάστε ακόμη:

*Yahoo: Τουλάχιστον 500 εκατ. οι λογαριασμοί που κλάπηκαν το 2014