ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:43

του Δημήτρη Γκάτσιου
 
 
Στριμωγμένο ανάμεσα στη…Σκύλλα των σαρωτικών αποκαλύψεων που τσεκουρώνουν το αφήγημα της διαφάνειας για τις τηλεοπτικές άδειες και στη…Χάρυβδη της δημοσκοπικής καθίζησης μόλις ένα χρόνο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, που βιώνει συνθήκες πολιτικού και επικοινωνιακού βέρτιγκο, αναζητώντας νέες γραμμές άμυνας απέναντι στο σφοδρό κύμα επιθέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όσο οι φωνές ακόμα και από το εσωτερικό της Κουμουνδούρου ορθώνονται και κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από μία διαδικασία που ήρθε για να στραπατσάρει το περίφημο "ηθικό πλεονέκτημα" του ΣΥΡΙΖΑ, η δόμηση επιχειρημάτων και δημόσιων τοποθετήσεων-αντίβαρο στο δριμύ "κατηγορώ" της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μετατρέπεται σε νούμερο ένα στόχο, με τη συνωμοσιολογία για συμφέροντα που θέλουν την ανατροπή της...δεύτερης φοράς Αριστερά να δένει στο άρμα της το ένα μετά το άλλο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Τις συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού για αναζήτηση κοινής γραμμής στην καυτή ατζέντα των τηλεοπτικών αδειών διαδέχτηκαν οι από τα ερτζιανά παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, η μετεξελιγμένη…κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την αρτιότητα και τη διαφάνεια της όλης δημοπράτησης στήθηκε για να καταλαγιάσουν, έστω αυτές οι εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ το αδιέξοδο επιτείνεται όσο η κοινή γνώμη στέκεται ιδιαίτερα δηκτικά απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις και δηλώνει εμφατικά τη δυσαρέσκειά της για την όλη εξέλιξη του διαγωνισμού-οπερέτα.

Αποτυπώνοντας εμφανώς τη μαξιμινή πρόθεση να υπερασπιστεί μέχρι τέλους το μοτίβο της δημοπράτησης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς επιχείρησε να πείσει για την ορθότητα των πράξεων, κάνοντας λόγο για ένα διαγωνισμό με αλλεπάλληλα φίλτρα.

"Τώρα είμαστε στο στάδιο να εξετάσουμε τις ενστάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο. Εμείς δεν είμαστε σκιτζήδες. Στην Ελλάδα έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια μια αεροπειρατεία. Πήραν με σκοτεινό τρόπο τον αέρα της χώρας", υποστήριξε, για να επαναλάβει, στη συνέχεια, το πολλάκις χρησιμοποιημένο αφήγημα-σωσίβιο περί σχεδίου ανατροπής. "Καλή τύχη τους εύχομαι. Είναι σαφές ότι ο σκοπός ορισμένων είναι αυτός διότι βάζουν τα λεφτά τους μόνο σε αυτό το ενδεχόμενο ούτως ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν στο προηγούμενο status quo. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ακούω κιόλας ότι πάνε να ανακατέψουν και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις ιστορίες.  Είναι ενδεικτικό της κατάστασης", σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Σε μία προσπάθεια, πάντως, να μεταφέρει την ατζέντα μακριά από τις σαρωτικές αποκαλύψεις για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και την τράπεζα Αττικής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστησε, αυτή τη φορά επί αμερικανικού εδάφους, το επόμενο success story της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και έταξε ανάπτυξη από εφέτος και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.

Ο πρωθυπουργός, την ώρα που το όλο εσωτερικό σκηνικό όσον αφορά στην πραγματική οικονομία καθορίζεται από την υπερφορολόγηση και τη δραματική κατάσταση των δημοσίων εσόδων, έστησε σκηνικό εικονικής πραγματικότητας και υποστήριξε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογα το επόμενο έτος και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα λάβει ελάφρυνση του χρέους, από τη βελτίωση της ανάπτυξης και από το τι θα δείξει η ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ, για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο και πώς η χώρα μπορεί να ζήσει με όσα μέσα διαθέτει.

Παράλληλα και τη στιγμή κατά την οποία τα καμπανάκια των Βρυξελλών για την αξιολόγηση ηχούν βαριά στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία εμφανή προσπάθεια να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας, σημείωσε πως η Αθήνα αναμένεται να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα δυσκολότερα ζητήματα.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Τηρούμε τη συμφωνία, να την τηρήσουν και οι άλλοι

"Σαφές" μήνυμα στους θεσμούς ότι "η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι" απέστειλαν την Παρασκευή κυβερνητικές πηγές, ενόψει της κατάθεσης, εντός της ημέρας, στη Βουλή του ν/σ του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές πηγές προχωρώντας σε μια κατ' αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό είχε τρεις και μία θεματικές: Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.

Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.

Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως "το ότι υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα".

Το βασικό σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας λύνοντας το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.

Σημειώνουν αναφορικά με τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο "το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων".

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -"με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις"- το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.

Τέλος, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους εξής επενδυτές:

Alden Global Capital LLC
Amber Capital LP 
Artha Capital Management Inc
Caravel Management LLC
Cleargate Capital LLC
Fred Alger Management Inc
Knighthead Capital Management LLC
Oaktree Capital Management LP
SkyBridge Capital II LLC 
Soros Fund Management LLC
Timessquare Capital Management LLC
Tudor Investment Corporation
Goldman Sachs,
Bank of America-Meryll Linch,
Discovery Investment