"Θεωρούμε πως πράγματι η ελληνική αγορά μπορεί να ξυνει τον πάτο του βαρελιού. Χρειάζεται όμως ένα ‘κλικ’ για να επιστρέψουμε και μέχρι στιγμής αυτό δεν το βλέπουμε". Με αυτή τη φράση έμπειρος διαχειριστής κεφαλαίων, με καλή γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά, σχολίαζε την αποστασιοποίηση των ξένων funds από το Χ.Α. τους τελευταίους, αρκετούς, μήνες.
 
Με τα ξένα θεσμικά κεφάλαια να ελέγχουν πάνω από το 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και τον ημερήσιο τζίρο στο Χ.Α. να διαμορφώνεται σε ορισμένες συνεδριάσεις στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αντιλαμβάνονται πως η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει πλέον τεθεί στο επενδυτικό περιθώριο για τα ξένα κεφάλαια, χωρίς ορατούς καταλύτες για αλλαγή της σημερινής εικόνας. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεκάδων προαπαιτούμενων και γενικότερα κυβερνητικού έργου δεν πέρασαν απαρατήρητες.
 
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα στο 11ο Greek Roadshow που πραγματοποίησε και εφέτος το Χ.Α. στο Λονδίνο και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, είναι πως η ελληνική κεφαλαιαγορά απέχει πόρρω από το να χαρακτηριστεί ελκυστική για τα επενδυτικά κεφάλαια, παρότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ορισμένες, δε, προκλητικά χαμηλά.

Όσο και εάν το Grexit για κάποιους οίκους έπαψε να παραμένει το βασικό σενάριο στα επενδυτικά τους μοντέλα, παράγοντες όπως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, της αντιεπενδυτικής ρητορικής ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης, η μη ένταξη στο QE και οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε ενδεχόμενες νέες πιστωτικές ζημιές, αποτελούν εστίες έντονου προβληματισμού για να αγνοηθούν.
 
Έτσι, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στο λονδρέζικο roadshow, οι ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να υιοθετούν στάση αναμονής, αναμένοντας το "κλικ" που αναφέρθηκε νωρίτερα. Όπως έγραψε το Capital.gr., οι fund managers στο Λονδίνο δεν έδειξαν πεπεισμένοι ότι κάτι έχει αλλάξει για την Ελλάδα, ούτε έχουν ακόμη πειστεί πως ήρθε η ώρα να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους στην Ελλάδα. Εξάλλου, πολλοί εξ αυτών παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω της συμμετοχής τους στις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις.
 
Τα τραπεζικά ζητήματα ήταν αυτά που, πάντως, κυριάρχησαν. Από το θέμα των διοικήσεων, μέχρι τη διαχείριση των NPEs και NPLs, οι απαντήσεις που δόθηκαν πέρασαν από την κρησάρα των funds. Ένα ακόμη σημείο που παραμένει "αγκάθι" για τους ξένους επενδυτικούς οίκους είναι αυτό της αδυναμίας αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Οι διαρκείς αλλαγές στο φορολογικό και τα κρούσματα που έχουν υπάρξει σε επίπεδο αθέτησης συμφωνιών ή υλοποίησης αποκρατικοποιήσεων, έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση. Και αυτό επηρεάζει τη διάθεση για νέες τοποθετήσεις.
           
25 εταιρείες έκλεισαν ραντεβού
 
Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, τελικώς 25 εισηγμένες συμμετείχαν, από τις 29 που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εκτός από τον ΟΛΠ και την Τράπεζα Αττικής,  ορισμένες εταιρείες της μικρής κεφαλαιoποίησης, παρότι εξωστρεφείς, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κάποιο ραντεβού. Πρώτες στη λίστα του ενδιαφέροντος παρέμειναν οι τράπεζες, ο όμιλος Μυτιληναίου, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η FF Group. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 550 κατ ́ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, στις οποίες συμμετείχαν 80 επενδυτικά funds και 120 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Roadshow με θέμα: "Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επιταχύνει την πραγματική οικονομία", κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετούνται για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Ο κ. Χαρίτσης, σε σύντομη δήλωσή του επισήμανε ότι: "Από τη συμμετοχή μας στο Roadshow και τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα προκύπτει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και για τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται. Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε με αναλυτικό τρόπο τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοσιονομικό, μακροοικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο που εξασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά".

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Bloomberg ενώ υποστηρίχθηκε από έξι από τις μεγαλύτερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες Alpha Finance, ΒΕΤΑ Securities, Eurobank Equities, EUROXX Securities, Investment Bank of Greece, NBG Securities, Piraeus Securities καθώς και την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Ν. Χρ.