Της Δήμητρας Καδδά

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί - εκτός απροόπτου -  στη βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει σειρά ανατροπών στους επαγγελματίες αλλά και τη μεταφορά έξι  ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά υλοποιεί τα πιο πολλά από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τη συμφωνία του Ιουνίου για την πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Ωστόσο δεν ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων. Και τούτο διότι παραμένουν "ανοιχτά" μεγάλα μέτωπα οποία πρέπει να επιλυθούν κυρίως εκτός Βουλής. Και εξ' αυτών, το μεγαλύτερο θεωρείται η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ακόμη δεν έχει λήξει και το θέμα του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου.

Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα συζητηθεί από τη Δευτέρα με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και τούτο διότι δύο ημέρες μετά, την προσεχή Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν οι επιτελείς των υπουργών οικονομικών (EWG) επί του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει πρόοδος προκειμένου να έρθει πιο κοντά η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης  Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά το περιθώριο για την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων λήγει λίγες ημέρες αργότερα,  στις 31 Οκτωβρίου. Τότε  λήγει η διαθεσιμότητα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ βάση της απόφασης του Ιουνίου και μετά το ποσό επιστρέφει στον "κουβά" του δανείου και συνδέεται με νέα αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ επειδή θεωρείται πλέον πιθανό κάποιες από τις δράσεις να μην ολοκληρωθούν άμεσα, έχει δοθεί το πράσινο φως από κάποιες πλευρές των Θεσμών για "σπάσιμο" της δόσης σε δύο κομμάτια, στο 1,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα και στο 1,7 δισ. ευρώ που συνδέεται με την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες και μπορεί να εκταμιευθεί αν οι εκκρεμότητες είναι λίγες.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με χθεσινό προσχέδιο προβλέπει  τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο  (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.).

Ωστόσο, στο Μνημόνιο ορίζεται ότι θα μεταφερθούν οχτώ ΔΕΚΟ (μαζί με ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ) ορίζοντας "αστερίσκους" για τις δύο τελευταίες που μένει να φανεί τις επόμενες ώρες/ημέρες αν έχουν εκπληρωθεί.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο περιλαμβάνει και τις   "εκκρεμότητες" στο πεδίο του υπουργείου εργασίας αλλά και σειρά διατάξεων για την αγορά ενέργειας, αλλά και μεταφορών.

Φέρνει  ακόμα διάταξη για τους τουριστικούς επιχειρηματίες που δεν είναι ταυτόχρονα αγρότες και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους.

Προβλέπει την ένταξή τους στον ΟΑΕΕ, μιας και θα πρέπει να καταβάλλουν από 1.1.2017 το 20% του δηλωτέου εισοδήματος τους για κύρια ασφάλιση (και όχι το 14% όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) αλλά και εισφορά 6,9% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Έτσι δεν μεταβούν σταδιακά στο συντελεστή 6,9% , όπως θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ την περίοδο 2017-2019.  Καταργεί επίσης τις εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κλπ) με έως 5 χρόνια ασφάλισης, χάρη στις οποίες μετέβαιναν στο συντελεστή 6,9% (εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ) το 2019. Έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μεταβαίνει στο 6,9% από 1.1.2017. Επίσης,  θεσπίζει έκπτωση μόλις 2% κατ' έτος -αντί 15%- για αναγνώριση πλασματικών ετών. 

Επίσης,  εκ των πέντε ενεργειακών προαπαιτούμενων, στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, περιλαμβάνεται ένα παραδοτέο της αξιολόγησης, δηλαδή η νομοθεσία για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο ενέργειας και βάσει αυτών δημιουργούνται τέσσερις νέες αγορές.  

Ωστόσο παραμένουν ακόμη τρία ακόμη ζητούμενα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και ρυθμίσεις για το διαχωρισμό του δικτύου διανομής) καθώς και στις ΑΠΕ (τροποποίηση της κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, ρυθμίσεις για τη για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ).