"Σαφές" μήνυμα στους θεσμούς ότι "η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι" απέστειλαν την Παρασκευή κυβερνητικές πηγές, ενόψει της κατάθεσης, εντός της ημέρας, στη Βουλή του ν/σ του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές πηγές προχωρώντας σε μια κατ' αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό είχε τρεις και μία θεματικές: Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.

Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.

Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως "το ότι υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα".

Το βασικό σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας λύνοντας το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.

Σημειώνουν αναφορικά με τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο "το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων".

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -"με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις"- το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.

Τέλος, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους εξής επενδυτές:

Alden Global Capital LLC
Amber Capital LP 
Artha Capital Management Inc
Caravel Management LLC
Cleargate Capital LLC
Fred Alger Management Inc
Knighthead Capital Management LLC
Oaktree Capital Management LP
SkyBridge Capital II LLC 
Soros Fund Management LLC
Timessquare Capital Management LLC
Tudor Investment Corporation
Goldman Sachs,
Bank of America-Meryll Linch,
Discovery Investment